Αναρτήσεις ανά χώρα

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Διεθνής Αμνηστεία ζητά το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, 14 χρόνια μετά το άνοιγμα της

Πηγή: Cubadebate

Η Διεθνής Αμνηστεία (ΔΑ), οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε το κλείσιμο του κέντρου κράτησης της παράνομης βάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο κουβανικό έδαφος του Γκουαντάναμο, με την ευκαιρία της 14ης επετείου της μεταφοράς των πρώτων φυλακισμένων εκεί (11 Ιανουαρίου 2002).

Η ΔΑ καταγγέλει σε ανακοίνωσή της "την παρεμπόδιση του Κονγκρέσου των ΗΠΑ στο κλείσιμο της φυλακής" και προσθέτει ότι, "απειλεί να τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στις χώρες που περιφρονούν συστηματικά τους διεθνείς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα".
 
Το κλείσιμο της αμερικανικής φυλακής υψίστης ασφαλείας σε έδαφος της Κούβας, κατεχόμενο ενάντια στη θέληση της κυβέρνησης και του λαού του νησιού, ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2008 για να φτάσει μέχρι το Λευκό Οίκο.

Τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο Ομπάμα ανέλαβε το αξίωμα του, υπέγραψε εκτελεστική διαταγή για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης σε διάστημα ενός έτους.

Ωστόσο, το μπλοκάρισμα εκ μέρους του Κονγκρέσου, με πλειοψηφία ρεπουμπλικάνων, έχει ως αποτέλεσμα σήμερα 103 άνδρες να κρατούνται ακόμα, παρόλο που 44 από αυτούς έχουν λάβει το πράσινο φως για να μεταφερθούν αλλού.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστεία ζητά μέτρα πιο πέρα από το σχέδιο Ομπάμα, που περιλαμβάνει μόνο τη "μεταφορά των κρατουμένων σε άλλο τόπο και το κλείσιμο των φώτων του κέντρου".

Αντίθετα, υπογραμμίζει η οργάνωση, το κλείσιμο του Γκουαντάναμο θα πρέπει να υποθέτει "τον τερματισμό της κράτησης επ' αόριστον χωρίς κατηγορίες" και "λογοδοσία για τις παραβιάσεις που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν".

"Οι κρατούμενοι που δεν μπορούν να μεταφερθούν θα πρέπει να δικαστούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ή να απελευθερωθούν, και θα πρέπει να επεκταθούν οι έρευνες σχετικά με αναφορές βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων εις βάρος των κρατουμένων", διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, η ΔΑ πιστεύει ότι ο Ομπάμα, μέσα στο τελευταίο έτος του στο Λευκό Οίκο, θα εκπληρώσει τη δέσμευσή του και θα αφήσει καλό παράδειγμα στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο αφορά το Γκουαντάναμο.

Στις 11 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την άφιξη των πρώτων κρατούμενων στη φυλακή στα ΝΑ της Κούβας που δημιουργήθηκε από τον τότε Πρόεδρο, Τζόρτζ Γ. Μπους, στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας που εφαρμόστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.