Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Τέσσερις παράλογες αντιπαραθέσεις, Clodovardo Hernández

Πηγή: Cuatro F

Η προεκλογική περίοδος αποπροσανατολίζει τη συζήτηση

Αρνούνται τη σημασία μιας συμφωνίας

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, ορισμένες αντιπαραθέσεις γίνονται πιο παράλογες και ανόητες. Για παράδειγμα, τα κόμματα και οι ηγέτες που -υποτίθεται ότι- είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν την πίστη των υποστηρικτών τους στην ψήφο, αρνούνται να υπογράψουν μια συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της 28ης Ιουλίου, δημιουργώντας έτσι νέο σκεπτικισμό για την ίδια την πράξη της ψηφοφορίας.

Παρεμπιπτόντως, η πίστη αυτή έχει σπάσει από τους ίδιους, από και πολλά χρόνια σποράς, καλλιέργειας και συγκομιδής αμφιβολιών για την Εκλογική Εξουσία και διάδοσης αβάσιμων ισχυρισμών περί νοθείας. 

Φέτος αποφάσισαν να επιστρέψουν στον εκλογικό στίβο, γι' αυτό και θα ήταν προς το συμφέρον τους να προβούν σε χειρονομίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης. Αλλά όχι. Δεν κάνουν κάτι τέτοιο- αρνούνται να υπογράψουν συμφωνία και επιβεβαιώνουν έτσι τη δυσπιστία των δικών τους ψηφοφόρων.

Για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συμφωνία επειδή υπάρχει το Σύνταγμα και αρκετοί ειδικοί νόμοι για τα εκλογικά θέματα.

Ούτε αυτή η υπεράσπιση του νομικού πλαισίου είναι πολύ συνεπής στο στόμα αυτών που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν επιχειρήσει πραξικοπήματα, δολοφονίες, εισβολές μισθοφόρων, παραστρατιωτικές επιθέσεις, ταραχές στους δρόμους, απεργίες στο πετρέλαιο, σαμποτάζ στην ηλεκτρική ενέργεια, οικονομικούς πολέμους, επιθέσεις στο (εθνικό νόμισμα) μπολίβαρ- και έχουν ζητήσει αποκλεισμούς, μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, ακόμη και στρατιωτικές επεμβάσεις από ξένες κυβερνήσεις, δηλαδή έχουν καταφύγει σε κάθε αντισυνταγματικό και παράνομο μέσο που οι ίδιοι και τα αφεντικά τους στο Βορρά μπόρεσαν να φανταστούν.

Αναμενόμενος ψαλμός νοθείας  

Δεν είναι ούτε περίεργο ούτε τυχαίο ότι αυτοί που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν ήδη ξεκινήσει μια από τις πολυμορφικές εκστρατείες τους για να ψελλίσουν την νοθεία,  εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τη λιτανεία των ανεύθυνων και απερίσκεπτων καταγγελιών τους.

Φαντάζει αλάνθαστο σημάδι το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν τους δίνουν καλά νέα. Φαίνεται προφανές ότι η διπρόσωπη υποψηφιότητα της λεγόμενης Πλατφόρμας Ενότητας δεν διαθέτει -πέρα από την αυτοϊκανοποιητική προπαγάνδα- το απαραίτητο δυναμικό για να αμφισβητήσει τη νίκη του προέδρου Μαδούρο και γι' αυτό σκοπεύουν να επιστρέψουν στο χιλιοειπωμένο σενάριό τους, δηλαδή να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα, να ψάλλουν  νοθεία, να δημιουργήσουν βία και να συνεχίσουν τη μυθοπλασία των παράλληλων αρχών.

 Αμφισβητούν ό,τι κάνει το  CNE  (Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο)

Οι εξτρεμιστές της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να παρακωλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εκλογική διαδικασία και να χαλάσουν την ατμόσφαιρα τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το σημείο εντάσσεται η φασαρία σχετικά με τους κανονισμούς για τους εκλογικούς μάρτυρες (εφορευτικές επιτροπές).

Μια διάταξη κοινής λογικής, η οποία επιδιώκει να διευκολύνει το έργο των μαρτύρων και να εγγυηθεί το δικαίωμά τους να ψηφίζουν, έχει παρουσιαστεί ως αυθαίρετη σε βάρος της αντιπολίτευσης. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που πρόκειται να ενεργήσουν ως μάρτυρες θα πρέπει να το κάνουν σε εκλογικό τμήμα του ίδιου εκλογικού κέντρου όπου πρόκειται να ψηφίσουν. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η αναγκαστική αποχώρηση του μάρτυρα από το εκλογικό τμήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συνέβαινε αν έπρεπε να μεταβεί σε άλλο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει. Δεν υπάρχει καμία παρατυπία σε αυτόν τον κανόνα, αλλά εκείνοι προσπαθούν να ξεσηκώσουν φσασαρία γι αυτό.

 Η  δημοσκόπηση που αυτοδημοσιεύτηκε
 

Αν μιλάμε για συμπτώματα που προμηνύουν μια νέα ήττα της αντιπολίτευσης, ένα από αυτά είναι ο χειρισμός των εκλογικών δημοσκοπήσεων από τα μέσα ενημέρωσης. Έχουν δημοσιευθεί πολλές δημοσκοπήσεις, που εκδίδονται από άγνωστες ή ανυπόληπτες εταιρείες του χώρου, οι οποίες δείχνουν ηχηρές νίκες για τον υποψήφιο "μπροστινό", Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια.   

Αλλά ακόμη και στην τροχιά του ηγεμονικού μηχανισμού  των μέσων ενημέρωσης, έχουν διαρρεύσει αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Ένας επιφανής δημοσκόπος με γνωστή αντιπολιτευτική στάση, όπως ο Λουίς Βισέντε Λεόν, τόλμησε να εκθέσει τις απόψεις του για το πιθανό αποτέλεσμα της 28 Ιουλίου και καθώς δεν συμφωνούσε με τη θριαμβολογική γραμμή, οι ηγέτες και οι αναλυτές αυτού του τμήματος της δεξιάς έπεσαν επάνω του  να τον κατασπαράξουν δημοσίως.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό επεισόδιο ήταν αυτό που αφορούσε τους διευθυντές του τηλεοπτικού δικτύου Univisión, το οποίο εκπέμπει στα ισπανικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το μέσο ενημέρωσης, το οποίο είναι λυσσαλέα αντι Τσάβες, δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ που εξέταζε μια δημοσκόπηση στην οποία ο πρόεδρος Μαδούρο φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο, ενώ ο οπαδός της αντιπολίτευσης φαίνεται να παραμένει στάσιμος. Αμέσως εξαπολύθηκαν οι δαίμονες εναντίον της Univisión και τα αφεντικά της δεν μπορούσαν να σκεφτούν καλύτερη δικαιολογία από το να αποδώσουν τη δημοσίευση σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Προσπαθούν να πουλήσουν τη θέση ότι κάποιος άγνωστος κατάφερε να παρακάμψει τους ελέγχους που υπάρχουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά όταν πρόκειται για "ευαίσθητα" θέματα. Στην περίπτωση του βορειοαμερικανικού Τύπου, οτιδήποτε αναφέρεται στη Βενεζουέλα αναλύεται με μεγεθυντικό φακό και μικροσκόπιο πριν μεταδοθεί.

Το μπλοκ που αποτελείται από την αυτοκρατορία, τους δορυφόρους της και τους λακέδες της καθιστά σαφές ότι υπάρχει ήδη γραμμένη μια επίσημη ιστορία για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Όποιος παρεκκλίνει από το σενάριο, για οποιονδήποτε λόγο, θα το πληρώσει ακριβά. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη δημοσιογραφία τύπου γκρίνγκο.


Clodovardo Hernández *Δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής με εμπειρία στον τομέα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικής Επικοινωνίας του Universidad Central de Venezuela, ειδικός στη Διεθνή Πληροφόρηση (UCV), με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες (Universidad Simón Bolívar). Συγγραφέας των λογοτεχνικών έργων Reiventario (2016, ποίηση και σύντομο αφήγημα) και Esa larga, infinita distancia (2022, μυθιστόρημα)- της συλλογής δημοσιογραφικών προφίλ De genios y de figuras και συν-συγγραφέας των βιβλίων Contragolpe del humor (2003), 70 años de fotoperiodismo en Venezuela (2011), Humor con humor se paga (2012) και Conversaciones descoloniales (2022).

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram