Αναρτήσεις ανά χώρα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η ιατρική μπριγκάδα Χένρι Ριβ επέστρεψε στην Κούβα μετά από 2 μήνες στην Αϊτή


Πηγή: Cubadebate

Στις 8 του Οκτώβρη έφυγαν από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας για την Αϊτή, όπου ο καταστροφικός τυφώνας Μάθιου είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές στο πέρασμα του από την Καραϊβική. Στις 17 Δεκέμβρη, 2 μήνες και 9 ημέρες μετά, το ίδιο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκε κατά την επιστροφή τους, αφού πέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο την χολέρα και να σώσουν χιλιάδες ζωές στη γειτονική χώρα. Το κλιμάκιο διεθνιστών κουβανών γιατρών Henry Reeve ολοκλήρωσε για άλλη μια φορά την αποστολή του και επέστρεψε στην Κούβα.

Σε δηλώσεις του στο Cubadebate, ο γιατρός Χόρχε Αρμάντο Ντελγκάδο από το Ματάνσας, θυμάται: «Η πρώτη εντύπωση που είχαμε ήταν της καταστροφής, με συνθήκες υγιεινής πολύ επισφαλείς, με έξαρση των ασθενειών που ήδη υπήρχαν αλλά επανεμφανίστηκαν, όπως η χολέρα και η ελονοσία, και με μια καταστροφή σχεδόν ολοκληρωτική… όλα σε μια δυστυχία».

Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, το κλιμάκιο πρώτα έκανε διάγνωση των περισσότερο πληγεισών περιοχών, μετά χωρίστηκε σε τέσσερις ομάδες με μέλη διαφόρων ειδικοτήτων και έκανε μια στρωματοποίηση σύμφωνα με τον κίνδυνο κάθε περιοχής και το τμήμα του πληθυσμού που επηρεάστηκε πριν βγει για επισταμένη έρευνα στα σπίτια.

«Έτσι πηγαίναμε να κάνουμε ένα διαγνωστικό έλεγχο, βλέπαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε ενημέρωση υγιεινής ή εκπαίδευση υγείας, χρησιμοποιούσαμε τις δικές τους οργανώσεις και έτσι προχωρούσαμε τη δουλειά», εξηγεί ο Ντελγκάδο.

Από όλα τα ευτράπελα και τις εμπειρίες που είχαν στην Αϊτή, ο γιατρός από το Ματάνσας λέει ότι τον εντυπωσίασε πολύ η βοήθεια των παιδιών. «Μας παίρνανε από το χέρι και μας ζητάγανε να τους ψεκάσουμε το σπίτι, τα ίδια γίνονταν προωθητές της υγείας γιατί τα εκπαιδεύαμε, παρόλο που η πλειοψηφία ήταν αναλφάβητα, τα ίδια μοίραζαν τις ταμπλέτες για να αποστειρώσουν το νερό και έτσι προσφέρανε τη βοήθειά τους».

Τα επιτεύγματα των κουβανών γιατρών σε νούμερα

Η μπριγάδα πέτυχε να δει συνολικά 104.934 ασθενείς, στους οποίους κυριάρχησαν οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού με 6.065 περιπτώσεις, ο εντερικός παρασιτισμός με 5.544 περιπτώσεις και ο υποσιτισμός με 3.122 περιπτώσεις, μεταξύ άλλων παθήσεων. Επισκέφτηκαν 14.440 σπίτια, στα οποία έγιναν θεραπείες, καθαρίστηκαν με χλώριο 54.349 δεξαμενές νερού, προσφέρθηκε χημειοπροφύλαξη σε 68.231 ασθενείς, και έγιναν 640 έλεγχοι εστιών.


Το 2005, ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο δημιούργησε την Διεθνή Αποστολή Henry Reeve και από τότε 7.235 κουβανοί γιατροί έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους σε 17 χώρες.