Αναρτήσεις ανά χώρα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Σχέδιο νέο συντάγματος προς ψήφιση στη Χιλή

Πηγή: Prensa-latina.cu

Σε ένα αγώνα δρόμου, η Γερουσία της Χιλής καλείται να ψηφίσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση για να προχωρήσει σε ένα νέο καταστατικό χάρτη με δημοψήφισμα που αναμένεται για τον επόμενο Απρίλιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες (18/12) το σχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Ανθρωπιστικού Κόμματος, της Κοινωνικής Πράσινης Οικολογικής Ομοσπονδίας και ορισμένων ανεξάρτητων κομμάτων, παρόλο που τα κόμματα αυτά ψήφισαν υπέρ της ισότητας των φύλων, των εδρών για αυτόχθονες λαούς και τη συμμετοχή ανεξάρτητων.


Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός Chile Vamos (Πάμε Χιλή), που σχηματίστηκε από τα δεξιά κόμματα Εθνική Ανανέωση (RN), Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ένωση (UDI) και Πολιτική Εξέλιξη (Evópoli), είπαν κατηγορηματικά όχι σε αυτά τα τρία ζητήματα, που παρουσιάστηκαν ανεξάρτητα από το σχέδιο που υπερψηφίστηκε.

Αυτή η ήττα θεωρήθηκε από τους αναλυτές και πολλούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως αδιάσειστη απόδειξη ότι η δεξιά σκοπεύει να συνεχίσει να αρνείται τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων τόσο σημαντικών όσο οι γυναίκες και οι αυτόχθονες και να στρέφει την πλάτη της στην απαίτηση εκατομμυρίων Χιλιανών στους δρόμους.

Για σήμερα, αναμένεται μια ακόμη τεταμένη ημέρα, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση έπρεπε να σταματήσει πολλές φορές από την εισβολή διαδηλωτών στην αίθουσα και τις αποδοκιμασίες από το κοινό για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Ομοίως, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να υποχωρεί και αμέσως μια ομάδα γερουσιαστών της αποφάσισε να υποβάλει ξανά τις απορριφθείσες διατάξεις στη διαδικασία της ίδιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που αυτή την Πέμπτη πρέπει να υποβάλει προς έγκριση.

Από αυτή την άποψη, η γερουσιαστής Γιάσνα Προβόστε, της Χριστιανικής Δημοκρατίας, θεώρησε ότι «σε μια στιγμή τόσο σημαντική όσο η επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ισότιμη ενσωμάτωση των γυναικών».

Η μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί πριν από τις 28 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 26 Απριλίου όπως έχει προγραμματιστεί και απαιτεί την έγκριση 29 από τους 43 γερουσιαστές.

Όπως προέκυψε, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Χάιμε Κιντάνα, αποφάσισε να μην επιτραπεί η δημόσια πρόσβαση του κοινού προς αποφυγή των διαμαρτυριών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.