Ο υπουργός εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, απέρριψε την Τρίτη ένα ψήφισμα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που ανοίγει την πόρτα στον παρεμβατισμό κατά της χώρας της Νότιας Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που μεταδόθηκε από το Telesur, ο υπουργός απέρριψε το έγγραφο που προωθείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο απέσπασε μόλις 19 ψήφους υπέρ αντί των 24 που απαιτούνται για να επιτευχθεί η αποβολή της Βενεζουέλας από αυτόν τον οργανισμό.
«Εμείς πάμε με το λαό μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας και μεταξύ των Βενεζουελάνων θα λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς ο παρεμβατισμός τους, ο επεμβατισμός τους να υπονομεύσει τη χώρα μας. Η Βενεζουέλα είναι ελεύθερη και κυρίαρχη, Ζήτω η Μεγάλη Πατρίδα!», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής του.
Κατήγγειλε ότι το ψήφισμα κατά της Βενεζουέλας παραβιάζει τις αρχές της μη επέμβασης του Παναμερικανικού Χάρτη του ΟΑΚ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.
«Η έγκριση αυτή, θεωρητικά, δίνει λευκή επιταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) να συνεχίσουν την επίθεση κατά της Βενεζουέλας», είπε, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει δημόσια ότι θα αναλάβει στρατιωτικές δράσεις εναντίον της πατρίδας του Σιμόν Μπολιβάρ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι έχουν τεθεί στο τραπέζι όλες οι λύσεις» και «όλες οι λύσεις περιλαμβάνουν επίσης τη στρατιωτική εκδοχή, αυτό είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Τράμπ. Αυτοί που έχουν εγκρίνει το παρόν ψήφισμα, εγκρίνουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα» προειδοποίησε.
Ως εκ τούτου, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στη συνείδηση για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και καταδίκασε τις πιέσεις που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ασκεί στις κυβερνήσεις του ΟΑΚ προκειμένου να επιτεθούν στη Βενεζουέλα.
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», δήλωσε, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκε η υποστήριξη άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών προς τη χώρα της Καραϊβικής.
«Το ψήφισμα τους, κύριοι, είναι απλά το άθροισμα των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων και κατά συνέπεια των παράνομων το οποίο είναι χωρίς αμφιβολία μια συλλογική δράση», δήλωσε.
Τόνισε επίσης ότι οι Βενεζουελάνοι κυβερνούνται μόνο από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας. «Είναι ο μόνος νόμος που έχει σημασία για τον λαό της Βενεζουέλας εκτός από το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο που σεβόμαστε πλήρως».
Στην ομιλία του, ο Αρεάσα ανέφερε ότι το μόνο που χρειάζεται η Βενεζουέλα είναι η παύση των κυρώσεων και της πολιτικής επιθετικότητας. «Αίρετε τις κυρώσεις, αποδεσμεύστε τα κεφάλαια της Βενεζουέλας, μη συνεχίζετε αυτό που κάνουν: περισσότερες κυρώσεις», παραπονέθηκε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας εξήγησε πώς οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως είναι ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ευνοούν μια οικονομική πολιορκία εναντίον της Βενεζουέλας και πλήττουν την καθημερινή ζωή των Βενεζουελάνων.
Λόγω αυτών των κυρώσεων, εδώ και δύο χρόνια, η χώρα της Νότιας Αμερικής δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε προμήθειες και φάρμακα για τον πληθυσμό της, όπως συνέβη το 2017, όταν η Citibank αρνήθηκε να λάβει χρήματα από τη Βενεζουέλα για την εισαγωγή 312.000 δόσεων ινσουλίνης που προορίζονταν για την κάλυψη της ζήτησης 450.000 ασθενών.
Αυτός ο αποκλεισμός, επίσης, εμπόδισε να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές της χώρας με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (OPS) για την αγορά προμηθειών που σχετίζονται με την υγεία.
Κάτι παρόμοιο έπραξε και η κυβέρνηση της Κολομβίας κατά της Βενεζουέλας. Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, απαγόρευσε σε ένα εργαστήριο την πώληση στη Βενεζουέλα φαρμάκων κατά της ελονοσίας, προμήθειες που τώρα αγοράζονται μέσω συμφωνιών με την Ινδία.
«Η Βενεζουέλα αποσύρεται από τον οργανισμό αυτό, ακριβώς επειδή ο οργανισμός αυτός δεν βοηθά τους λαούς της Αμερικής μας και ακόμα χειρότερα, όπως αποδείχθηκε σήμερα, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί τις συνθήκες για τον παρεμβατισμό, την επέμβαση και την παραβίαση του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Αρεάσα.