Αναρτήσεις ανά χώρα

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Cubainformación: Η πείνα ως πολιτικό όπλο κατά της Κούβας - (video / ελληνικοί υπότιτλοι)


Λίγο πριν από τις διαδηλώσεις του Ιουλίου 2021, ο Βορειοαμερικανός ερευνητής WilliamLeoGrande ανέφερε, σε άρθρο του, την "απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης" στην Κούβα.

Η Κούβα εισάγει το 70% των τροφίμων της, ανέφερε. Το εισόδημά της έχει πέσει κατακόρυφα λόγω της περικοπής των εμβασμάτων που υπαγόρευσε ο Τραμπ και του κλεισίματος της τουριστικής βιομηχανίας".

Ο LeoGrande υπενθύμισε ότι "η πείνα ήταν στο οπλοστάσιο της Ουάσινγκτον από την εποχή της προεδρίας του Αϊζενχάουερ", ο οποίος προέβλεψε: "Αν (οι Κουβανοί) πεινάσουν, θα διώξουν τον Κάστρο".

Από το 1975, η Κούβα μπορούσε να αγοράζει αγαθά από θυγατρικές αμερικανικών εταιρειών σε τρίτες χώρες, το 90% των οποίων ήταν τρόφιμα και φάρμακα. Αλλά το 1992, όταν η κουβανική οικονομία έφτασε στο ναδίρ με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος πέρασε τον νόμο Τοριτσέλι, απαγορεύοντας τέτοιες αγορές.

Η CIA ανέφερε τότε: "Οι ελλείψεις τροφίμων και τα προβλήματα διανομής προκάλεσαν υποσιτισμό και ασθένειες στην Κούβα".

Η χρήση των τροφίμων ως μέσο καταναγκασμού αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την απόφαση 2417, η οποία καταδικάζει τη στέρηση τροφίμων σε καταστάσεις συγκρούσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε δειλά δειλά να αίρει ορισμένες από τις κυρώσεις του Τραμπ κατά των εμβασμάτων, την έκδοση visas και των ταξιδιών, οι οποίες είχαν άμεσο αντίκτυπο στo τραπέζι της κουβανικής οικογένειας.

Η στρατηγική της πείνας απέτυχε. Αλλά προκάλεσε, για άλλη μια φορά, ανείπωτη δυστυχία. Χωρίς να διαβάσουμε ούτε μια λέξη ... στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Presentación: Lázaro Oramas. Edición de video: Ana Gil. Redacción: José Manzaneda.