Αναρτήσεις ανά χώρα

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο πρόεδρος Μαδούρο καταγγέλει απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα


Με διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατίας και της κυβέρνησής του και ζήτησε την αλληλεγγύη των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Συνολικά 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστο 66 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την Τετάρτη. Η αντιπολίτευση ζήτησε από τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για τα οικονομικά προβλήματα και τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ στους δρόμους κατέβηκαν από την άλλη και υποστηρικτές της κυβέρνησης.


Ο Μαδούρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ηχητικό ντοκουμέντο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής Zurda Konducta την Τρίτη το βράδυ, στο οποίο δύο γνωστές προσωπικότητες του ακροδεξιού χώρου ακούγονται να συνωμοτούν σχετικά με τα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα την επόμενη. Πρόκειται για τον αρχηγό του επιτελείου στρατού κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κάρλος Αντρές Πέρες, Ιβάν Καρατού Μολίνα, και τον πρώην πρέσβη στην Κολομβία, Φερνάντο Χερμπάσι. Για αμφότερους η Γενική Εισαγγελία έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σχολίασε το ξέσπασμα βίας λέγοντας ότι "ενεργοποίηθηκε πραξικόπημα παρόμοιο με αυτό της 11ης Απριλίου 2002". Χαρακτήρισε τους πρωταίτιους των βίαιων ενεργειών "όχι αυθόρμητες ομάδες, αλλά εκπαιδευμένους" που βρίσκονται εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση και πρόσθεσε ότι "υπάρχει μια φασιστική ομάδα που χρησιμοποιεί τις λαϊκές ελευθερίες και τη δημοκρατία για να κάνει λαϊκίστικη πολιτική και να προετοιμάσει την ανατροπή της εθνικής κυβέρνησης από βίαιες οδούς", κάτι που δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει.

Ο Μαδούρο κατήγγειλε ότι οι δύο νεκροί φοιτητές πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, κάτι που θυμίζει το στυλ εκτελέσεων από ελεύθερους σκοπευτές στο πραξικόπημα του 2002, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τα θύματα ήταν γνωστός κοινωνικός ηγέτης που ο ίδιος γνώριζε προσωπικά από τότε που ήταν 14 ετών. Τέλος, είπε ότι ενώ είχε ολοκληρωθεί η αντικυβερνητική διαδήλωση, μια ομάδα 200 έως 300 ατόμων προσπάθησε να εισέλθει στον περίβολο του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες.