Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Έκκληση της Κούβας στον ΟΗΕ για εξάλειψη των σύγχρονων μορφών ρατσισμού


Ηνωμένα Έθνη – Ο πρεσβευτής της Κούβας στον ΟΗΕ  Ομέρο Ακόστα απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη για την εξάλειψη των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, της μη ανοχής της διαφορετικότητας, καθώς επίσης και τις βαθύτερες αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα.

 Επεσήμανε δε, ότι 13 χρόνια μετά την έγκριση της  “Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης του Ντουρμπάν”  σε πολλά μέρη του κόσμου  συνεχίζονται τέτοια φαινόμενα ενώ αρχαίοι πολιτισμοί και θρησκείες δαιμονοποιούνται από τα κέντρα εξουσίας και τα Μέσα Επικοινωνίας τους. 

Σύμφωνα με τον κουβανό αξιωματούχο, το δυσμενές αυτό σκηνικό επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια νέα διεθνή τάξη  που θα βασίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αρχές που υποστήριξε η χώρα της Καραϊβικής σε διάφορα φόρουμ.

Ο Acosta παρενέβη  στην Τρίτη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου  εξετάστηκε η εφαρμογή της συμφωνίας του 2001  στην Νοτιαφρικάνικη πόλη, έδρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά του Ρατσισμού και  του δικαιώματος αυτοδιαθεσης των λαών.

“Η Κούβα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή της Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής   και της Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, και στηρίζει την προσπάθεια για ανακήρυξη της Δεκαετίας για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής” δήλωσε στην Επιτροπή για τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές υποθέσεις.

Επιπλέον σημείωσε ότι και στην Κούβα, όπως και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι εμφανείς οι επιπτώσεις του υπερατλαντικού δουλεμπορίου.

Ο κουβανός πρέσβης υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις της χώρας του με την Αφρική, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Αβάνα ,"προσέφερε τον ιδρώτα και το αίμα  εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών της,  συμβάλλοντας στη χειραφέτηση μιας ηπείρου στην οποίας όλη η ανθρωπότητα  πάντα θα χρωστάει".

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι λαοί της Αφρικής αναγνωρίζουν την ανιδιοτελή συμβολή της Κούβας σε ιατρικό προσωπικό, όπως συμβαίνει σήμερα  για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, είπε.

Όσον αφορά το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, είπε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "Όσο παραμένει η ξένη κυριαρχία και κατοχή, δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο Acosta επανέλαβε την υποστήριξη της Κούβας για το αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, και την καταγγελία της  για τον οικονομικό, εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό  που για περισσότερα από 50 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στη χώρα, παρά την παγκόσμια καταδίκη αυτού του μονομερούς αποκλεισμού.

Σε αυτήν  την Τρίτη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, ο κουβανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της χρήσης των μισθοφόρων, και τις επιπτώσεις της στην εθνική κυριαρχία των χωρών, δηλώνοντας:

"Όπως κάθε χρόνο, η Κούβα καταθέτει το σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Χρήση των μισθοφόρων ως μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμπόδισης  του δικαιώματος  αυτοδιάθεσης των λαών», και καλεί τις αντιπροσωπίες να  το υποστηρίξουν και να συστρατευθούν  σε  αυτή την πρωτοβουλία".
(Prensa Latina)