Αναρτήσεις ανά χώρα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Η Λατινική Αμερική είναι η "κόκκινη ζώνη" του covid-19 και έχει ανάγκη την παγκόσμια αλληλεγγύη

Πηγή: Granma.cu

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Λατινική Αμερική έχει γίνει η «κόκκινη ζώνη» μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προειδοποιεί ότι η κατάσταση σε αυτές τις χώρες «απέχει πολύ από τη σταθερότητα». 

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Εκτάκτων Ιατρικών Αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, τις τελευταίες 24 ώρες, πέντε από τις δέκα χώρες που έχουν αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις κορονοϊού βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο. 


«Πρόκειται για τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Περού, τη Χιλή και το Μεξικό», αποκάλυψε ο Ράιαν. Επιπλέον, στη Λατινική Αμερική, οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, η Χιλή, το Περού, το Μεξικό, η Αϊτή, η Αργεντινή και η Βολιβία. «Βλέπουμε ότι αν και οι αριθμοί δεν είναι εκθετικοί σε κάποιες από αυτές τις χώρες, υπάρχει μια προοδευτική αύξηση σε καθημερινή βάση», εξήγησε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γιατρός του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκονται υπό πίεση. «Στη Λατινική Αμερική η κατάσταση απέχει πολύ από τη σταθερότητα και υπήρξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα συστήματα υγείας χρειάζονται την παγκόσμια στήριξη και αλληλεγγύη», διευκρίνισε. 

«Νομίζω ότι δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας και δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα συμβεί. Αλλά πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτά τα έθνη, να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τον ιό, όπως έχουμε κάνει με χώρες σε άλλες περιοχές. Ήρθε η στιγμή να ενωθούμε και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», δήλωσε ο Ράιαν. 

Το πλήθος των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές και η φτώχεια είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν την ένταση της μετάδοσης στη Λατινική Αμερική. 

Υπό αυτή την έννοια, ο Ράιαν έχει εστιάσει σε χώρες όπως η Αϊτή, λόγω της αδυναμίας του συστήματος υγείας τους, αλλά δεν είναι η μοναδική. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απαντήσεις στην περιοχή, βλέπουμε χώρες που προσεγγίζουν την πανδημία από μια προοπτική ολόκληρης της κοινωνίας, της κυβέρνησης και με επιστημονικές πληροφορίες, ενώ σε άλλες βλέπουμε απουσία αυτού ή υπάρχουν αδυναμίες στην εφαρμογή του», δήλωσε με λύπη.