Στις 25 Απριλίου, η Κολομβία θα φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής για να συζητηθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας σταδιακής άρσης των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.
Κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Πέτρο πρότεινε τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την ταυτόχρονη πρόοδο στην άρση των κυρώσεων, τη διεξαγωγή εκλογών με εγγυήσεις στη Βενεζουέλα και την επιστροφή της χώρας στη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η ιδέα του είναι ότι όλες αυτές οι πτυχές παραμένουν αλληλένδετες μεταξύ τους μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο όπου οι Βενεζουελάνοι «αποφασίζουν ελεύθερα, χωρίς πίεση και χωρίς κυρώσεις, τη μοίρα τους».
Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα έγιναν αυστηρότερες υπό την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), ο οποίος επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς σε αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βολιβίας και περιορισμούς στις δραστηριότητες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petróleos de Venezuela (PDVSA) στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επικυρώσει πολλές από αυτές τις κυρώσεις. Τον Νοέμβριο του 2022, ωστόσο, επέτρεψε στην αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron να ξεκινήσει ξανά ορισμένες από τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στο έδαφος της Βενεζουέλας.
Στις 25 Απριλίου, η Κολομβία θα φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής για να συζητηθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης και να επιδιωχθεί η επανενεργοποίηση του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.
Η Σύνοδος Κορυφής της Μπογκοτά επιδιώκει «να συγκροτήσει τα ελάχιστα δεδομένα για μια μακροοικονομική συμφωνία που εγγυάται όχι μόνο τις εκλογές και την άρση των κυρώσεων, αλλά και την κανονικότητα για όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βενεζουέλα», είπε ο Πέτρο.