Αναρτήσεις ανά χώρα

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται ο αγώνας των Μαπούτσε στη Χιλή

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο θάνατος του ιθαγενούς Αλεχάνδρο Τρεουκίλ, μετά από πυροβολισμό σε απροσδιόριστο περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, έφερε στο φως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός Μαπούτσε στον πολιτικό αγώνα για τα δικαιώματά του στη Χιλή.

Σύμφωνα με τις έρευνες που συνεχίζονται, στις 5 Ιουνίου, ο 37χρονος werkén (εκπρόσωπος της κοινότητας) και τρεις φίλοι έψαχναν ένα άλογο που είχε κλαπεί, όταν δέχτηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα που έφεραν πυροβόλα όπλα.

Αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ακόμη επίθεση απλών εγκληματιών, αποκτά άλλη διάσταση αφού έγινε γνωστό ότι ο Τρεουκίλ είχε καταγγείλει ημέρες πριν ότι η κοινότητά του είχε παρενοχληθεί από αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη σοσιαλίστρια βουλευτή Εμίλια Νουγιάδο, η οποία ζήτησε έρευνα σε βάθος της υπόθεσης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κοινότητα We Newen στην περιοχή Collipulli, στην Αραουκανία, από την οποία προερχόταν το θύμα, καταδίκασε με ανακοίνωση την επανειλημμένη παράνομη καταστολή της αστυνομίας, γεγονός για το οποίο έκανε χρήση προληπτικής προστασίας, όπου αποδεικνύει τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απειλές που έχει υποστεί αυτός ο λαός και «ιδιαίτερα ο werkén μας, σήμερα νεκρός».

Ο θάνατος του Τρεουκίλ δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένο γεγονός και θύμισε σε πολλούς τη μνήμη της δολοφονίας του νεαρού Καμίλο Κατριγιάνκα τον Νοέμβριο του 2018 στα χέρια ειδικών δυνάμεων της στρατιωτικής αστυνομίας (carabineros), η οποία οδήγησε σε μία από τις βαθύτερες κρίσεις στους κόλπους αυτού του αστυνομικού σώματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες, εκτός από τις δολοφονίες ιθαγενών που διαπράχθηκαν από πράκτορες εν μέσω διαμαρτυριών ή διεκδικήσεων γης, έχουν επίσης αναφερθεί εγκλήματα αγνώστων, των οποίων οι δράστες παραμένουν άφαντοι.

Εν τω μεταξύ, η εξέγερση των μελών αυτού του αυτόχθονα λαού δεν δείχνει να κοπάζει, ενώ πολλά γεγονότα δεν φτάνουν στον Τύπο, περισσότερο απασχολημένο εδώ και μήνες με την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας Covid-19 στον κόσμο.

Έτσι, από τις 4 Μαΐου στη φυλακή Αγκόλ, εννέα πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε ξεκίνησαν απεργία πείνας, και το ίδιο έκανε και εβδομάδες αργότερα στη φυλακή Τεμούκο, στην πρωτεύουσα της Αραουκανίας, ο machi Σελεστίνο Κόρδοβα, αναγνωρισμένος ιθαγενής ηγέτης, η υγεία του οποίου έχει επιδεινωθεί αξιοσημείωτα.

Τα αιτήματά τους επιδιώκουν τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, ειδικά όταν κινδυνεύουν οι ζωές τους λόγω της έλλειψης υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την κυβέρνηση, απάντηση είναι η σιωπή, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν συνεχώς τις αρχές να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών.