Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) πρέπει να επιταχύνουν την αναζήτηση λύσεων και διαλόγου μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
"Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί θάνατοι, τόσο Ισραηλινοί όσο και Παλαιστίνιοι, και δεν το θέλουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε διάλογο, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να είναι πιο ενεργός- πρέπει να δρα περισσότερο και να μην εμμένει στις διαδικασίες του παρελθόντος, όπου όλα περνούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και, αν ένα μέλος ασκήσει βέτο (...), ο [οργανισμός] παραλύει, ακυρώνεται πλήρως. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτή είναι μία από τις στιγμές όπου [ο ΟΗΕ] πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο", εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Προέτρεψε επίσης τον οργανισμό να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση για την αναζήτηση λύσεων και διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
"Σήμερα θα πρέπει να συγκαλέσουν μια συνέλευση όλων των χωρών μελών και να επιδιώξουν την έγκριση ενός ψηφίσματος που θα βοηθήσει τον διάλογο άμεσα και που δεν εξαρτάται μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι συγκρούσεις και οι απώλειες ζωών θα συνεχιστούν", δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος.
Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε επίσης ότι το Μεξικό είναι υπέρ της ειρήνης, χωρίς τη χρήση βίας.
"Η εντολή του Συντάγματός μας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι πολύ σαφής: μη επέμβαση, αυτοδιάθεση των λαών, συνεργασία για την ανάπτυξη και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Αυτή είναι η θέση μας. Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, την αντιπαράθεση, τη βία. Υποστηρίζουμε ότι είναι το πιο παράλογο πράγμα που μπορεί να υπάρξει", είπε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταλούν δύο αεροσκάφη του μεξικανικού στρατού για να απομακρύνουν τους υπηκόους που βρίσκονται στη ζώνη των συγκρούσεων. "Σε γενικές γραμμές, στο Ισραήλ, υπάρχουν περίπου 5.000 Μεξικανοί", οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν στην περιοχή για θρησκευτικούς λόγους.
Επιπλέον, "υπάρχουν αναφορές για τρεις αγνοούμενους Μεξικανούς. Οι οικογένειές τους έχουν ήδη έρθει σε επαφή και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι οι διπλωμάτες μας αναλαμβάνουν δράση", δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.
Στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 3.000 ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ παράλληλα εισήλθε βίαια και αιχμαλώτισε αμάχους και στρατιωτικούς.
Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, εξαπέλυσε αντεπίθεση για να πλήξει παλαιστινιακούς στόχους στη Γάζα και δήλωσε ότι ενεργοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον σημείων συγκέντρωσης δυνάμεων της Χαμάς.
Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή προεδρία κατηγόρησε το Ισραήλ για πολιορκία δεκαετιών εναντίον του πληθυσμού του και θεώρησε ότι η ειρήνη είναι βιώσιμη μεταξύ των μερών εφόσον ληφθεί υπόψη το δικαίωμά τους στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία και η Ανατολική Ιερουσαλήμ οριστεί ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.