Αναρτήσεις ανά χώρα

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Η Κούβα για άλλη μια φορά μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με 170 ψήφους

Πηγή: Granma.cu

Πάνω στο τείχος της αποτυχίας συνετρίβησαν άλλη μια φορά οι απελπισμένες πιέσεις, οι χειραγωγήσεις και οι εκβιασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών για να μποϊκοτάρουν την εκλογή της Κούβας ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μία από τις έδρες του οποίου κατέχει το νησί για πέμπτη φορά, από αυτήν την Τρίτη, λαμβάνοντας την ευνοϊκή ψήφο 170 χωρών.

«Παρά τα ψέματα και τις συκοφαντίες της αυτοκρατορίας, ο κόσμος αναγνωρίζει την Κούβα, την θαυμάζει και την σέβεται για τη σταθερότητα των πεποιθήσεών της και του παραδείγματος της. Μια αποφασιστική νίκη», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ Μπερμούντες, ως καταξίωση του ανθρωπιστικού έργου της Επανάστασης, υποστηρίκτριας, από τη φύση και τις αρχές της, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Τα επιτεύγματα της Κούβας δεν μπορούν να επισκιαστούν», δημοσίευσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στο ίδιο το κοινωνικό δίκτυο.




Η υποστήριξη του 88% των μελών του ΟΗΕ, τιμά την αυτοδιάθεση και την αντίσταση του κουβανικού λαού απέναντι σε σοβαρά εμπόδια και απειλές που προκαλεί η μονομερής πολιτική εχθρότητας, επιθετικότητας και ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, έκφραση της πιο κατάφωρης, μαζικής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Cubaminrex (του Υπεξ της Κούβας), η στάση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην απόλαυση όλων των δικαιωμάτων της και το ευρύ ιστορικό διεθνούς συνεργασίας, αποδεικνύοντας, μέσω συγκεκριμένων γεγονότων, τη σαφή προθυμία της για διάλογο ειλικρινή, ανοιχτό και με σεβασμό. Η Κούβα είναι μέλος σε 44 από τα 61 διεθνή όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την τήρηση των οποίων αναφέρεται στον ΟΗΕ.

Ακριβώς, κατά τη διάρκεια της περιόδου που η Κούβα θα υπηρετήσει ως μέλος του Συμβουλίου (2021-2023), αυτή η ηθική θέση θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις, αντιπαραθέτοντας το διάλογο και τη συνεργασία στις τιμωρητικές προσεγγίσεις και την επιλεκτικότητα. Αδελφές χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα την συνοδεύσουν στο αρχιπέλαγος σε αυτήν την αποστολή, μαζί με άλλα έθνη.