Αναρτήσεις ανά χώρα

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

­Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 1981 τον δάγκειο πυρετό στην Κούβα


Αβάνα, 1 Φλεβάρη – Μια επιδημία αιμορραγικού λοιμώδους πυρετού (δάγκειου) το 1981 στην Κούβα, που προκάλεσε 158 νεκρούς, ανάμεσά τους 101 παιδιά, εισήχθη σκόπιμα στη χώρα από τις ΗΠΑ, επισημαίνει μια έρευνα που δημοσίευσε το κουβανικό περιοδικό Bohemia και μετέδωσε το ράδιο Prensa Latina. Στον ιστότοπο του περιοδικού, στο άρθρο "1981: Πρώτη επιδημία αιμορραγικού δάγκειου πυρετού στην Αμερική", σημειώνεται ότι νέες γνώσεις σχετικά με τον παράγοντα που προκάλεσε την επιδημία, προσφέρουν επιστημονικές αποδείξεις που ενισχύουν τη σχετική καταγγελία της Κούβας.

Η συγγραφέας του άρθρου, Ρόσμαρι Ροντρίγκες, Διδάκτωρ Επιστημών και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Πέτρο Κιουρί (IPK), βραβεύτηκε γι' αυτή την ανακάλυψη με το Ετήσιο Βραβείο Υγείας 2015. Όπως επεσήμανε, τη δεκαετία του '90 το IPK μαζί με αντίστοιχα ινστιτούτα άλλων χωρών, πραγματοποίησε μελέτες για τον ιό που προκάλεσε την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού το 1981.

Αυτές οι μελέτες – σημειώνει - επέτρεψαν να αποκτήσουμε 300 γενετικές βάσεις, από τις 11 χιλιάδες που έχει ο ιός, με τη χρήση χειροκίνητης μεθοδολογίας και πολύ απλών βιοπληροφορικών εργαλείων, που ήταν διαθέσιμα τότε. Αυτό ήταν επαρκές για να αποδείξουμε ότι ο παράγοντας που προκάλεσε την επιδημία το 1981 είχε μεγάλη ομοιότητα με αυτόν του εργαστηρίου Nueva Guinea C, που απομονώθηκε το 1944 (πρώτη φορά που απομονώθηκε ο ιός dengue 2 στον κόσμο).

Οι κουβανοί ειδικοί μελέτησαν την αλληλουχία του συνολικού γενετικού υλικού του ιού σε διάφορες φάσεις της επιδημίας, για να επαληθεύσουν ότι δεν επρόκειτο για μια εργαστηριακή μόλυνση. Το 1983, σύμφωνα με την Bohemia, o επιστήμονας Γκουστάβο Κιουρί κατήγγειλε αυτή την βιολογική επίθεση ενάντια στην Κούβα, στη διάρκεια ενός επιστημονικού Συνεδρίου Τροπικής Ιατρικής, στο Κάλγκαρι του Καναδά. Το 1995 παρουσίασαν αποδείξεις για την ομοιότητα του επιδημικού παράγοντα του 1981, με τον πρώτο του denque 2 που απομονώθηκε παγκοσμίως το 1944, γνωστό ως συστατικό ή πρωτότυπο.

Το IPK απόκτησε το 2008 μοντέρνα τεχνολογία αυτόματης αλληλουχίας για να επανακτήσει τον παράγοντα του 1981, που διατηρούσε κατεψυγμένο πάνω από 30 χρόνια, και να πραγματοποιήσει όλη τη διαδικασία για πρώτη φορά στην Κούβα. Οι κουβανοί ειδικοί κατόρθωσαν να ενισχύσουν και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ιού σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες φάσεις της επιδημίας του 1981, με τη χρήση βιοπληροφορικών εργαλείων που επέτρεψαν να καθορίσουν με μεγάλη ακρίβεια τη γενετική σχέση του κουβανικού ιού του 81 με τον ιό Νueva Guinea C.

Η ανάλυση του κουβανικού ιού σε διάφορες φάσεις της επιδημίας, αν και έδειξε ότι υπήρχαν ομοιότητες με τον Nueva Guinea C του 1944, εμφάνισε και διαφορές, γιατί ο ιός υπέστη αλλαγές κατά την περίοδο της επιδημίας. Αν αυτό απορρίπτει την υπόθεση της εργαστηριακής μόλυνσης, τότε ναι σίγουρα, θα έπρεπε ο κουβανικός ιός που αναλύθηκε να έχει την ίδια αλληλουχία σε όλες τις φάσεις. Όμως, η κουβανική καταγγελία στηρίζεται επίσης στο γεγονός ότι η επιδημία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία σημεία στη χώρα: Στα ανατολικά, στο κέντρο και στα δυτικά.

Oι επιδημίες του δάγκειου εκδηλώνονται όταν προσβληθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, και από αυτόν μεταδίδεται σε νέους ασθενείς στην περιοχή. Στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές, μέσω της μετακίνησης των ατόμων που προσβλήθηκαν και παρατηρείται μια βαθμιαία αύξηση των ασθενών μέχρι να φτάσει στα επίπεδα της επιδημίας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθυσμό των κουνουπιών.