Αναρτήσεις ανά χώρα

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ πρέπει να βαθύνει τις κοινωνικές αλλαγές

Carol Murillo

Η κοινωνιολόγος από τον Ισημερινό, Κάρολ Μουρίγιο, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή της στο Telesur ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα αναδειχτεί μετά τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, πρέπει να βαθύνει τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στην κρατική μεταρρύθμιση και έχουν αποβεί υπέρ του λαού. Πρόσθεσε ακόμα ότι μια από τις επιτυχίες του Ραφαέλ Κορέα μέσα σε 7 χρόνια διακυβέρνησης με την «Επανάσταση Πολιτών» (Revolución Ciudadana) ήταν ακριβώς να ξεκινήσει και να θεμελιώσει αυτές τις αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, η πανεπιστημιακός ανέφερε ότι όταν ο Κορέα ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία, πρόθεσή του ήταν να αμφισβητήσει ένα μοντέλο και να προτείνει ένα άλλο, το οποίο έδινε έμφαση στον περιφερειακό παράγοντα της Λατινικής Αμερικής και ήταν ένα μοντέλο βαθιά κοινωνικό. «Η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα έχει κάνει πολλά πράγματα και αυτό ο κόσμος το βλέπει, δεν το πιστεύει σαν θρησκευτική πίστη αλλά επειδή βλέπει [τη διαφορά]», είπε χαρακτηριστικά η Μουρίγιο. 


Σχετικά με τις εκλογές σχολίασε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του προεκλογικού αγώνα των έξι υποψηφίων της δεξιάς είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν στη χώρα ένα άλλο σχέδιο, διαφορετικό και καλύτερο από το υπάρχον.

Όσο αφορά στο μεταναστευτικό, είπε ότι οι μετανάστες «έφυγαν εξαιτίας μιας τοπικής κρίσης και τώρα η χώρα που τους υποδέχτηκε περνάει μια κρίση». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάποια προγράμματα για να βοηθήσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα, έχει ήδη κάνει συναντήσεις και προσφέρει συμβουλές γι’ αυτό το θέμα.
Στις 17 Φεβρουαρίου 11,6 εκατ. πολίτες του Ισημερινού καλούνται να εκλέψουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, καθώς και εκπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο, στα τοπικά και στο κοινοβούλιο των Άνδεων. Τουλάχιστον 5 εταιρίες δημοσκοπήσεων προβλέπουν τον Ραφαέλ Κορέα να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Για να το πετύχει αυτό δεν είναι απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία, καθώς αρκεί ένα ποσοστό άνω του 40% και διαφορά τουλάχιστο 10 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο υποψήφιο.