Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η κλοπή εγκεφάλων από την Κούβα και η διπροσωπία των ΗΠΑ


Σε νέο "φιλικό" άρθρο προς την Κούβα, οι Times της Νέας Υόρκης ασχολούνται με το μεγάλο θέμα - ταμπού συνήθως για τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης - της "κλοπής εγκεφάλων" από την Κούβα, κυρίως γιατρών, με στόχο την αποδυνάμωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα εχθρική μεθόδευση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, με στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το editorial της νεοϋορκέζικης εφημερίδας περιγράφει το πρόγραμμα Cuban Medical Professional Parole Program -CMPPP- (Πρόγραμμα επιτήρησης κουβανών ιατρικών επαγγελματιών), το οποίο ξεκίνησε το 2006 επί προεδρίας Τζόρτζ Μπους του νεότερου, στα πλαίσια της εντατικοποίησης του οικονομικού πολέμου κατά της Κούβας.
Πρώτος επικεφαλής τοποθετήθηκε ο σκληροπυρηνικός κουβανός εξόριστος Εμίλιο Γκονσάλες και στόχος του προγράμματος ήταν να δελεάσει κουβανούς ιατρούς που υπηρετούν σε ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό να αυτομολήσουν στις ΗΠΑ, μέσω των κατά τόπους αμερικανικών πρεσβειών. Το πρόγραμμα είχε ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας το 2014 αριθμό ρεκόρ 1.278 ατόμων (βλ. γράφημα).


Το άρθρο της σύνταξης σχολιάζει ότι "είναι υποκριτικό για τις ΗΠΑ να επαινούν τη συνεισφορά των κουβανών γιατρών που στέλνονται από την κυβέρνησή τους σε διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως ο σεισμός της Αϊτής (2010), ενώ εργάζονται για να αντατρέψουν αυτή την κυβέρνηση διευκολύνοντας τις λιποταξίες". Προσθέτει ακόμα ότι η αμερικανική μεταναστευτική πολιτική "δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να επιδεινώνει τη διαρροή εγκεφάλων ενός αντίπαλου κράτους τη στιγμή που βελτιωμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που αξίζει τον κόπο".

Το άρθρο αναγνωρίζει ακόμα ότι, αν και οι κουβανοί επαγγελματίες της υγείας παραμένουν χαμηλά αμοιβόμενοι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες, τελευταία έχει γίνει αύξηση στο μισθό τους και έχουν απλοποιηθεί οι - στο παρελθόν δυσκολότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες - διαδικασίες μετανάστευσης στο εξωτερικό. Σαν αποτέλεσμα, κάθε χρόνο περίπου 20.000 κουβανοί μεταναστεύουν νόμιμα στις ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετές εκατοντάδες γιατροί.

Το άρθρο καταλήγει ότι "η κουβανική κυβέρνηση εδώ και καιρό αντιμετωπίσει το πρόγραμμα λιποταξίας γιατρών ως σύμβολο της αμερικανικής διπροσωπίας. Υπονομεύει την ικανότητα της Κούβας να ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικές κρίσεις και δεν βοηθά την κυβέρνηση της Αβάνας να γίνει πιο ανοιχτή και δημοκρατική. Όσο αυτή η ασυνάρτητη πολιτική συνεχίζεται, θα είναι δυσκολότερο να θεμελιωθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στα δύο έθνη".

Duvier Gómez
Εκτός από τους NY Times, μια εφημερίδα ακόμα λιγότερο φιλική προς την Κούβα, η El Nuevo Herald (ισπανόφωνη έκδοση της Miami Herald), ουσιαστικό φερέφωνο του κουβανών εξόριστων του Μαϊάμι, έγραψε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο της: "Κάθε σαββατοκύριακο, ο Ντουβιέρ Γκόμες, κουβανός γιατρός ειδικευμένος στη γυναικολογική ογκολογία, εργάζεται ως διανομέας φαγητού ενός εστιατορίου της 8ης Οδού (Calle 8) του Μαϊάμι".

Ο Γκόμες, 40 ετών, έφυγε το 2012 από την Κούβα με ειδική άδεια, μαζί με την επίσης γιατρό σύζυγό του και την κόρη του, φιλοδοξώντας να ασκήσει την ιατρική στο Μαϊάμι. Παρότι έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό και μαθαίνει αγγλικά, δεν έχει καταφέρει να πάρει άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και να βρει εργασία αντάξια με τα προσόντα του, όπως εκατοντάδες ακόμα συμπατριώτες του. Σύμφωνα με τον Χούλιο Σέσαρ Αλφόνσο, πρόεδρο τοπικής οργάνωσης αλληλεγγύης, τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί στη Νότια Φλόριδα περισσότεροι από 5.000 γιατροί και νοσηλευτές, από τους οποίους πάνω από 90% είναι κουβανοί (ως συνέπεια του προγράμματος CMPPP), και ετεροαπασχολούνται σε εστιατόρια, καθαρίζοντας κτίρια ή ως οδηγοί ταξί.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την άλλη όψη του φαινομένου της στοχευμένης και επιδοτούμενης "διαρροής εγκεφάλων" από την Κούβα: Οι ΗΠΑ όχι μόνο στερούν αυτούς τους επιστήμονες από την Κούβα και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά επιπλέον τους εξαπατούν με  υποσχέσεις λαμπρής καριέρας και μεγάλων εισοδημάτων. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τις υποσχέσεις. Και αυτό δεν το λένε κουβανικά ή φιλοκουβανικά μέσα, αλλά όργανα έως τώρα της αντικουβανικής προπαγάνδας όπως οι New York Times και η El Nuevo Herald.