Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Η «Ακροδεξιά Διεθνής» ποντάρει στην Μπολουάρτε


Το τελικό κείμενο του 2ου Φόρουμ της Μαδρίτης αποδεικνύει πόσο σημαντική «επένδυση» αποτελεί για την παγκόσμια alt-right η έκνομη κυβέρνηση της Λίμα στη λυσσαλέα αντικομμουνιστική, αντι-αριστερή μάχη της.

«Από τη Λίμα λέμε σε όλους τους λαούς του κόσμου ότι θα αναγκάσουμε σε οπισθοχώρηση την κόκκινη κηλίδα που καλύπτει την περιοχή μας, ότι θα υπερασπιστούμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας, εκεί όπου ακόμα τα απολαμβάνουμε». Το τελικό κείμενο του 2ου Φόρουμ της Μαδρίτης, μιας σύναξης της Ακροδεξιάς της «Ιβεροσφαίρας» (μια φαντασιακή Διεθνής των νέων κατακτητών της Λατινικής Αμερικής υπό την αιγίδα των Ισπανών νοσταλγών του Φράνκο), δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων ούτε ως προς τον στόχο ούτε ως προς την επιλογή της πόλης διεξαγωγής του.

Το Φόρουμ, το οποίο εμπνεύστηκε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα VOX και το ανάλογης ιδεολογίας Ιδρυμα Disenso, στη διάρκεια των εργασιών του στις 29 και 30 Μαρτίου στην πρωτεύουσα του Περού, διατυμπάνισε πως «ο καστρο-κομμουνισμός δεν έπαψε να σφετερίζεται την περιοχή μας σε συμμαχία με το οργανωμένο έγκλημα, το ναρκεμπόριο και ξένες υπερδυνάμεις».

Κατήγγειλε «το διεθνές σχέδιο αποσταθεροποίησης που προωθούν το Κοινωνικό Φόρουμ του Σάο Πάολο, η Ομάδα της Πουέμπλα και οι κυβερνήσεις που μετέχουν σε αυτά». Και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για «να προλάβουμε, να εντοπίσουμε και να καταγγείλουμε τις νέες μεθόδους εκλογικής νοθείας που αναπτύσσει το Φόρουμ του Σάο Πάολο, ανάμεσά τους και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, αλλά και την παράνομη χρηματοδότηση από το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο».

Η πιο ακραία «alt-right» της περιοχής έκανε τη Λίμα προπύργιό της, χώρο της μάχης της κατά του προοδευτισμού, με μια σουρεαλιστική ρητορική, ύβρεις και μπόλικες συνωμοσιολογικές θεωρίες. Μέλη του κόμματος του ακροδεξιού Αλμπαρο Ουρίμπε της Κολομβίας, απεσταλμένοι του συντηρητικού πολυεκατομμυριούχου πρώην προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Ερνέστο Αραούζο, υπουργός Εξωτερικών του πρώην Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, η κόρη της φυλακισμένης πρώην ντε φάκτο προέδρου της Βολιβίας, Ζανίν Ανιες, ήταν ανάμεσα στους «επίτιμους προσκεκλημένους».

Μεταξύ αυτών δηλαδή που εξέφρασαν τη χαρά τους γιατί «οι περουβιάνικοι θεσμοί προασπίζονται παραδειγματικά και σθεναρά τη δημοκρατία και το Σύνταγμά τους απέναντι στις επιθέσεις της Αριστεράς», όπως δήλωσε με βίντεό του ο πρόεδρος του VOX, Σαντιάγο Αμπασκάλ, τονίζοντας πως το Περού «δίνει μάθημα σε ολόκληρο τον κόσμο». Ενώ άλλοι συμμετέχοντες έφτασαν να χαρακτηρίσουν «φάρο ελπίδας» αυτή τη χώρα όπου η ντε φάκτο κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε ευθύνεται ώς τώρα για 67 νεκρούς, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την καθαίρεση του προέδρου Καστίγιο και ζητούν άμεσα εκλογές.

Αλλαγή αφηγήματος

Περισσός κυνισμός να οργανώσουν μια συνάντηση με θέμα «Ελευθερία, δημοκρατία και κράτος δικαίου» στο Περού, όπου όλες αυτές οι έννοιες έχουν καταπατηθεί και το οποίο καταδικάζουν για την καταστολή διεθνείς οργανισμοί. Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα των μελών της Αποστολής Διεθνούς Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχαν επισκεφθεί το Περού τον Φεβρουάριο για να διερευνήσουν τα εγκλήματα εναντίον των διαδηλωτών. Η απαγόρευση εισόδου της ομάδας που τεκμηρίωσε ενδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη χώρα έγινε με το επιχείρημα ότι αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Επιπλέον, ενώ ο δήμαρχος της Λίμα και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Ανανέωση (RP), Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα, υποδεχόταν μετά βαΐων και κλάδων, σαν νέους σωτήρες του κόσμου, εκπροσώπους της περιφερειακής Ακροδεξιάς, διατάχθηκε το κλείσιμο (λόγω υποτιθέμενων προβλημάτων ασφαλείας) του LUM (Τόπος Μνήμης, Ανοχής και Κοινωνικής Ενταξης). Εκεί δηλαδή όπου η Διεθνής Αμνηστία θα παρουσίαζε την τελευταία της έκθεση για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόσφατη κοινωνική εξέγερση στη χώρα μετά την καθαίρεση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Το LUM, που ιδρύθηκε το 2015, είναι ένας τόπος μνήμης για τη βία που γνώρισε η χώρα από την κρατική τρομοκρατία και τη δράση ένοπλων ομάδων -όπως το Φωτεινό Μονοπάτι και το MRTA (Επαναστατικό Κίνημα Τούπακ Αμάρου)- από το 1980 έως και το τέλος της δικτατορίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70.000 άτομα.

«Θωρακίζουν» την πρόεδρο

Ο Αλιάγα δεν είναι κανένας τυχαίος πολιτευτής, είναι από τα πιο ορατά πρόσωπα της αντιπολίτευσης στον Καστίγιο, και το κόμμα του ήταν ένα μόνο από τα ακροδεξιά και ακραία συντηρητικά που συμμετείχαν στο Φόρουμ, ανάμεσά τους -εννοείται- και εκείνο της Κέικο Φουχιμόρι, κόρης του πρώην δικτάτορα.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις του Περού που συναγελάζονται με όσους εκκολάπτουν ξανά το αυγό του φιδιού είναι που την περασμένη Πέμπτη, όσο διεξαγόταν το Φόρουμ της Μαδρίτης, ανέβαλαν τη συζήτηση για την αποδοχή πρότασης αριστερών και κεντροαριστερών κοινοβουλευτικών ομάδων για να οδηγηθεί σε πολιτική δίκη η πρόεδρος λόγω των δεκάδων θανάτων που σημειώθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες τις διακυβέρνησής της. Ηδη η Γενική Εισαγγελία του Περού έχει ανοίξει σχετική έρευνα εναντίον της για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, των διακεκριμένων ανθρωποκτονιών και των σοβαρών τραυματισμών, ενώ διερευνάται επίσης και για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση.

Η συζήτηση για την αποδοχή της πρότασης θα ξεκινούσε χθες και για να εγκριθεί απαιτούνται 52 από τις 137 ψήφους της Βουλής, κάτι δύσκολο να επιτευχθεί αφού τα κόμματα που την κατέθεσαν δεν ξεπερνούν τις 40 ψήφους στο σώμα. Αλλωστε, ακόμη και αν τις έβρισκαν για να ξεκινήσει η διαδικασία, για την τελική καθαίρεση της Μπολουάρτε θα απαιτούνταν 87 ψήφοι, κάτι εξαιρετικά δύσκολο αφού οι ακραίες συντηρητικές δυνάμεις τη θωρακίζουν ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ίδιες που επιχείρησαν τρεις φορές να καθαιρέσουν τον Καστίγιο, προτού το πετύχουν την τέταρτη, τώρα υποστηρίζουν πως μια πολιτική δίκη της προέδρου συνιστά «αποσταθεροποίηση». Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Χοσέ Γουίλιαμς, απόστρατος στρατηγός κατηγορούμενος για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του επίσης ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Ανανέωση, ξεκαθάρισε πως «μια συζήτηση καθαίρεσης αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλη, ούτε πρέπουσα».