Αναρτήσεις ανά χώρα

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Λεοπόλδο Λόπες: Ποιός είναι ο Bενεζουελάνος «πολιτικός» που προσκάλεσε στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπανδρέου ;

Πηγές: *

Μέσω του πρώην προέδρου της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, το κόμμα του Λεοπόλδο Λόπες έγινε δεκτό στη Σοσιαλιστική Διεθνή παρά τις στενές σχέσεις του με την ισπανική δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα και ακόμα πιο στενές με το ακροδεξιό VOX. Το Κόμμα του Λόπες έχει περισσότερα κοινά με τη Χρυσή Αυγή παρά με την παράδοση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. 

Το 2021, το κόμμα του οποίου ηγείται ο Λεοπόλδο Λόπες, ενεπλάκη σε μια σειρά επεισόδια παραστρατιωτικής βίας στην Πολιτεία Απούρε καθώς και σε ορισμένες γειτονιές της πόλης του Καράκας. Ερευνάται η σύνδεση αυτού του κόμματος με την πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της Αϊτής, Jovenel Moïse.

Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι ακροδεξιός πολιτικός της Βενεζουέλας, πρώην δήμαρχος και πρώην υποψήφιος για την προεδρία, αποκλεισμένος για πράξεις διαφθοράς, συνδεδεμένος με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, υπεύθυνος για αποσταθεροποιητικές ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους και περισσότερους από 800 τραυματίες στη Βενεζουέλα.

Ο Καναδός δημοσιογράφος Τζιν Γκάι Άλαρντ αναφέρει ότι, στη δεκαετία του 1990, ο Λόπες σπούδασε σε ένα ίδρυμα που συνδέεται στενά με τη CIA, την Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, «επειδή από εκεί προσλαμβάνουν πολλούς από τους μυστικούς πράκτορες».

Ο Λόπες θα γνώριζε εκείνα τα χρόνια τον στρατηγό Ντέιβιντ Πέτρεας, πρώην επικεφαλής της CIA και άνθρωπος εμπιστοσύνης του Μπαράκ Ομπάμα, και την Πόλα Μπρόντουελ ειδική στην στρατιωτική αντικατασκοπεία και την γεωπολιτική ανάλυση.

Είναι γνωστή επίσης η ιδεολογική του διαμόρφωση μέσα στη «Σέχτα Παράδοση, Οικογένεια και Ιδιοκτησία», η οποία ιστορικά συνδέθηκε με τον καθολικό φονταμενταλισμό του «OPUS DEI», έναν οργανισμό που συνδέεται με πολλά παράνομα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης μιας επίθεσης εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β κατά την επίσκεψή του στο Καράκας το 1996.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1998, η PDVSA διέθεσε 60.600.000 μπολιβαρ ως δωρεά στην τότε Ένωση Πολιτών «Primero Justicia». Η υπάλληλος που χειρίστηκε αυτή την δωρεά, ήταν η Αντονιέτα Μεντόσα ντε Λόπες, μητέρα του πρώην δήμαρχου Λόπες, ο οποίος ήταν τότε στο κόμμα Primero Justicia. Αυτή η υπόθεση τεκμηριώθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή  της Δημοκρατίας μεταξύ 1998 και 2001.

Ο Λόπες διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Ινστιτούτο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ (Διεθνές Ινστιτούτο Ρεπουμπλικανών), το οποίο του προσέφερε τη στρατηγική και οικονομική του υποστήριξη. Από το 2002, έκανε συχνά ταξίδια στην έδρα του Κόμματος στην Ουάσιγκτον και πραγματοποιούσε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους (2000-2008).

Την ίδια εποχή, η Εισαγγελία αποφάσισε ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2002, ενώ ο Λεοπόλντο υπηρετούσε ως δήμαρχος του δήμου Τσακάο, μετέφερε αυθαίρετα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και καθοριστεί για ορισμένες περιοχές για να καλύψει έξοδα άλλης φύσης, παραβιάζοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες και τον προϋπολογισμό.

Το 2002 ήταν ένας από τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης που επιχείρησε να εισβάλει στο Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας, επιχείρηση που κόστισε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Ο ίδιος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο Σ στο πραξικόπημα και την απαγωγή του Προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Τότε πραγματοποίησε τη δίωξη, την παράνομη σύλληψη και το λιντσάρισμα του τότε υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Ραμόν Ροντρίγκες Τσαρίν. Η ποινική δίωξη εναντίον του σταμάτησε το 2007 χάρη σε μια αμνηστία που έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Τσάβες.

Το 2004, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης (του προέδρου Τσάβες), ο Λόπες ηγήθηκε βίαιων διαδηλώσεων που κράτησαν αποκλεισμένη την πόλη του Καράκας για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Το 2008, ο Λόπες αποκλείστηκε πολιτικά από την Γενική Επιθεώρηση, λόγω μιας υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων, όπου το 1999, όταν ήταν σύμβουλος της κρατικής εταιρείας «Petróleos de Venezuela», την ίδια περίοδο η μητέρα του, Αντονιέτα Μεντόσα, ήταν Διευθυντής Δημοσίων υποθέσεων της εταιρείας.

Το 2011, η Γενική Επιθεώρηση τον απενεργοποίησε ξανά για τρία χρόνια, έως το 2014, για διασπάθιση δημόσιων πόρων όταν ήταν δήμαρχος του Τσακάο (2000-2008).

Το ίδιο έτος, ο Λόπες ήταν υποψήφιος για την προεδρία (αν και ήξερε ότι είχε αποκλειστεί) και συμμάχησε με τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες (2002-2010), με τον οποίο συναντήθηκε επανειλημμένα για να ζητήσει τη «συμβουλή» του σχετικά με «θέματα ασφάλειας. Στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης, ο Λόπες έλαβε μόλις το 3% των ψήφων.

Από τις αρχές του 2014, ο Λόπες έκανε εκκλήσεις για να διαρρήξει τη συνταγματική τάξη και υποκίνησε την πολιτική ανυπακοή απαιτώντας την αποχώρηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο με αντιδημοκρατικά μέσα.

Οι εκκλήσεις τους κορυφώθηκαν με εκρήξεις βίας σε αρκετές πόλεις της χώρας, ιδίως στην πρωτεύουσα, οι οποίες άφησαν στη Βενεζουέλα 43 νεκρούς που σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Αλήθειας, πάνω από τους μισούς δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Πολλοί ήταν δημόσιοι λειτουργοί και όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Μαντελίν Γκαρσία (Telesur), καταγράφηκαν επίσης περισσότεροι από 800 τραυματισμοί και υλικές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Ο Λόπες κατηγορήθηκε για δημόσια υποκίνηση εγκλημάτων, ζημιές σε ιδιοκτησίες, εμπρησμούς, για τα οποία καταδικάστηκε το 2015 σε 13 χρόνια, εννέα μήνες και επτά ημέρες φυλάκισης.

Αργότερα, ο ίδιος ο Λόπες αναγνώρισε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε με έναν και μόνο στόχο, την ανατροπή της Μπολιβαριανής  κυβέρνησης. "Συνεχίστε με τις διαδηλώσεις στους δρόμους μέχρι να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις μας", είπε και όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για το πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιό του, απάντησε: "Μέχρι να καταφέρουμε να απομακρύνουμε αυτούς που μας κυβερνούν".

Διαβεβαίωνε ότι επρόκειτο μόνο για «ειρηνικές» διαδηλώσεις, όταν στην πραγματικότητα, μεταξύ άλλων, έφτιαχναν οδοφράγματα σε δρόμους και λεωφόρους, τα οποία παγίδευαν με βενζίνη, σήκωναν συρματοπλέγματα στο ύψος του κεφαλιού (για τους μοτοσυκλετιστές)  που προκαλούσαν θύματα. Μπλόκαραν την ελεύθερη κυκλοφορία, κατέστρεφαν δημόσιες υπηρεσίες. Χρησιμοποίησαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν αυτοκίνητα, υποδομές και γενικά πραγματοποίησαν μια σειρά βίαιων ενεργειών στην προσπάθειά τους να πάρουν την εξουσία.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2015 άρχισε να εκτίει την ποινή του στη φυλακή Ramo Verde, που βρίσκεται στα δυτικά της πολιτείας Miranda, αφού κρίθηκε ένοχος για τις βίαιες πράξεις που εξαπέλυσε το 2014 κατά την εκτέλεση του σχεδίου «La Salida».

Στις 8 Ιουλίου 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) μετέτρεψε την ποινή του σε κατ 'οίκον περιορισμό για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω προβλημάτων υγείας.

Κατά τη διάρκεια των ετών κατά τα οποία ο Λόπες εξέτιε την ποινή του στο Ramo Verde, η σύζυγός του Λίλιαν Τιντόρι, κατήγγειλε την υποτιθέμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και μάλιστα ανέφερε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει. Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας, που παρουσίασαν ένα βίντεο που έγραψε ο ίδιος ο Λόπες, ο οποίος φυσικά ήταν ολοζώντανος.

Τον Απρίλιο του 2019, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος από στρατιωτική ομάδα που εισέβαλε στη χώρα (Επιχείρηση Gedeón), ο Λόπες παραβίασε το μέτρο του κατ όικον περιορισμού. Μετά την αποτυχία του σχεδίου, χάρη στην άμεση αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας της Βενεζουέλας, ζήτησε άσυλο στην ισπανική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου 2019, φίλοι του Λόπες και μέλη του κόμματός του συνωμότησαν με τον Jordan Goudreau (βετεράνο πολέμου των ΗΠΑ και ιδιοκτήτη της εταιρείας ασφαλείας Silver Corp USA) και με τον βενεζουελάνο απόστρατο στρατηγό Clíver Alcalá, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου  παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Wall Street Journal σε ένα άρθρο τόνιζε: «Οι συνεργάτες του κ. Λόπες παρουσίασαν τους κ.κ. Alcalá και Goudreau σε άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε διάφορες συναντήσεις στην Μπογκοτά, από τους οποίους ζήτησαν από 2 έως 7 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότησης της επιδρομής". σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν γνώστες αυτών των συνομιλιών".

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι, «τελικά, η αντιπολίτευση δεν πλήρωσε τον Goudreau τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που ζητούσε, παρά μόνο 50.000 δολάρια για τα έξοδά του, πριν διακόψει κάθε σχέση, στο τέλος του 2019».

Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε,  «η επιδρομή του Μαΐου, από την οποία η αντιπολίτευση αποστασιοποιείται και την οποία αποδίδει στον ίδιο τον Τσάβισμο, άφησε οκτώ μισθοφόρους νεκρούς και περίπου 50 συληφθέντες μεταξύ των οποίων, δύο πρώην στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των».

Οι βενεζουελάνοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι ήταν λάθος του κόμματος Voluntad Popular να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με μισθοφόρους. "Νομιμοποίησαν τον Γκούντρεου και την ιδέα ολόκληρης της επιχείρησης", θα έλεγε ένας από αυτούς, στην Μπογκοτά (Κολομβία) , περιγράφοντας τη δράση ως "ανέντιμη"

Το 2021, το κόμμα του οποίου ηγείται ο Λεοπόλδο Λόπες, ενεπλάκη σε μια σειρά επεισόδια παραστρατιωτικής βίας στην Πόλιτεία Απούρε καθώς και σε ορισμένες γειτονιές της πόλης του Καράκας. Ερευνάται η σύνδεση αυτού του κόμματος με την πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της Αϊτής, Jovenel Moïse.

Μέσω του πρώην προέδρου της Ισπανιας Φελίπε Γκονζάλες, το κόμμα του Λεοπόλδο έγινε δεκτό στη Σοσιαλιστική Διεθνή παρά τις στενές  σχέσεις του με την ισπανική δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα και ακόμα πιο στενές με το ακροδεξιό VOX. Το Κόμμα του Λόπες έχει περισσότερα κοινά με τη Χρυσή Αυγή παρά με την παράδοση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.