Αναρτήσεις ανά χώρα

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Περισσότεροι από 635 διεθνείς παρατηρητές θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

"Με χαρά ανοιγόμαστε στον κόσμο για να δουν τι θα συμβεί στη Βενεζουέλα", δήλωσε ο Γκιλ, τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκλογικά συστήματα στον κόσμο.

Σε συνάντηση με το διπλωματικό σώμα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη μονιμότητα μιας σταθερής, συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας στη χώρα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Γκίλ  προσέφερε μια αξιολόγηση στο διαπιστευμένο στη χώρα διπλωματικό σώμα, σχετικά με την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στη χώρα της Νότιας Αμερικής στα 25 χρόνια συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας.

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι, παρά τις όποιες καταστάσεις εναντίον της Βενεζουέλας, η εκλογική διαδικασία της 28ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, διότι η εκλογική διαδικασία  αποτελεί συνταγματική εντολή .

Τόνισε ότι το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας είναι διαφανές και ελέγξιμο: "Είναι ίσως ένα από τα τελειότερα στον πλανήτη".

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έχουμε 635 επιβεβαιώσεις διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθήσουν τις εκλογές της 28ης Ιουλίου.


"Το εκλογικό μας σύστημα έχει φτιαχτεί για να παρέχει την καλύτερη δυνατή διαφάνεια σε κάθε περίπτωση", είπε.

Από την αίθουσα Antonio José de Sucre της Casa Amarilla, στο ιστορικό κέντρο του Καράκας, εξήγησε στο διαπιστευμένο διπλωματικό σώμα τα πλεονεκτήματα του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα ασφαλέστερα και πιο διαφανή στον κόσμο.

Υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 936 κυρώσεις με στόχο να επηρεάσουν τη διοίκηση της σημερινής κυβέρνησης. Ευτυχώς, οι επιπτώσεις αυτές έχουν αντιστραφεί και ξεπεραστεί.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με την Ομάδα Εκλογικών Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που έφτασε στη χώρα και πρόσθεσε ότι στις εκλογές προσκλήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Κάρτερ των Ηνωμένων Πολιτειών, το Συμβούλιο Εκλογικών Εμπειρογνωμόνων της Λατινικής Αμερικής και η Αφρικανική Ένωση.

Στη χώρα αναμένεται επίσης να φθάσουν περισσότεροι από 65 αξιωματούχοι από τα εκλογικά όργανα του κόσμου, ορισμένοι από τους οποίους είναι διευθυντές, καθώς και προσκεκλημένες κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εκλογική γιορτή στην οποία "με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και ευτυχία ανοιγόμαστε   στον κόσμο, ώστε να δουν τη διαδικασία και τι πρόκειται να συμβεί στη Βενεζουέλα".

Ο Γκιλ τόνισε ότι η προεκλογική εκστρατεία των 10 υποψηφίων έχει εξελιχθεί ειρηνικά και με απόλυτη ομαλότητα: "Οι υποψήφιοι έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους, ορισμένοι τις κατέθεσαν στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, όπως οφείλουν, ενώ άλλοι τις έκαναν γνωστές μέσω των μέσων ενημέρωσης", πρόσθεσε.

Βίαια σχέδια της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Γκίλ  απέρριψε τα σχέδια ακροδεξιών ομάδων στη Βενεζουέλα να αποσταθεροποιήσουν τη νόμιμα συγκροτημένη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι οι λεγόμενες Autodefensas Conquistadoras de la Sierra (Κολομβία) στοχεύουν να επιτεθούν στις ηλεκτρικές υποδομές της χώρας, να δράσουν εναντίον του υποψήφιου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, να δράσουν σε περίπτωση επανεκλογής του και να διεισδύσουν στις διαδηλώσεις για να δημιουργήσουν χάος στους δρόμους.

"Εξετάσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες και μπορούμε να δώσουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι τα στοιχεία είναι αληθή και έχουμε όλα τα στοιχεία για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία έρευνας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (FGR), Ταρεκ Ουίλιαμ Σααμπ", δήλωσε ο Γκιλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη ένοπλη ομάδα "Autodefensas Conquistadores de la Sierra Nevada" ήταν αρχικά γνωστή ως η φυλή Pachenca. Το όνομα αυτό προέρχεται από το παρατσούκλι που είχε δοθεί στον Χεσούς Αγκίρε Γκαγιέγκο ο οποίος στον παραστρατιωτικό κόσμο ήταν γνωστός ως Τσούτσο Μερκανσία ή Τσούτσο Πατσένκα. 

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram