Αναρτήσεις ανά χώρα

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

117 χρόνια από τη σύναψη του Μόνιμου Συμφώνου μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα υφίσταται τις συνέπειες του Μόνιμου Συμφώνου Σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπογράφηκε σαν σήμερα (22/5) πριν από 117 χρόνια και παρόλο που αργότερα καταργήθηκε, ευνόησε την παραμονή της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο κουβανικό έδαφος του Γκουαντάναμο.

Στις 22 Μάη 1903, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά έδινε νομική βάση στην τροπολογία Πλατ του 1901, η οποία επέτρεπε στην Ουάσινγκτον να επέμβει στρατιωτικά στο νησί όποτε έκρινε απαραίτητο και να εγκαταστήσει στρατιωτικούς θύλακες.


Επιπλέον, με το Μόνιμο Σύμφωνο, θα μπορούσε να καταργηθεί το Σύνταγμα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρούσαν το αναφαίρετο δικαίωμα παρέμβασης στην Κούβα και παρόμοια απαρέγκλιτη την εγγύηση της κατοχής ναυτικών βάσεων και ανεφοδιασμού κάρβουνου στο έδαφος της Κούβας.

Μετά από χρόνια δυναμικής αντιπολίτευσης στο νησί, θεωρώντας το ως έναν νεοαποικιακό μηχανισμό παρέμβασης και κυριαρχίας, στις 29 Μάη 1934 οι κυβερνήσεις των δύο εθνών κατήργησαν τη συμφωνία.

Στη θέση τους υπέγραψαν ένα νέο σύμφωνο που άφηνε απέξω τη δυνατότητα επέμβασης στην κουβανική επικράτεια, αλλά επικύρωνε την παραμονή της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο στα ανατολικά της χώρας, χωρίς να ορίζει χρονικό όριο κατοχής.

Κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, από αυτό το έδαφος ξεκίνησαν ένοπλες επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή κουβανών στρατιωτών και ακόμη και το θάνατο ντόπιων εργατών που εργάζονταν εκεί.

Σήμερα, αυτή η αεροναυτική βάση αποτελεί φυλακή και τόπο βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομοίως, αυτός ο χώρος έχει υποδεχθεί πλοία με πυρηνικά όπλα από το Πεντάγωνο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αβάνας υποστηρίζει τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Κούβα δεν αποποιείται την ανάκτηση αυτού του κομματιού της εθνικής γης που έχει αποκοπεί από την πιο ισχυρή δύναμη στον πλανήτη, και επαναλαμβάνει αυτό το αίτημα στους διεθνείς οργανισμούς και έναντι της δύναμης κατοχής.