Αναρτήσεις ανά χώρα

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στο Μεξικό

Πηγή: Telesur

Η πρωτεύουσα του Μεξικού έγινε σκηνικό διάφορων εκδηλώσεων υποστήριξης στους δασκάλους της Εθνικής Συντονιστικής Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE), οι οποίοι αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση καθώς την θεωρούν την αρχή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας στη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των εορτασμών για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του μεξικανικού έθνους [1], στις οποίες συμμετέχει για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο από τότε που κέρδισε τις εκλογές του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Telesur, χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού όπου συλλογικότητες φοιτητών, γονέων και διάφορων κοινωνικών κινημάτων συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους δασκάλους της CNTE. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν δυναμικά εδώ και 3 εβδομάδες εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, η οποία θεωρούν ότι επιτίθεται στα κεκτημένα τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση αποφεύγει να συνομιλήσει μαζί τους, με το πρόσχημα των εορτασμών της εθνικής επετείου.

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές οργάνωσαν ένα εναλλακτικό «κάλεσμα» (grito, βλ. σημείωση) παράλληλα με τους επίσημους εορτασμούς, που θα λάβει χώρα στην Πλατεία της Επανάστασης. Με αυτή την εκδήλωση, οι αντιτιθέμενοι στην κυβέρνηση του Πένια Νιέτο θα καταδικάσουν τις πολιτικές που εφαρμόζει από την έναρξη της θητείας του και ιδιαίτερα θα απορρίψουν κατηγορηματικά τις δρομολογούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, μεξικανοί καθηγητές και δάσκαλοι της CNTE, εκτοπίστηκαν βίαια από την ομοσπονδιακή αστυνομία από την ιστορική πλατεία Σόκαλο, όπου ζητούσαν να ακουστούν από τις αρχές. Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές τραυματίστηκαν εξαιτίας της βίαιης καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την περιοδική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την σύνδεση της παραμονής στις θέσεις τους, καθώς και την ιεραρχική και μισθολογική τους εξέλιξη ανάλογα με τα αποτελέσματα που πετυχαίνουν στις αξιολογήσεις. Αυτός ο νέος νόμος, τον ο οποίο ο Ενρίκε Πένια Νιέτο θεωρεί απαραίτητο για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης στο Μεξικό, ήταν ο πρώτος που υπερψηψίστηκε στα πλαίσια του «Συμφώνου για το Μεξικό» (Pacto por Mexico), μια ανεπίσημη συμφωνία ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας με σκοπό να προωθήσει βαθιές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Στις 3 Σεπτεμβρίου το σχέδιο του νόμου εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη γερουσία (102 ψήφοι υπέρ και 22 κατά) και έφτασε στο κοινοβούλιο για να οριστικοποιηθούν και να ψηφιστούν οι τελικές διατάξεις του.


Σημείωση:
[1] Grito de la Indepedencia ή Grito de Dolores, από την ομώνυμη πόλη κοντά στο Γκουαναχουάτο (σήμερα Ντολόρες Ιντάλγκο) όπου κηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Μεξικού στις 16 Σεπτεμβρίου 1810, γεγονός που οδήγησε στον Πόλεμο της Aνεξαρτησίας. Επίσημα η ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε από την Ισπανία στις 27 Σεπτεμβρίου 1821. Από το 1825 η 16/9 καθιερώθηκε ως εθνική εορτή.
Γενικά, grito de (τοπονύμιο) κατά τον 19ο αιώνα στην ισπανόφωνη Αμερική ήταν το αρχικό κάλεσμα (κυριολεκτικά κραυγή) που σηματοδοτούσε το ξέσπασμα ενός απελευθερωτικού κινήματος κατά του ισπανικού στέμματος.