Πηγή | Cuatro F
Η Βενεζουέλα κοσμεί τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή με την ακλόνητη υπεράσπιση της αυτοδιάθεσης και της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Κανένα τέχνασμα ή ελιγμός εναντίον της Βενεζουέλας δεν θα σταματήσει την πορεία της ιστορίας.
Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που αποτελούν σημαντικούς άξονες για την εξέταση βασικών στοιχείων, που δίνουν ώθηση σε μια συζήτηση, σε μια περίπτωση που πρέπει να κάνει οριστικά βήματα γύρω από διαδρομές, που αν και δεν απαλλάσσονται από δυσκολίες, είναι αναπόφευκτα βήματα για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας.
Η ομάδα BRICS δεν γεννήθηκε ίσως με την αντίληψη ότι αποτελεί μια πραγματική και συγκεκριμένη εναλλακτική λύση στην επιβολή ενός μονροϊστικού μοντέλου ενιαίας φιλελεύθερης σκέψης, χαρακτηριστικού του κόσμου μετά την πτώση του σοβιετικού μπλοκ, το οποίο κατέλαβε τα μυαλά των βορειοαμερικανικών κέντρων σκέψης, χέρι-χέρι με τον πόλεμο των πολιτισμών του Σάμουελ Χάντινγκτον και το τέλος της ιστορίας του Φράνσις Φουκουγιάμα.
Από εκείνη τη στιγμή μέχρι την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στο Καζάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ομάδα BRICS+ έχει πραγματικά αναπτυχθεί αξιοσημείωτα, σε σημείο να γίνει όχι μόνο μια απλή παγκόσμια οικονομική αναφορά, αλλά και μια γεωπολιτική αναφορά με όλη τη σημασία της λέξης.
Η απλή αξιολόγηση μιας διακήρυξης 134 σημείων αποτελεί ένα αξιοσημείωτο στοιχείο σε ένα σώμα που έχει διάφορα οράματα όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις με τη λεγόμενη «συλλογική Δύση», ένα θέμα, που κάθε άλλο παρά χαλάει το έγγραφο αυτό, το αναδεικνύει ακόμη περισσότερο, καθώς προέρχεται από μια βαθιά και καλά επεξεργασμένη συζήτηση, ιδίως σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Στην πραγματικότητα, αρκετές πτυχές της ίδιας της δήλωσης παρέχουν σαφείς ενδείξεις για την εμβάθυνση ενός πραγματικού διαλόγου (ο πρόεδρος της Κίνας Xi Σιπίνγκ τον έχει αποκαλέσει διάλογο των πολιτισμών), ο οποίος μπόρεσε να καθοδηγήσει αυτή τη συμβολή με ένα όραμα σεβασμού της αυτοδιάθεσης των λαών, την απόρριψη των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, τη βούληση να προωθηθεί ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να προχωρήσουμε προς ένα σύστημα των Ηνωμένων Εθνών που να ανταποκρίνεται περισσότερο στις νέες εποχές και στην υπεράσπιση του ιδρυτικού του χάρτη.
Επισημαίνουμε μερικά σημεία από τη δήλωση του Καζάν:
- Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στο πνεύμα των BRICS για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, κυρίαρχη ισότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχικότητα, εταιρική σχέση και συναίνεση. Με βάση τα 16 χρόνια των συνόδων κορυφής των BRICS, δεσμευόμαστε περαιτέρω να ενισχύσουμε τη συνεργασία στο πλαίσιο των διευρυμένων BRICS υπό τους τρεις πυλώνες της πολιτικής και ασφάλειας, της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής, της πολιτιστικής και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας εταιρική σχέση προς όφελος των λαών μας μέσω της προώθησης της ειρήνης, μιας πιο αντιπροσωπευτικής και δίκαιης διεθνούς τάξης, ενός αναζωογονημένου και μεταρρυθμισμένου πολυμερούς συστήματος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
- Αναγνωρίζοντας τη Διακήρυξη Γιοχάνεσμπουργκ ΙΙ του 2023, επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για μια συνολική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους, με σκοπό να γίνουν πιο δημοκρατικά, αντιπροσωπευτικά, αποτελεσματικά και αποδοτικά, και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στα μέλη του Συμβουλίου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις επικρατούσες παγκόσμιες προκλήσεις και να στηρίξει τις νόμιμες φιλοδοξίες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS, να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους.
- Ανησυχούμε βαθύτατα για τις επιζήμιες επιπτώσεις των παράνομων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων κυρώσεων, στην παγκόσμια οικονομία, το διεθνές εμπόριο και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά υπονομεύουν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τις συμφωνίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια, την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, επιδεινώνοντας τη φτώχεια και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
- Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των BRICS στη διαδικασία βελτίωσης του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος (ΔΧΣ), με σκοπό να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες όλων των χωρών. Εν προκειμένω, σημειώνουμε την έρευνα της προεδρίας των BRICS σχετικά με τη βελτίωση του IMS, η οποία καθορίζει τις βασικές αρχές της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας, της συμμετοχικότητας και της βιωσιμότητας- ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Ενθαρρύνουμε τους Υπουργούς Οικονομικών και τους Διοικητές των Κεντρικών/Εθνικών Τραπεζών μας να συνεχίσουν αυτό το έργο.
- Επαναλαμβάνουμε ότι τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, μεταξύ άλλων με τη μορφή μονομερών οικονομικών κυρώσεων και δευτερογενών κυρώσεων που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη του γενικού πληθυσμού των στοχευόμενων κρατών, επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχούς και όσους βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, ζητάμε την εξάλειψή τους.
- Υπενθυμίζοντας τη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ ΙΙ του 2023, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας πεποίθηση ότι η πολυμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των κινδύνων που προκύπτουν από τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό κατακερματισμό και δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, το εμπόριο, η μείωση της φτώχειας και της πείνας, η βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ενέργεια, το νερό και τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, καθώς και ο μετριασμός και η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η εκπαίδευση και η υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημιών.
- Χαιρετίζουμε την εστίαση του Μηχανισμού Διατραπεζικής Συνεργασίας (ΜΔΣ) των BRICS στη διευκόλυνση και την επέκταση καινοτόμων πρακτικών και προσεγγίσεων χρηματοδότησης για έργα και προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης αποδεκτών μηχανισμών χρηματοδότησης σε τοπικά νομίσματα. Χαιρετίζουμε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του ICM και της NDB.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη σταδιακή, προοδευτική και εξελισσόμενη διαμόρφωση μιας δομής της οποίας η γεωπολιτική σταθερότητα εξαρτάται από την προώθηση νέων διαδικασιών.
Ένα από αυτά είχε να κάνει με τη θλιβερή και ανεξήγητη στάση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας να αρνηθεί την ένταξη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ως κράτους εταίρου, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είχαν θέση να ασκήσουν βέτο στην είσοδό μας ως χώρα σε αυτή την περίπτωση.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολυπολικός κόσμος δεν απαιτεί μηχανισμό βέτο για ένα έθνος του οποίου η εξωτερική πολιτική, από το 1999 με τον Ούγκο Τσάβες στο τιμόνι, είναι αποφασισμένο να ανοίξει την αγκαλιά του στον κόσμο, βάζοντας τέλος στη νεοαποικιακή λογική της FTAA (που ηττήθηκε στη Μαρ ντελ Πλάτα το 2005) και καταργώντας ταυτόχρονα τον δεσμευτικό βρόγχο των αποκλειστικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.
Σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παρουσία στο Καζάν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, όχι μόνο έτυχε θετικής υποδοχής, αλλά είχε και την πλήρη υποστήριξη όλων των χωρών μελών του πυρήνα BRICS+ για την είσοδό μας, ιδίως δυνάμεων όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Δημοκρατία της Ινδίας, των οποίων η υποστήριξη δεν είνια μικρό πράγμα.
Πέρα από τις συνεχείς συζητήσεις για τους λόγους που κρύβονται πίσω από την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης του Λούλα ντα Σίλβα, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή καθυστέρηση της παρουσίας της Βενεζουέλας σε αυτό το σώμα και για ένα πολιτικό ατόπημα της διπλωματίας του Ιταμαράτι (ΥπΕξ Βραζιλίας) , η οποία για άλλη μια φορά έθεσε τον εαυτό της στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον, ενδεχομένως πιστεύοντας ότι προωθεί τα δικά της συμφέροντα.
Παρεμπιπτόντως, αυτή η στάση αψηφά την ίδια την έννοια του διαλόγου των πολιτισμών που θα έπρεπε να επικρατεί στο BRICS+, η οποία έρχεται σε ρήξη με τη μονροϊστική λογική που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ορισμένα υπουργεία Εξωτερικών, τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ προσκολλημένα στα ξένα συμφέροντα και να δίνουν ελάχιστα σημασία στην ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής.
Δεν είναι μυστικό ότι πάντα υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ της Μπραζίλια και του Καράκας σε θέματα Λατινικής Αμερικής. Τόσο πολύ που η σημερινή βούληση της Βενεζουέλας υπήρξε το κλειδί για την πολιτική στήριξη προσπαθειών όπως η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής ALBA TCP, ενώ η ηγεσία της Βραζιλίας δίνειβάρος σε άλλους μηχανισμούς στους οποίους συμμετέχει, ειδικά όταν διεκδικεί για τον εαυτό της τη θέση του περιφερειακού ηγέτη (π.χ. Celac, Unasur και Mercosur).
Το ανακοινωθέν της Βενεζουέλας για όλη αυτή τη σύνοδο κορυφής και η δράση της Βραζιλίας μαρτυρούν πολλά από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί:
"Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ευχαριστεί τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την κυβέρνησή του και τον ηρωικό ρωσικό λαό για την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS+ στο Καζάν.
Η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει όχι μόνο το μεγαλύτερο ενεργειακό απόθεμα στον κόσμο, αλλά και τον πρότυπο φορέα των αξιών, των αρχών και του οράματος για την οικοδόμηση ενός δίκαιου, πολυκεντρικού και πολυπολικού κόσμου, είχε την βοήθεια και την υποστήριξη των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής για την επισημοποίηση της ένταξής της σε αυτόν τον μηχανισμό ολοκλήρωσης".
Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής για έναν νέο κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και κοινής ανάπτυξης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του για την εξαιρετική συμβολή τους, σύμφωνα με τα λόγια του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, στην παγκόσμια ισορροπία.
Αλλά με μια ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τη φύση και το αξίωμα των BRICS, η εκπροσώπηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας (Itamaraty), με επικεφαλής τον Πρέσβη Εντουάρντο Παες Σαβόια, αποφάσισε να διατηρήσει το βέτο που ο Μπολσονάρο εφάρμοζε στη Βενεζουέλα εδώ και χρόνια, αναπαράγοντας το μίσος, αποκλεισμό και τη μισαλλοδοξία που προωθούν τα δυτικά κέντρα εξουσίας για να αποτρέψουν, προς το παρόν, την είσοδο της πατρίδας του Μπολιβάρ σε αυτόν τον οργανισμό, σε μια ενέργεια που συνιστά επίθεση κατά της Βενεζουέλας και μια εχθρική χειρονομία που προστίθεται στην εγκληματική πολιτική των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον ενός γενναίου και επαναστατικού λαού, όπως ο λαός της Βενεζουέλας.
Η Βενεζουέλα κοσμεί τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή με την ακλόνητη υπεράσπιση της αυτοδιάθεσης και της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Κανένα τέχνασμα ή ελιγμός που θα επινοηθεί εναντίον της Βενεζουέλας δεν θα σταματήσει τον ρου της ιστορίας. Ένας νέος κόσμος γεννιέται! Η Βενεζουέλα είναι μέρος αυτού του ελεύθερου κόσμου χωρίς ηγεμονισμούς.
Ο λαός της Βενεζουέλας αισθάνεται αγανάκτηση και ντροπή για αυτή την ανεξήγητη και ανήθικη επιθετικότητα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας (Itamaraty), διατηρώντας τις χειρότερες από τις πολιτικές του Ζαίρ Μπολσονάρο εναντίον της Μπολιβαριανής Επανάστασης που ίδρυσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.
Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής για έναν νέο κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και κοινής ανάπτυξης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του για την εξαιρετική συμβολή τους, σύμφωνα με τα λόγια του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, στην παγκόσμια ισορροπία.
Η θέση της Βενεζουέλας ήταν αρκετά υψηλή στο Καζάν και σίγουρα θα έχει συγκεκριμένες εκφράσεις σε πολυμερές και διμερές επίπεδο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την πρόοδο ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που για την παγκόσμια επιτυχία του, θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του πέρα από τα κράτη μέλη ή τους συνεργάτες της ομάδας BRICS+, καθώς και συστήματα όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να διευρύνει το χρηματοδοτικό της χαρτοφυλάκιο για να μπορέσει να εναλλάσσεται με το παραδοσιακό σύστημα Bretton Woods της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτά τα σχήματα και πέραν των ομιλιών, θα είναι δύσκολο να εκφραστούν θέσεις βέτο που θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις πραγματικές ανάγκες, στο βαθμό που οι BRICS+ θεωρούνται ως γεωπολιτικός παράγοντας ισορροπίας, παγκόσμιας ειρήνης, διαλόγου, σεβασμού και πολυμέρειας.
Είναι δυνατόν να ασκηθεί βέτο σε μία περίπτωση, αλλά στην πολυπολικότητα, στην οποία ανήκει η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, είναι αδύνατο να ασκηθεί μια τέτοια αξίωση.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στοTelegram 👉 https://t.me/prensarebeldegr