Αναρτήσεις ανά χώρα

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Παρουσιάζονται δύο νέα βιβλία προς τιμήν των γενεθλιών του Φιντέλ

Πηγή: Cubadebate

Δύο βιβλία θα παρουσιαστούν στην Αβάνα στις 13 και 14 Αυγούστου προς τιμήν του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 87 χρόνια του (13/8).

Το πρώτο βιβλίο,  με τίτλο "Φιντέλ Κάστρο, στρατιώτης των ιδεών - Τεχνολογίες και μέσα ενημέρωσης - Θεματική επιλογή 1959-2011", του Ομάρ Πέρες Σαλόμον, θα παρουσιαστεί ανήμερα των γενεθλίων του κομαντάντε στον εκθεσιακό χώρο του Μάη (περίπτερο Κούβα), σύμφωνα με το Κουβανικό Ινστιτούτο Βιβλίου.

Το έργο περιέχει μια συλλογή κειμένων επιλεγμένων από ομιλίες, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις, ταξινομημένων κατά θεματικές ενότητες όπως η ελεύθερη έκφραση, η εμπορική διαφήμιση, η πρόσβαση και η διάδοση υλικού στο ίντερνετ, το ψηφιακό χάσμα [1], η "κλοπή εγκεφάλων" [2] και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
Την Τετάρτη 14/8, η σέρβα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντραγκοσλάβα Κοπρίβιτσα θα παρουσιάσει την ισπανική έκδοση του βιβλίου "Ο αθάνατος Κάστρο και η σερβική καταγωγή", στην έδρα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP).

Ο τόμος κάνει μια ιστορική και λογοτεχνική αναδρομή στην προσωπικότητα του Φιντέλ Κάστρο, και είναι επίσης αφιερωμένος στους "Πέντε" κουβανούς αντιτρομοκράτες που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης στις ΗΠΑ.

Το "έγκλημα" των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Ρενέ Γκονσάλες ήταν ότι κατάφεραν να διεισδύσουν σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις του Μαϊάμι με σκοπό να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Κούβας οι οποίες είχαν κατά τα προηγούμενα 50 χρόνια πάνω από 5.000 θύματα στο νησί (νεκρούς και ακρωτηριασμένους), κουβανούς στην πλειοψηφία τους αλλά και πολίτες άλλων χωρών.

Οι "Πέντε" συνελήφθησαν το 1998 και από τότε κρατούνται σε διάφορες φυλακές των ΗΠΑ, με εξαίρεση τον Ρενέ Γκονσάλες ο οποίος εξέτισε την ποινή του τον Οκτώβριο του 2011 και απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους. Πρόσφατα του επετράπη να επιστρέψει στην Κούβα αφού πρώτα απαρνήθηκε την υπηκοότητα των ΗΠΑ [3].

[1] Brecha digital. Αναφέρεται στο φαινόμενο της μεγάλης ανισότητας στην ευκολία πρόσβασης και χρήσης του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών γενικότερα, είτε μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είτε και ανάμεσα σε κοινωνικά στρώματα της ίδιας χώρας. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με το φαινόμενο αυτό ο Ιγνάσιο Ραμονέ και άλλοι διανοούμενοι.
[2] Robo de cerebros. Φαίνομενο που παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, από τις οποιες οι αναπτυγμένες "κλέβουν" νέους επιστήμονες, κυρίως γιατρούς και μηχανικούς, προσφέροντας τους δελεαστικά οικονομικά κίνητρα. Έτσι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου στερούνται εξειδικευμένους επιστήμονες που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους. Η Κούβα κατάφερε όχι μόνο να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, αλλά και να το αντιστρέψει, εκπαιδεύοντας γιατρούς και άλλους επιστήμονες από φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, ώστε να επιστρέψουν επιστημονικά καταρτισμένοι στις χώρες καταγωγής τους και να συμβάλουν στην πρόοδό τους.
[3] Ο Ρενέ Γκονσάλες γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς κουβανούς μετανάστες και σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Γι' αυτό το λόγο του επεβλήθηκε, μετά την αποφυλάκιση, να παραμείνει 3 χρόνια στην πολιτεία της Φλόριδα υπό καθεστώς "ελευθερίας κάτω από επιτήρηση". Απαρνούμενος την αμερικανική υπηκοότητα τον Μάιο του 2013 μπόρεσε να επιστρέψει μόνιμα στην Κούβα.