Αναρτήσεις ανά χώρα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο Φερνάντο Λούγο καταγγέλλει ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία της Παραγουάης

Πηγή: Cubadebate

Ενώ, αναμενόμενα, τα φώτα της δημοσιότητας και το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι εστιασμένα πάνω στις εκλογές της Βενεζουέλας στις 14 Απριλίου, στην τελική του φάση έχει μπει ο προεκλογικός αγώνας και στην Παραγουάη, όπου οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου.

Ο ανατραπέντας συνταγματικός πρόεδρος της χώρας, Φερνάντο Λούγο, κατήγγειλε ότι η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η ισχύς μεγάλων οικονομικών πόρων άγνωστης προέλευσης δημιουργούν μεγάλη σύγχυση και ανισότητα στην εκλογική διαδικασία.

Ο Λούγο αναφέρθηκε ακόμα στον αποκλεισμό του Ανίμπαλ Καρίγιο, προεδρικού υποψηφίου με το "Μέτωπο Γκουασού" - το οποίο στηρίζει και ο ίδιος - καθώς και άλλων υποψηφίων προερχόμενων και υποστηριζόμενων από προοδευτικά κινήματα,από τις προεκλογικές "τηλεμαχίες" (debates), γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση διαφόρων πολιτικών οργανώσεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή η πολιτική αποκλεισμού, αντίθετη με το Σύνταγμα, συνοδεύεται από τη δημοσίευση "στημένων" και νοθευμένων γκάλοπ, όλων ευνοϊκών για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. 
Ο πρώην επίσκοπος ζήτησε πλουραλισμό στην ενημέρωση και συμμετοχή όλων των υποψηφίων στα debates και επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης ενός νέου Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της ενημέρωσης και την εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης στην κοινωνία, αποφεύγοντας την κατάχρηση των μονοπωλίων των -ιδιωτικών- μέσων.

Το Μέτωπο Γκουασού προτείνει να ανοίξουν δυνατότητες έκκφρασης για όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς φορείς, κατέληξε ο Λούγο, υποψήφιος γερουσιαστής με τον εν λόγω συνασπισμό κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης ανατράπηκε τον προηγούμενο Ιούνιο από "συνταγματικό" πραξικόπημα της βουλής και της γερουσίας, με αφορμή πολύνεκρη συμπλοκή μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στα ανατολικά της χώρας, κάτω από ύποπτες συνθήκες (βλ. Σφαγή στο Κουρουγκουάτι). Από τότε η προσωρινή (ντε φάκτο) κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φεντερίκο Φράνκο έχει στήσει ένα καθεστώς "ήπιας δικτατορίας" με περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, μονόπλευρη προπαγάνδα και αποκλεισμό των κινημάτων και προσωπικοτήτων της αριστεράς από τον δημόσιο διάλογο.