Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Βενεζουέλα: Κοινωνικές Αποστολές , η ραχοκοκαλιά της επανάστασης

                                                                                  Πηγή: FB: Venezuela en Grecia-Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα

Η πιo γνωστή και με πολλούς τρόπους πιο επιτυχημένη πτυχή της Μπολιβαριανής επανάστασης, είναι οι κοινωνικές αποστολές. Ο αριθμός των αποστολών μεγαλώνει διαρκώς, μέσω νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένας βασικός οδηγός των αποστολών.

Misión Barrio Adentro, με άλλα λόγια η Αποστολή Μέσα στην γειτονιά, φέρνει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις φτωχές κοινότητες που δεν είχαν παλαιότερα πρόσβαση σε αυτήν. η Αποστολή Μέσα στην γειτονιά, στελεχώνεται από περισσότερους από 15.000 εθελοντές γιατρούς από την Κούβα που εργάζονται για ένα βασικό μισθό. Η Βενεζουέλα εκπαιδεύει χιλιάδες γιατρούς για να αντικαταστήσει τους Κουβανούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τον Απρίλιο του 2006, κατασκευάστηκαν περίπου 9000 κλινικές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Venezuelanalysis.com ανέφερε στις 5 Αυγούστου του 2004, ότι η Κυβέρνηση δήλωσε πως μέσα σε ένα χρόνο η Αποστολή Μέσα στην γειτονιά, έσωσε 6000 ζωές και περιέθαλψε 18 εκατομμύρια ανθρώπους (περίου το 70% του πληθυσμού).


Misión Robinson, Ribas και Sucre, με άλλα λόγια Αποστολές Ρόμπινσον, Ρίμπας και Σούκρε, έχουν να κάνουν με εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στα φτωχά στρώματα των βενεζουελάνων. Η Αποστολή Ρόμπινσον, διδάσκει βασική γραφή και ανάγνωση. Μέσα σε δύο χρόνια, κινητοποιώντας πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμαθαν γραφή και ανάγνωση, μετατρέποντας την Βενεζουέλα σε περιοχή ελεύθερη του αναλφαβητισμού, σύμφωνα με τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών. Η Αποστολή Ρίμπας, είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους φτωχούς βενεζουελάνους που ποτέ δεν αποφοίτησαν από το λύκειο, το οποίο περιέχει στις γραμμές του απόφοιτους της Αποστολής Ρόμπινσον. Οι απόφοιτοι της Αποστολή Ρίμπας, μπορούν να εγγραφούν στην Αποστολή Σούκρε, που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Η Κυβέρνηση Τσάβες έχει δημιουργήσει ένα νέο δωρεάν πανεπιστήμιο, το Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο. Μια έκθεση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στις 19 Σεπτεμβρίου 2006 αναφέρει ότι 3 εκατομμύρια βενεζουελάνοι εγγράφτηκαν σε αποστολές εκπαίδευσης.

Misión Mercal, με άλλα λόγια Αποστολή Αγορά, είναι μία αλυσία σούπερ μάρκετ διαχειριζόμενη από την κυβέρνηση που παρέχει τρόφιμα σε τιμές έως και 50% πιό χαμηλά από ό, τι στα ιδιωτικά σούπερ μάρκετ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2005, υπήρχαν 14.000 καταστήματα Mercal που εξυπηρέτησαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια έκθεση του Μαΐου του 2006 από την Datanalisis διαπίστωσε ότι τα σούπερ μάρκετ Mercal αντιπροσώπευαν το 47,3% των μετοχών των συνολικών πωλήσεων στην αγορά της διανομής τροφίμων τον Μάρτιο του 2006, σε σύγκριση με το 34,7% τον Οκτώβριο του 2005. Δίνοντας προτεραιότητα στους συνεταιρισμούς για την παραγωγή των προϊόντων, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercal βοηθάει την Βενεζουέλα να επιτύχει το στόχο της να παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει το λαό της, παρέχοντας στους συνεταιρισμούς μία εξασφαλισμένη αγορά. Η Κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει πάνω από 5000 οίκους δωρεάν τροφίμων γευμάτων για την διατροφή των πολύ φτωχών.

Misión Negra Hipólita, Αποστολή Μαύρη Ιππολύτη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 ως πρωταρχική αποστολή του τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για αυτούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Διαθέτει διαγνωστικά κέντρα και επιτροπές κοινωνικής πρόληψης με στόχο τους άστεγους, τους τοξικομανείς και άλλους κρίσιμα φτωχούς.

Misión Madres del Barrio, Αποστολή Μητέρες της Γειτονιάς, δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006, με βασικό σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας σε φτωχές μητέρες για την ανατροφή των παιδιών. Οι γυναίκες λαμβάνουν το 80% του κατώτατου μισθού, με σχεδόν 200.000 γυναίκες να έχουν ωφεληθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2006. Η αποστολή οργανώνεται από επιτροπές που δημιουργούνται από τις βάσεις των γειτονιών.

Misión Vuelvan Caras, Αποστολή Γυρίστε Πρόσωπα, που κυριολεκτικά αναφέρεται στα πρόσωπα, η οποία εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν συνεταιρισμούς που αποσκοπούν στην παραγωγή για την κοινωνική ανάγκη, προκειμένου να αναπτύχθεί η οικονομία της Βενεζουέλας μακριά από την εξάρτησή της στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Οι συνεταιρισμοί λαμβάνουν κρατική βοήθεια μέσω εξοπλισμού και φθηνές πιστώσεις. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται μέσω της αποστολής.

Misión Guaicaipuro, η αποστολή αυτή φέρει το όνομα του Αρχηγού Γουαϊκαϊπούρο, ο οποίος ηγήθηκε της ιθαγενούς αντίστασης κατά των ισπανών κατακτητών στην Βενεζουέλα και δημιουργήθηκε το 2003. Έχει στόχο να προστατέψει τα δικαιώματα του ιθαγενή πλυθησμού της Βενεζουέλας. Η Αποστολή αυτή, λειτουργεί για να εντάσσει τους ιθαγενείς σε άλλες αποστολές, ώστε να διασφαλίσει τα πολιτιστικά τους δικαιώματα και να επιβλέψει την παράδοση τίτλων γης σε ιθαγενείς κοινότητες. Αποσκοπεί στο να λειτουργεί από τις ίδιες τις ιθαγενείς κοινότητες σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Misión Ciencia, Η Αποστολή Επιστήμη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2006 με μια επένδυση ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία 50 νέων ερευνητικών δικτύων μέσω των πανεπιστημίων της Βενεζουέλας. Μέρος του σκοπού της Αποστολής είναι να εκδημοκρατίσει την επιστήμη, έτσι ώστε να είναι προσιτή και να τίθεται στην υπηρεσία του λαού.


Misión Cultura, η Αποστολή Πολιτισμός, δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2005 για να βοηθήσει την προώθηση πολιτιστικών πρωτοβουλιών των τοπικών κοινοτήτων. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να οργανώνουν την αποστολή σε γειτονιές ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.