Αναρτήσεις ανά χώρα

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου στο Κογκρέσο της Βραζιλίας


Οι υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρου κατέλαβαν την Κυριακή με τη βία το Εθνικό Κογκρέσο, αρνούμενοι την ήττα του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας από τον Λούλα Σίλβα.

Σύμφωνα με το Telesur, oι μπολσοναριστές που δεν αποδέχονται το εκλογικό αποτέλεσμα και εισέβαλαν στο Κογκρέσου και όταν κατευθύνθηκαν προς το κυβερνητικό μέγαρο διαλύθηκαν με δακρυγόνα από την αστυνομία της Μπραζίλια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Φλάβιο Ντίνο, διαβεβαίωσε αυτή την Κυριακή ότι «η θέληση των ακραίων μπολσοναριστών που εισέβαλαν στο Εθνικό Κογκρέσο δεν θα επικρατήσει». Ο ίδιος εξουσιοδότησε τη χρήση της Εθνικής Φρουράς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας μπροστά στην απειλή βίαιων ενεργειών.

Οι εξτρεμιστές, που φορούσαν κυρίως κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια και βραζιλιάνικες σημαίες, επιτέθηκαν επίσης σε ορισμένα οχήματα της αστυνομίας του Κογκρέσου. Κατέστρεψαν επίσης φράγματα προστασίας και οπλισμένοι με κοντάρια επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που προσπάθησαν να περιορίσουν, χωρίς επιτυχία, την είσοδο τους στο Κογκρέσο.


Εκατοντάδες ακραίοι μπολσοναριστές έχουν κατασκηνώσει μπροστά από το Αρχηγείο του Στρατού, στη Μπραζίλια, από την επομένη των εκλογών της 30ής Οκτωβρίου, στις οποίες ο Λούλα νίκησε τον Μπολσονάρου.

Οι σκηνές των μπολσοναριστών, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί σε πόλεις της χώρας, άρχισαν να διαλύονται την Παρασκευή στο Μπέλο Οριζόντε, πρωτεύουσα της Μίνας Ζεράις, όπου σημειώθηκαν κάποιες ταραχές.

Το Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο ενέκρινε την ανάπτυξη της Εθνικής Δύναμης Ασφαλείας, μιας επίλεκτης ομάδας αστυνομικών δυνάμεων από όλη τη χώρα, η οποία κινητοποιείται για ειδικές αποστολές.

 

Πριν από την εισβολή στο Κογκρέσο, ο Ντίνο έκανε μια δήλωση στα κοινωνικά δίκτυα και είπε ότι οι αντίπαλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2026, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές, όπως ακριβώς περίμενε η σημερινή κυβέρνηση μεταξύ 2018 και 2022. Σε δήλωσή του, ο Ντίνο ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τις υπηρεσίες ασφαλείας για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών.

Οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής καταδικάζουν το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στη Βραζιλία


Ηγέτες και πολιτικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής καταδίκασαν τις επιθέσεις στη δημοκρατία που διέπραξαν αυτή την Κυριακή οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ δήλωσε μέσω Twitter: «Καταδικάζουμε σθεναρά τις βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες που συμβαίνουν στη Βραζιλία, με στόχο τη δημιουργία χάους και την ασέβεια της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε με την εκλογή του Προέδρου Λούλα. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και αλληλεγγύη στον Λούλα και την κυβέρνησή του».
 

 

Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στη «βία που προκλήθηκε από τις νεοφασιστικές ομάδες του Μπολσονάρου που έχουν επιτεθεί στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας» και διαβεβαίωσε ότι ο βραζιλιάνικος λαός «θα κινητοποιηθεί για την υπεράσπιση της ειρήνης και του προέδρου του».


Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ, τάχθηκε «μαζί με τον βραζιλιάνικο λαό για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να μην επιτρέψει ποτέ ξανά την επιστροφή των πραξικοπηματιών που προωθούνται από τη δεξιά παράταξη. Ας δείξουμε με σταθερότητα και ενότητα την πλήρη υποστήριξή μας στην κυβέρνηση που έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τον βραζιλιάνικο λαό με επικεφαλής τον πρόεδρο Λούλα», είπε.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι «ο Λούλα δεν είναι μόνος, έχει την υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας του, του Μεξικού, της αμερικανικής ηπείρου και του κόσμου».

O πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, είπε ότι στη Βραζιλία «ο φασισμός αποφάσισε να κάνει πραξικόπημα. Η δεξιά πτέρυγα δεν μπόρεσε να κρατήσει το σύμφωνο μη βίας». Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και τον λαό της Βραζιλίας και τόνισε ότι «είναι επείγουσα ώρα για μια συνάντηση του OAS (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών) εάν θέλει να παραμείνει ζωντανός ως θεσμός και να εφαρμόσει τον δημοκρατικό χάρτη».

Ο Πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, χαρακτήρισε αυτό που συνέβη αυτήν την Κυριακή ως «μια απαράδεκτη επίθεση στα τρία παρακλάδια του βραζιλιάνικου κράτους από μπολσοναριστές», οεπιβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει την πλήρη υποστήριξή μας απέναντι σε αυτή τη δειλή και άθλια επίθεση στη δημοκρατία».

Το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος απηύθυνε «κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα, τους πολυμερείς οργανισμούς και τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να σχηματίσουν ένα ενιαίο μπλοκ για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Βραζιλία. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει», είπε.

Από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο εκτελεστικός γραμματέας του ALBA-TCP, Félix Plasencia, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στις «νεοφασιστικές ομάδες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας της Βραζιλίας και αψηφούν τη βούληση του λαού της».

Συλλαμβάνονται οι οπαδοί του Μπολσονάρο- Απομακρύνεται ο κυβερνήτης της Μπραζίλια

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στο Παλάτι Πλανάλτο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (STF), από όπου είχε απομακρυνθεί εν μέσω των ταραχών, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Προηγουμένως διέταξε ομοσπονδιακή επέμβαση για να καταστείλει τις ταραχές των ακροδεξιών.

Το διάταγμα, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Βραζιλίας και το οποίο τίθεται σε ισχύ αυτή την Κυριακή, αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα διατηρηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και στόχος «είναι να τερματιστεί η σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη στο κράτος στο οποίο Ομοσπονδιακή Περιφέρεια».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πριν ο Λούλα ντα Σίλβα φτάσει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, η έδρα της κυβέρνησης και του STF υποβλήθηκαν σε έλεγχο από πυροτεχνουργούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Και τα δύο κτίρια υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά την εισβολή των υποστηρικτών του ακροδεξιού ηγέτη, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Telesur, οι ζημιές που προκάλεσαν οι μπολσοναριστές περιλαμβάνουν πολιτιστική κληρονομιά που είναι δύσκολο να ανακτηθεί, όπως διάφορα έργα τέχνης και γλυπτά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ταραξίες έσπασαν επίσης υπολογιστές και τζάμια και ανέτρεψαν συρτάρια στα γραφεία στα οποία κατάφεραν να φτάσουν οι μπολσοναριστές.

Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου τριάντα ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, που είχε καταληφθεί όπως και η Βουλή, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Συνολικά, τουλάχιστον 200 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Φλάβιου Ντίνου, ενώ ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος έκανε λόγο για πάνω από 400 συλλήψεις.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται σχετικό έγγραφο, ο δικαστής Αλεσάντρ τζι Μοράις αποφάσισε να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, I.Ρότσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή.

Διάγγελμα Λούλα: Θα βρούμε τους βάνδαλους φασίστες – Καθυστερημένη καταδίκη από Μπολσονάρο και ΗΠΑ


Ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος που προώθησαν οι υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρο ως «βάρβαρη» και κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι «υποκινεί» πράξεις βανδαλισμού.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν. Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα» δήλωσε, κάνοντας μάλιστα λόγο για κενό ασφαλείας στην πόλη, επικρίνοντας τη στάση της αστυνομίας πως «δεν έκαναν τίποτα, απλά άφησαν τους διαδηλωτές να περάσουν».

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο με τις οποίες ενθαρρύνει τέτοιοι είδους εισβολές.

«Η δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης αλλά απαιτεί επίσης να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί. Αυτό που έκαναν αυτοί οι βάνδαλοι, αυτοί οι φανατικοί φασίστες (…) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας. Αυτoί που χρηματοδότησαν (τις διαδηλώσεις) θα πληρώσουν για αυτές τις ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της χώρας παραμένει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τοποθετήθηκε επί πολλές ώρες για τα γεγονότα. Μόνο αργότερα, έγραψε στο Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στο νόμο» των «ειρηνικών διαδηλώσεων», και απέρριψε τις «χωρίς απόδειξη κατηγορίες» εναντίον του. Καθυστερημένη υπήρξε και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που καταδίκασε ώρες μετά τις ταραχές.