Αναρτήσεις ανά χώρα

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Οι επιδόσεις της κουβανικής οικονομίας για το 2015 (αναλυτικά)

Πηγή: Granma

Το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης (Συμβούλιο των Υπουργών) συζήτησε στην τακτική ειδική του σύνοδο, τα αποτελέσματα της οικονομίας της χώρας και τις κατευθύνσεις για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στις 27, 28 & 29 Δεκέμβρη  πραγματοποιήθηκε η τακτική σύνοδος της Εθνoσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας  καθώς και οι μόνιμες επιτροπές της, οι οποίες συζήτησαν και  αποφάσισαν σχετικά με τα αποτελέσματα της οικονομίας το 2015 και τον Προϋπολογισμό του 2016. Στις 28 Δεκέμβρη έγινε επίσης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.


Το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν (ΑΕΠ) της Κούβας αυξήθηκε κατά 4%, παρά τα αποτελέσματα του βορειοαμερικάνικου αποκλεισμού και τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μαρίνο Μουρίγιο Χόρχε, στην συνεδρίαση  του Συμβουλίου των Υπουργών, που όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες, ανάλυσε  τη συμπεριφορά και τη λειτουργία της οικονομίας στη διάρκεια του 2015.

Αυτό το αποτέλεσμα κατέστη δυνατό, είπε, γιατί κατορθώσαμε να διαθέτουμε από πριν ρευστότητα, να εξασφαλίσουμε  εγκαίρως τις αναγκαίες  πιστώσεις  και επιπλέον,  υπήρξε μία πτωτική τάση στις τιμές των εισαγωγών.

Σχετικά με την υλική παραγωγή, εξήγησε ότι, αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ, από 59,3% το 2014 σε 61,1% το τρέχον έτος.

“Όλοι οι τομείς της παραγωγής παρουσίασαν αύξηση το 2015, αν και η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία ζάχαρης, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η αποθήκευση και οι επικοινωνίες είναι κάτω από αυτό που είχε σχεδιαστεί”.

Ειδικότερα στην περίπτωση της αγροτικής παραγωγής, η κτηνοτροφία και η δασοκομία παρουσίασαν μία αύξηση 3,1%, ωστόσο βρίσκονται πίσω στην κάλυψη του πλάνου, κατά 2%, κυρίως στην παραγωγή κηπευτικών, καπνού, γάλακτος και ρυζιού.

Η βιομηχανία ζάχαρης αυξήθηκε κατά 16,9%, αν και δεν εκπλήρωσε το πλάνο κατά 5,3%, εξ αιτίας της χαμηλής αποδοτικότητας και της ελλιπούς χρήσης της βιομηχανικής ικανότητας, που οφείλεται μεταξύ άλλων, και σε οργανωτικές ανεπάρκειες.

Όσον αφορά τον κλάδο των κατασκευών, έγινε γνωστό ότι εμφάνισε μία αύξηση 11,9%, αλλά δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει το πλάνο κατά 8% και χαρακτηρίζεται από ελλειπή τεχνική προετοιμασία των επενδύσεων.

Στην συνάντηση εγκρίθηκε επίσης, το Πλάνο του νέου έτους για την Οικονομία, το οποίο επικεντρώνει στη μέγιστη αξιοποίηση των εσωτερικών αποθεμάτων και στην κατεύθυνση των πόρων σε εκείνους τους τομείς που εξασφαλίζουν εξαγωγές και περιορισμό των εισαγωγών, με προτεραιότητα στη συνέχιση και αύξηση των επενδύσεων στον παραγωγικό τομέα, ιδιαίτερα στα έργα υποδομής και στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας που αποφέρουν έσοδα από το εξωτερικό.

Για το 2016 θα εγγυηθούν οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (Εκπαίδευση, Υγεία) σε επίπεδα παρόμοια  των τελευταίων ετών και θα δοθεί προτεραιότητα στην επάρκεια  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας των φορέων μεταφοράς της.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η υπουργός  Οικονομικών και Τιμών Λίνα Πεδράσα Ροντρίγκες, έκανε γνωστό ότι το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει σε 5,7%, από το 6,2% που είχε προβλεφτεί  στο Νόμο του Προϋπολογισμού του 2015. Τα έσοδα και τα κόστη, ανταποκρίθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της οικονομίας και τα έσοδα από φόρους, εμφανίζουν θετική ανταπόκριση στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, αν και συνεχίζουν να υπάρχουν φορολογικές απειθαρχίες. Ανέφερε επίσης ότι το 2015 πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις σε φόρους που σχετίζονται με το χονδρικό εμπόριο, τη χρηματοδότηση του οικογενειακού προϋπολογισμού και την εξάλειψη των επιδοτήσεων στις τιμές των αγροτικών υλικών και την προσαρμογή των τιμών αγοράς τους.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μαργκαρίτα Γκονζάλες Φερνάντες, παρουσίασε μια αξιολόγηση της εφαρμογής των νέων τρόπων πληρωμής στο σύστημα των επιχειρήσεων. Στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής των νέων τρόπων αμοιβής,  έχει  αυξηθεί ο μισθός των εργαζόμενων, σχετιζόμενος με την αύξηση της αποδοτικότητας  της εργάσιμης μέρας και την μείωσης εξόδων και κόστους.

Η παραγωγικότητα της εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με το πλάνο. Ο μηνιαίος μισθός ανά εργαζόμενο, ανήλθε στα 696 πέσος και αντιπροσωπεύει μια αύξηση 12% σε σχέση με το πλάνο, στις συγκεκριμένες μονάδες.

Επιπλέον, οι μονάδες με απώλειες μειώθηκαν από 245 στο τέλος του 2014 σε 64 το πρώτο εξάμηνο του 2015 και διατηρείται η τάση  μείωσης του αριθμού των μονάδων που πληρώνουν μισθούς χωρίς να έχουν παραγωγικό αντικείμενο από 238 το 2014, σε 99 το πρώτο μισό του 2015.

Ωστόσο, εμφανίζονται και προβλήματα που έχουν να κάνουν με  την μη εκπλήρωση διοικητικών οδηγιών, ανεπάρκειες στην εκπλήρωση του πλάνου, λάθη στον ταμειακό σχεδιασμό της μισθοδοσίας, καθυστερήσεις στην παράδοση πρώτων υλών, βλάβες στον εξοπλισμό  και μη εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις διακοπές της εργασίας.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ
Μπροστά στον ισχυρό αντίκτυπο της ξηρασίας, της μεγαλύτερης που αντιμετώπιζει η χώρα από το 1960, το ανώτερο όργανο της κυβέρνησης της Κούβας,  υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων για να μειώσει τις συνέπειές της, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτο Υδάτινων Πόρων (INRH) Ινές Μαρία Τσάπμαν Γουάτς,  “η διαφορά αυτής της περιόδου με αντίστοιχες στο παρελθόν είναι ότι επηρεάζει την αφθονία νερού για τον πληθυσμό και την αγροτική παραγωγή σε όλη τη χώρα”.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, το 47% του εδάφους της χώρας καταγράφει χαμηλά αποθέματα νερού. Οι επαρχίες που ως τώρα επηρεάζονται περισσότερο είναι, η Αρτεμίσα, το Μαγιαμπέκε, και η Αβάνα. 136 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε ξηρασία, 37 σε μερική, 50 σε σοβαρή και 50 σε ακραία ξηρασία.

Ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και μεσοπόθεσμα μέτρα που συζητήθηκαν, προγραμματίστηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις, είναι η αφαλάτωση του νερού με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η  πρόκληση τεχνητών βροχών από τον Απρίλη του 2016, η εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης, το 85% των οποίων σε περιοχές που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, η μεταφορά πόσιμου νερού με υδροφόρα φορτηγά, γεωτρήσεις κ.α.



Συντομότερο σχετικό άρθρο:

Ρυθμός ανάπτυξης 4% της κουβανικής οικονομίας για το 2015