Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ο Υπ.Εξ της Βενεζουέλας εκφράζει τη λύπη του για την παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χίλ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παραβιάζονται συστηματικά οι αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την σύγκληση της δεύτερης συνάντησης της Ομάδας Φίλων για την υπεράσπιση του εν λόγω οργάνου του παγκόσμιου οργανισμού, ο ανώτατος διπλωμάτης ανέφερε ότι η χώρα του, όπως και άλλες, είναι θύμα αυτών των παραβιάσεων, της παραβίασης της αρχής της μη επέμβασης, της αυτοδιάθεσης και της συμπληρωματικότητας.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία αποκλείστηκε από τα όργανα του ΟΗΕ στα οποία κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία εφαρμόζουν μονομερή καταναγκαστικά μέτρα.

Όπως η Βενεζουέλα, έτσι και άλλες χώρες έχουν πέσει θύματα της παραβίασης αυτών των αρχών, όπως η Ρωσία, η Ζιμπάμπουε, η Παλαιστίνη, με το τελευταίο  αυτό κράτος να υφίσταται γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας που διαπράττει το Ισραήλ, το οποίο παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε.

Ο Χίλ  δήλωσε ότι μπροστά σε αυτή την παραβίαση, ο πολυμερής οργανισμός "δεν αντιδρά στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" από το ισραηλινό κράτος.

Υπενθύμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη γεννήθηκαν μετά το τέλος των συγκρούσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι "από εκείνη την κακή εμπειρία οι λαοί του κόσμου αποφάσισαν να εγκαινιάσουν αυτόν τον πολυμερή οργανισμό για τη ρύθμιση και τη δημιουργία συνύπαρξης μεταξύ των εθνών".

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ομάδα Φίλων δημιουργήθηκε ακριβώς για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες και αρχές και από τη δημιουργία της δρα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και σε άλλα πολυμερή σενάρια.

Όσον αφορά τη συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, ο ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα συζητήσουν, από κοινού και σε συνεργασία, μια σειρά σημαντικών θεμάτων για την υπεράσπιση των αρχών της πολυμέρειας και εκείνων που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εργασιών για το υπόλοιπο του έτους και να μπορέσουν να δείξουν στον κόσμο την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν όλες τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη, ο οποίος παρά τις επικρίσεις "είναι το μόνο μέσο που εγγυάται την ειρήνη", σχολίασε ο Χιλ.

Ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιουνίου θα διεξαχθεί συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καταδίκη των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, την υπεράσπιση του δικαιώματος των εθνών στην αυτοδιάθεση και την κυριαρχία και τη διασφάλιση ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος.

 Η Βενεζουέλα, είπε, μοιράστηκε την εμπειρία της για το πώς νίκησε, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του εθνικού συντάγματος, αυτές τις παραβιάσεις, ανορθώθηκε  με την οικονομική ανάπτυξη και διατηρεί υγιείς σχέσεις με τα περισσότερα έθνη του κόσμου.
Η Ομάδα Φίλων δημιουργήθηκε το 2021 και αποτελείται από την Αλγερία, την Αγκόλα, τη Λευκορωσία, τη Βολιβία, την Καμπότζη, την Κίνα, την Κούβα, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, την Ισημερινή Γουινέα, την Ερυθραία, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, το Μάλι, τη Νικαράγουα, το Ιράν, το Λάος, τον Άγιο Βικέντιο και  Γρεναδίνες, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε.

 

 

       🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram