Πηγή: definebusinessterms.com
Η CEPAL είναι μία από τις περιφερειακές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνη για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Ιδρύθηκε το 1948 και έχει δύο υποπεριοχές που ιδρύθηκαν αργότερα: την Κεντρική Αμερική (1951) και την Καραϊβική (1966).
Ο οργανισμός αυτός έχει την ακόλουθη εκτελεστική δομή:Ευρετήριο.
Εκτελεστικός Γραμματέας.
Γραμματεία της Επιτροπής.
Με τη σειρά του έχει τη Μονάδα Πληροφόρησης του Δημοσίου και 12 τμήματα, επιφορτισμένα με την προώθηση των δημοσίων πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης. Διαθέτει επίσης διακυβερνητικούς φορείς που διευκολύνουν τη συνεργασία και την εκμάθηση πολιτικών. Αυτά τα όργανα είναι:
Επιτροπή του Συνόλου.
Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας Καραϊβικής.
Επιτροπή Συνεργασίας Νότου-Νότου.
Συνέδριο για την Επιστήμη, την Καινοτομία και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Περιφερειακή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Περιφερειακή Διάσκεψη για την Κοινωνική Ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Περιφερειακή Διάσκεψη για τις Γυναίκες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Περιφερειακό Πολεοδομικό Συμβούλιο.
Στατιστική Διάσκεψη της Αμερικής.
Αυτή η δομή επιτρέπει στην επιτροπή να χειρίζεται κάθε σημαντική πτυχή για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή. Με το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Διευθύνσεις ελέγχει εσωτερικά την διεύθυνση του οργανισμού. Εν τω μεταξύ, με τους φορείς προωθεί τη διακυβερνητική δράση για την υλοποίηση των πολιτικών και των πορισμάτων των επαγγελματιών της.
Στόχοι του CEPAL
Η Επιτροπή έχει ως στόχο την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με προγράμματα τεχνικής συνεργασίας. Είναι επίσης αρμόδιο για την περιφερειακή συνεργασία και ολοκλήρωση. Για να εκπληρώσει την αποστολή της, πραγματοποιεί σημαντικές μελέτες και έρευνες για την εξέλιξη της περιφερειακής ανάπτυξης. Ομοίως, μετρά τις στατιστικές μεταβλητές του.
Διοργανώνει επίσης διακυβερνητικές διασκέψεις για την παροχή ανατροφοδότησης στην περιοχή με τις λύσεις των κρατών. Επιπλέον, χρησιμεύει ως δίαυλος για την εκτέλεση περιφερειακών έργων υπέρ της συνεργασίας και της ανάπτυξης.
Χρηματοδότηση CEPAL
Ως Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η πηγή των συνηθισμένων εσόδων της προέρχεται από τον προϋπολογισμό αυτού του οργανισμού. Η οποία, με τη σειρά της, αποτελείται από τη συμβολή των κρατών μελών της. Ομοίως, διαχειρίζεται έκτακτα έσοδα από εθελοντικές εισφορές από τα κράτη μέλη. Επίσης από άλλα προγράμματα και ταμεία των Ηνωμένων Εθνών.