Αναρτήσεις ανά χώρα

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Newsweek, CNN και άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ για τη συμβολή της Κούβας στη μάχη κατά του Covid-19

Πηγή: prensa-latina.cu

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανανεώνει τις επιθέσεις της στις ιατρικές αποστολές της Κούβας, η διεθνής αναγνώριση συνεχίζεται, μεταξύ άλλων από βορειοαμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για τη συνεισφορά του νησιού στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Όταν ο κόσμος πάσχει από τον SARS-Cov-2, αιτία της νόσου Covid-19, και η χώρα της Καραϊβικής στέλνει γιατρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου για να καταπολεμήσει την πανδημία, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τα έθνη που έχουν ανάγκη τη βοήθεια της Κούβας να απορρίψουν τη συνεργασία αυτή.


Αυτό έκανε χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter, στο οποίο κάλεσε τις χώρες υποδοχής να εξετάσουν τις συμφωνίες με την Κούβα για να σταματήσουν υποτιθέμενες εργατικές παραβάσεις.

Μια τέτοια δήλωση έλαβε χώρα μόλις μια μέρα αφού το περιοδικό Newsweek των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο Cuba Uses 'Wonder Drug' to Fight Coronavirus Around World Despite U.S. Sanctions (η Κούβα χρησιμοποιεί θαυματουργό φάρμακο για την καταπολέμηση του κορονϊού σε όλο τον κόσμο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ).

Το κείμενο εστιάζει στη συνδυασμένη ιντερφερόνη Άλφα-2B, ένα φάρμακο που παράγει το νησί και παρασκευάζεται επίσης με κουβανική τεχνολογία στη μικτή επιχείρηση Chang Heber στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε το πρώτο ξέσπασμα του ιού στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Ήδη ενεργές στην Κίνα από τον Γενάρη, οι κουβανικές ιατρικές μπριγάδες άρχισαν να αναπτύσσονται σε δεκάδες χώρες, παρέχοντας προσωπικό και προϊόντα όπως το νέο αντιικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου που έχει ξεπεράσει τα 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, τόνισε το βορειοαμερικανικό έντυπο.

Ωστόσο, οι φιλόδοξες προσπάθειες της Κούβας κατά της πανδημίας παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ επί δεκαετίες, τις οποίες κουβανός αξιωματούχος περιέγραψε στο Newsweek ως το κύριο εμπόδιο όχι μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων υγείας, αλλά και το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας σε οποιοδήποτε τομέα, σημειώνει το άρθρο.

Ο αξιωματούχος που αναφέρει το περιοδικό δήλωσε ότι η άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από σχεδόν 60 χρόνια θα είχε εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην Κούβα και κυρίως στον τομέα της υγείας, που είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες δραστηριότητες από τον αποκλεισμό.

Για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της κατά των κουβανικών ιατρικών αποστολών, το έργο των οποίων έχει αναγνωριστεί ευρέως από τις επωφελούμενες χώρες και από διεθνείς οργανισμούς, η Ουάσιγκτον αναφέρει υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποτιθέμενη παράνομη διακίνηση ανθρώπων, κάτι που διαψεύδεται διαρκώς από το νησί.

Σε ένα σημείωμα διαμαρτυρίας που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας χαρακτήρισε ως επιθετικές τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι αποτελούν μέρος μιας συνεχούς και οξυνόμενης εκστρατείας συκοφάντησης και ψεύδους.

Επίσης σήμερα, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN στην Αβάνα, Patrick Oppmann, δημοσίευσε ένα άρθρο στην ψηφιακή έκδοση του μέσου με τίτλο Coronavirus-hit countries are asking Cuba for medical help. Why is the US opposed? (Πληττόμενες χώρες από τον κορονοϊό ζητούν από την Κούβα ιατρική βοήθεια. Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται;).

Το κείμενο επισημαίνει ότι ενώ τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο πιέζονται σε σημείο κατάρρευσης, οι κουβανικές μπριγάδες «έχουν προσκληθεί να βοηθήσουν τους γιατρούς στην Ιταλία, την Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Σουρινάμ, τη Τζαμάικα και τη Γρενάδα».

Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει μνεία στον Mark Weisbrot, συν-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CEPR) στην Ουάσινγκτον, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις οικονομικές κυρώσεις στην Κούβα, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωναϊού.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς σε έναν κομμουνιστή αντίπαλο, λέγοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να στείλει βοήθεια για να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να καταπολεμήσει τον κορονοϊό».

«Παρά την αυξανόμενη συμβολή της Κούβας στη μάχη κατά της πανδημίας, είναι απίθανο η Αβάνα να λάβει παρόμοια προσφορά», εκτιμά ο ανταποκριτής του CNN.

Άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News, πρόβαλαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τις εικόνες της άφιξης μιας μπριγάδας 52 κουβανών υγειονομικών συνεργατών στην πόλη του Μιλάνου, στην ιταλική περιφέρεια της Λομβαρδίας, την περισσότερο πληγείσα από την πανδημία σε αυτό το ευρωπαϊκό έθνος.

Ο Peter Kornbluh, διευθυντής του Έργου Τεκμηρίωσης για την Κούβα στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα Democracy Now ότι η άφιξη μιας ιατρικής μπριγάδας της Κούβα στην Ιταλία είναι ένα ιστορικό γεγονός.

«Έχεις ένα ευρωπαϊκό έθνος που δέχεται βοήθεια με τη μορφή ιατρικής ομάδας από ένα μικρό νησί της Καραϊβικής, προστίθεται στην ιστορία της βαθιάς και διαρκούς δέσμευσης της Κούβας με ανθρωπιστική αλληλεγγύη με άλλες χώρες», δήλωσε ο Κόρνμπλα.

Αυτά και άλλα κριτήρια εμφανίζονται αυτές τις μέρες σε παραδοσιακά και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει την πολιτική κυρώσεων και η Κούβα στέλνει περισσότερους γιατρούς για να αντιμετωπίσει τον Covid-19 στον κόσμο, όπως έκανε σήμερα με δύο μπριγάδες που έφυγαν για Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, και Αντίγκουα και Μπαρμπούδα (νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής).




Σημείωση: Στην ιστοσελίδα με το άρθρο του Newsweek, υπάρχει και μια δημοσκόπηση με ερώτημα "είστε εντυπωσιασμένος με την υποστήριξη των κουβανικών ιατρικών μπριγάδων στον κόσμο;" Οι απαντήσεις είναι θετικές σε ποσοστό 80%, έναντι 6% αρνητικών και 14% "δεν γνωρίζω".