Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Απελευθερώθηκε αξιωματικός υπεύθυνος για τη σφαγή Ιησουιτών στο Ελ Σαλβαδόρ

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Νωρίτερα φέτος, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες και στον πρώην πρόεδρο Αλφρέντο Κριστιάνι για τη σφαγή των έξι Ιησουιτών ιερέων το 1989 που προκάλεσε διεθνή οργή.

Δικαστήριο του Σαλβαδόρ απελευθέρωσε έναν συνταξιούχο υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού που καταδικάστηκε για τη σφαγή έξι ρωμαιοκαθολικών ιερέων που ανήκαν στο τάγμα των Ιησουιτών κατά τη διάρκεια της βίαιης κορύφωσης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα πριν από δεκαετίες, δήλωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος του.

Η απόφαση διέταξε την απελευθέρωση του συνταγματάρχη Γκιγιέρμο Μπεναβίδες λόγω της ηλικίας του και επειδή συμπλήρωσε το ένα τρίτο της ποινής του τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντέιβιντ Κάμπος.

 


Ο Μπεναβίδες, 77 ετών, καταδικάστηκε αρχικά σε ποινή φυλάκισης 30 ετών το 1992.

Το επόμενο έτος, ωστόσο, ένας νόμος περί αμνηστίας απελευθέρωσε τον Μπεναβίδε, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να επιστρέψει στη φυλακή μετά την ανατροπή του νόμου το 2016.

Ο Κάμπος επαίνεσε την αξιολόγηση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε σχόλια σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο λίγο μετά την έκδοση της απόφασης.

Σε ένα από τα πιο άσχημα επεισόδια των δεκάδων ετών εμφυλίου πολέμου του Ελ Σαλβαδόρ μεταξύ 1979 και 1992, μια ομάδα εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ στρατιωτών εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη των Ιησουιτών Κεντρικής Αμερικής το 1989 και δολοφόνησαν έξι ιερείς, συμπεριλαμβανομένου του πρύτανη Ιγκνάθιο Εγιακούρια, αλλά και της οικονόμου του ιδρύματος μαζί με την κόρη της.

Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ έβαλε στο στόχαστρο τους Ιησουίτες ιερείς λόγω σε μεγάλο βαθμό της ειλικρινούς αντίθεσης του Εγιακουρία στη στρατιωτική κυριαρχία και τον ρόλου του τάγματος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κεντρικής Αμερικής και ο δικηγόρος του δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής άφησε περίπου 75.000 κατοίκους του ΕΛ Σαλβαδόρ νεκρούς και άλλους 8.000 αγνοούμενους, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος, οι εισαγγελείς στο Ελ Σαλβαδόρ απήγγειλαν κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο Αλφρέντο Κριστιάνι για τη σφαγή των έξι Ιησουιτών ιερέων το 1989 που προκάλεσε διεθνή οργή.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν επίσης κατηγορίες εναντίον δώδεκα άλλων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατιωτικών, για τη σφαγή με την κατηγορία του φόνου, της τρομοκρατίας και της συνομωσίας.