Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Καλά νέα για τις οικονομίες Βενεζουέλας και Αργεντινής

 Πηγή: Telesur

Λίγο μετά τη λήξη της συνόδου CELAC - Ευρ. Ένωσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό εστίασε σε οικονομικά θέματα, καλά τα νέα της οικονομίας για δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέλη τόσο της CELAC  όσο και της MERCOSUR (Κοινή Αγορά του Νότου): Βενεζουέλα και Αργεντινή.

Στη Βενεζουέλα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ) εκτιμά ότι μέσα στο 2013 θα μειωθεί το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από ακραία φτώχεια στο 5%, από 6,5% το 2012, χάρη στην ευεργετική συμβολή των προγραμμάτων Hijos de Venezuela και En Amor Mayor. Επίσης το (γενικό) επίπεδο φτώχειας υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στο 20% το 2013, έναντι  24% το 2012.

Επιπλέον ο διευθυντής του ινστιτούτου, Ελίας Ελχούρι, διέψευσε τα νούμερα που έχει παρουσιάσει η αντιπολίτευση σχετικά με τις εισαγωγές, ισχυριζόμενος ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ και με βάση τα επίσημα στοιχεία οι εισαγωγές δεν ξεπερνούν το 30%.

Όσο αφορά στην ανεργία, μπορεί να περιοριστεί στο 5% το 2013, εφόσον πιαστούν οι στόχοι των εσόδων και της ανάπτυξης. Ο Ελχούρι πρόσθεσε ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 3,5 εκ. άτομα και όλοι έχουν απορροφηθεί από τον παραγωγικό μηχανισμό της οικονομίας, δημόσιο και ιδιωτικό. Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΝΕ (www.ine.gov.ve).

Στην Αργεντινή, η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε ότι η ανεργία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε στο 6,9% (από 7,6% στο αμέσως προηγούμενο), χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης για στήριξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ζήτησης.

Σε σχέση με τη φορολογική πολιτική, η Φερνάντες ανήγγειλε από την 1η Μαρτίου αύξηση κατά 20% του αφορολόγητου ορίου, το οποίο διαμορφώνεται σε 8.360 πέσος (1.600 δολάρια) για έναν άγαμο χωρίς παιδιά και 11.563 πέσος (2.300 δολάρια) για έγγαμο με δύο παιδιά. Η αύξηση του αφορολόγητου συνεπάγεται συνολική φορολογική ελάφρυνση άνω των 8 δις πέσος για τους φορολογούμενους.

Από την 1η Μαρτίου αυξάνονται και οι συντάξεις κατά 15,18%, κάτι που συνεπάγεται ετήσια αύξηση 28,33%. Με αυτή την αύξηση, που αντιστοιχεί στο 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Αργεντινής, επωφελούνται πάνω από 7 εκατομμύρια συνταξιούχοι σ’ όλη τη χώρα.

Τα ανωτέρω δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στην οικονομία, αντί του ευρωμονόδρομου της λιτότητας, της καλπάζουσας ανεργίας και τη μεταφοράς των χρεών των λίγων στους πολλούς. Η Λατινική Αμερική προσφέρει - και στην οικονομία - θετικά παραδείγματα και διδάγματα, τα οποία φυσικά δεν προβάλουν τα "καθεστωτικά" μέσα ενημέρωσης και οι γνωστοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης.