Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Λούλα, Φερνάντες και Μοράλες σε συνάντηση της Ομάδας της Πουέμπλα: "Η υγεία μοναδική προτεραιότητα. Διαγραφή του εξωτερικού χρέους"

Πηγή: farodiroma.it

Οι πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρούσεφ, συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας της Πουέμπλα με περίπου 40 πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες από τη Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο μοναδικός μεταξύ των συμμετεχόντων εν ενεργεία. 

Ακόμα άλλοι οκτώ πρώην πρόεδροι: ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο Έβο Μοράλες από τη Βολιβία, ο Ραφαέλ Κορέα από τον Ισημερινό, ο Φερνάντο Λούγο από την Παραγουάη, ο Ερνέστο Σάμπερ από την Κολομβία, ο Μάρτιν Τορίχος από τον Παναμά, ο Λεονέλ Φερνάντες από τη Δομινικανή Δημοκρατία και ο Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς από την Κόστα Ρίκα.


Στην παρέμβασή του ο Λούλα, του οποίου τα λόγια συγκίνησαν όλους τους συνομιλητές, επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να «πάρουν γενναίες αποφάσεις» σε μια στιγμή σοβαρότατης κρίσης όπως αυτή, που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού. «Όσοι από εμάς ήμασταν στην κυβέρνηση πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με την καθολικότητα των δημόσιων πολιτικών που το κράτος έχει καθήκον να προσφέρει στο λαό του», δήλωσε. «Μόνο το κράτος μπορεί να εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα κάθε πολίτη», πρόσθεσε.

Ήταν η πρώτη συμμετοχή του πρώην προέδρου Λούλα σε ένα φόρουμ της ομάδας της Πουέμπλα. Ο Φερνάντες, ο οποίος ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος που συμμετείχε στη συζήτηση, παρέθεσε τον Πάπα Φραγκίσκο επαναλαμβάνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σωθεί από μόνος του» και πρόσθεσε ότι «η υγεία θα έπρεπε να είναι η μοναδική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή». «Μεταξύ της οικονομίας και της υγείας των ανθρώπων, έχω επιλέξει την υγεία. Μια οικονομία που μειώνεται κατά 11% θα μπορούσε να ανακάμψει. Όχι ένας άνδρας ή μια γυναίκα που πεθαίνει», παρατήρησε παίρνοντας μια θέση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο.

Στη συζήτηση, οι περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν επίσης τη μείωση του χρέους για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, ενόψει της ανάγκης για δημόσιες επενδύσεις για να ξεπεραστεί η νέα πανδημία του κορονοϊού.

«Είναι σημαντικό οι διεθνείς οργανισμοί να διαγράφουν τα χρέη τους. Η ζωή δεν μπορεί να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, η υγεία δεν μπορεί να ένα εμπόρευμα. Η οικονομία είναι σημαντική, αλλά πρώτα η ζωή πρέπει να σωθεί», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, σήμερα εξόριστος στην Αργεντινή μετά από πραξικόπημα στα τέλη του 2019.