Rafael Cancel Miranda (1930-2020) |
Πηγές: Telesurtv.net, elnuevodia.com
Ο Πορτορικανός υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της πατρίδας του, Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 89 ετών, στην κατοικία του στο Ρίο Πιέδρας, στο δήμο του Σαν Χουάν, όπως ανακοίνωσαν η χήρα του, Μαρία ντε λος Άνχελες Βάσκες και ο μικρότερος γιος του, Ραφαέλ Κάνσελ Βάσκες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι συγγενείς του, η υγεία του ηγέτη της ανεξαρτησίας υπέστη επιταχυνόμενη επιδείνωση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, γεγονός που ώθησε τους γιατρούς να τον στείλουν στο σπίτι του στον οικισμό Λος Πίνος.
Ο Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα γεννήθηκε στο χωριό Μαγιάγκουες στις 18 Ιούλη 1930 και ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο και του Εθνικιστικού (Πατριωτικού) Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο, στο οποίο εντάχθηκε στην ηλικία των 15 ετών ξεκινώντας ως «νεοσύλλεκτος της δημοκρατίας».
Το 1948, σε ηλικία 18 ετών, αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί δύο χρόνια στις ΗΠΑ. Το 1950 διέφυγε στην Κούβα όπου παρέμεινε μέχρι το πραξικόπημα του Μπατίστα το 1952.
Ο Κάνσελ Μιράντα ήταν ο νεότερος (23 μόλις ετών τότε) και ο τελευταίος επιζών των τεσσάρων πατριωτών αγωνιστών που, την 1η Μάρτη 1954, άνοιξαν πυρ σε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να διαμαρτυρηθούν για την αποικιακή κυριαρχία της χώρας αυτής επί του Πουέρτο Ρίκο. Οι άλλοι τρεις ήταν η Λολίτα Λεμπρόν, ο Ίρβιν Φλόρες και ο Αντρές Φιγερόα.
O Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα (ο πιο ψηλός με γραβάτα) κατά τη σύλληψη του το 1954 |
Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη του Πουέρτο Ρίκο από τις ΗΠΑ "Ελεύθερο Συνδεδεμένο Έδαφος", μια επινόηση για να βγει τη νησί της Καραϊβικής από τη λίστα των αποικιοκρατούμενων χωρών στη σχετική λίστα του ΟΗΕ.
Η επίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που είχε αποτέλεσμα των τραυματισμό πέντε βουλευτών, του κόστισε ένα τέταρτο του αιώνα στη φυλακή και τον απεριόριστο σεβασμό του κινήματος ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.
Ο Μιράντα αποφυλακίστηκε το 1979 μετά από χάρη του προέδρου Κάρτερ, μαζί με τους Λεμπρόν, Φλόρες και τον Όσκαρ Κογιάσο που είχε συμμετάσχει σε επίθεση κατά της προσωρινής κατοικίας του προέδρου Τρούμαν το 1950. Το 1977 είχε αποφυλακιστεί ο Φιγερόα για λόγους υγείας και πέθανε λίγο πριν αποφυλακιστούν οι σύντροφοί του.
Η κίνημα ανεξαρτησίας έκρινε ότι ο Κάνσελ Μιράντα είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, μαζί με τον Πέδρο Αλμπίσου Κάμπος, την Λολίτα Λεμπρόν, τον Χουάν Μάρι Μπρας, τον Φιλιμπέρτο Οχέδα Ρίος και τον Χιλμπέρτο Κονσεψιόν ντε Γκράσια, για τη συμμετοχή του στην επίθεση στο Κογκρέσου το 1954.
Ο Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα με τον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα |
Ο Ραφαέλ Κάνσελ Μιράντα ξεχώρισε επίσης ως συγγραφέας. Το έργο του αποτελείται από εννέα βιβλία, καθώς και δοκίμια πολιτικής ανάλυσης σε τοπικές και διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο, «Πιο πέρα από την οφθαλμαπάτη», δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2019.
Οι αποχαιρετιστήριες και τιμητικές τελετές θα διεξαχθούν στο Σαν Χουάν και στο Μαγιάγκουες. Σύμφωνα με τους συγγενείς του Κάνσελ Μιράντα, ο ηγέτης της ανεξαρτησίας ζήτησε όταν πεθάνει οι σημαίες του Πουέρτο Ρίκο, αντί μεσίστιες, "πρέπει να κυματίζουν όσο το δυνατόν ψηλότερα, πάντα ελεύθερες", όπως αρμόζει στους πατριώτες.