Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Οι Μεξικανοί δεν ξέχασαν τους νεκρούς φοιτητές του Τλατελόλκο και της Αγιοτσινάπα

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την αλήθεια για όσους χάθηκαν το 1968 και το 2014.

Χθες 2 Οκτωβρίου, χιλιάδες Μεξικανοί συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ) να παράσχει τα στοιχεία που λείπουν γύρω από τη μαζική αστυνομική δολοφονία φοιτητών που έλαβε χώρα στην Πόλη του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968.


Οι διαδηλωτές βάδισαν από την πλατεία Τριών Πολιτισμών στο Τλατελόκο, όπου έγινε η σφαγή, προς το Εθνικό Παλάτι.

Ο Υπουργός Ασφάλειας του Πολίτη της Πόλης του Μεξικού ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε ορισμένα σημεία της διαδρομής.


Η πορεία έγινε πάνω στην 55η επέτειο από το θάνατο περισσότερων από 300 φοιτητών σε μια σφαγή που διεξήχθη από τον Στρατό και την παραστρατιωτική ομάδα «Olympia Battalion» κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας που σημειώθηκε 10 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, οι οποίοι παρά το μαζικό φονικό διεξήχθησαν κανονικά.




Οι διαδηλωτές τίμησαν επίσης την 9η επέτειο της εξαφάνισης 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, με πανό που έγραφαν: «Δεν είμαστε όλοι εδώ. Μας λείπουν 43».

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι η υπόθεση της Αγιοτσινάπα είναι ένα «κρατικό έγκλημα» στο οποίο ενεπλάκησαν οι αρχές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού.

Η Ντελφίνα ντε λα Κρουζ, μια γυναίκα που έχασε τον γιο της πριν από 9 χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, συμμετείχε στη διαδήλωση.

«Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκονται τα παιδιά μας και η κυβέρνηση να παράσχει τα στοιχεία που λείπουν από την έρευνα για να διευκρινιστούν τα πράγματα», είπε.

Μια φοιτήτρια, η οποία προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά της, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση σε όσα συνέβησαν πριν από πέντε δεκαετίες.


«Αν δεν κατάφεραν να δώσουν απαντήσεις για τους 43 εξαφανισμένους συντρόφους πριν από εννέα χρόνια, φανταστείτε να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε κάτι που συνέβη πριν από 55 χρόνια. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Γι’ αυτό ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιζέται», είπε.



Ο Πρόεδρος ΑΜΛΟ έχει συγκροτήσει μια Επιτροπή Αλήθειας να διευκρινίσει την μαύρη περίοδο του «Βρώμικου Πολέμου».

Τη Δευτέρα, ο ΑΜΛΟ δήλωσε ότι το Μεξικό έχει έναν στρατό πιστό στους ανθρώπους και τους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πέντε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας και της καθοδήγησης της Εθνικής Φρουράς.

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο ΑΜΛΟ υποστήριξε μια συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν καθήκοντα δημόσιας ασφάλειας έως το 2028, παρά την προεκλογική υπόσχεσή του να τις επαναφέρει πίσω στους στρατώνες.

Ωστόσο, ο Μεξικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτική ακαδημία διδάσκει μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σωστή χρήση βίας για αρκετό καιρό για να αποτρέψει την καταστολή και ότι ο στρατός «δεν πρέπει να μολυνθεί από τα λάθη λίγων ατόμων».

Ένας φοιτητής της Εθνικής Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Εθνικού Πολυτεχνείου τόνισε ότι η στρατιωτικοποίηση εξακολουθεί να είναι παρούσα στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλά συμφέροντα από την πλευρά της κυβέρνησης επειδή ένα σημαντικό ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας πηγαίνει στον στρατό. Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει προτεραιότητες εάν θέλει μια στρατιωτικοποιημένη, βίαιη χώρα χωρίς μορφωμένη και συνειδητοποιημένη νεολαία», είπε.

Το μεξικανικό κράτος παραμένει το ίδιο και η σημερινή διοίκηση μπορεί να υπόσχεται το ένα ή το άλλο πράγμα, την ίδια ώρα που ο στρατός διατηρεί την ίδια ή και μεγαλύτερη ισχύ από πριν, υποστήριξε.