Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Xαιρετιστήριο του ICAP προς τους φίλους της Κούβας στην Ευρώπη [+VIDEO]

Για την 26η Ιουλίου - Ημέρα Εθνικής Εξέγερσης της Κούβας
Fernando González Llort
Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP)

Aγαπητοί φίλοι, μέλη του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη.

Απευθύνομαι σε σας με την ευκαιρία της Ημέρας Εθνικής Eξέγερσης, ημέρα  κατά την οποία πολλές οργανώσεις σε διάφορες χώρες συνήθως πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύης τους προς την κουβανική επανάσταση, παρακινούμενες από την σημασία της γενναίας δράσης του αγαπημένου μας Φιντέλ στις 26 Ιουλίου 1953 και η οποία φέτος, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας του Covid 19, δεν θα μπορέσει να τιμηθεί με τρόπο μαζικό.

Πριν από την επίθεση στα στρατόπεδα Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες στο Σαντιάγο της Κούβας και στο Μπαγιάμο, ο Φιντέλ απευθυνόμενος στους συντρόφους του τόνισε:

Αναμφίβολα, αυτή η φράση συνοψίζει την ηγετική του ικανότητα, τη σταθερή πολιτική του πεποίθηση, την εμπιστοσύνη του στις μάζες και τη συνέχεια του επαναστατικού έργου που ξεκίνησε στην πρώτη απόπειρα ανεξαρτησίας το 1868. Δυστυχώς, η ενέργεια τόσο στο Σαντιάγο όσο και στο Μπαγιάμο δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τον παράγοντα του αιφνιδιασμού και ο εχθρός, που ήταν ανώτερος σε όπλα και άνδρες, κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση. Εκείνη την ημέρα οι επαναστάτες δεν νίκησαν στρατιωτικά, αλλά πέτυχαν τον στόχο να τραβήξουν την προσοχή του λαού και να σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός νέου σταδίου στον επαναστατικό αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Αυτές οι ενέργειες με επικεφαλής τον Φιντέλ κατέστησαν σαφές ότι ο ένοπλος αγώνας θα ήταν ο μόνος τρόπος να κατακτήσουμε τη νίκη, η οποία επιτεύχθηκε οριστικά την 1η Ιανουαρίου 1959 με την ανατροπή της τυραννίας και την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας. Τότε άρχισε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, η οικοδόμηση της οποίας, νοιώσαμε να μας συντροφεύει κάθε στιγμή , ακόμη και όταν η ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν το επίκεντρο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα θέλουμε λοιπόν από πλευράς του ICAP, να σας στείλουμε ένα μήνυμα ευχαριστίας για τις διάφορες και διαφορετικές ενέργειες αλληλεγγύης που εσείς πραγματοποιήσατε  τους τελευταίους μήνες.  Κατά τον ίδιο τρόπο που  ο σκληρός και απάνθρωπος αποκλεισμός που επιβλήθηκε στην Κούβα  εντατικοποιήθηκε από την τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ επιφέροντας σε περίοδο πανδημίας διπλά επιβλαβείς συνέπειες στην εθνική και οικογενειακή μας οικονομία , η αλληλεγγύη προς την Κούβα ενισχύθηκε στην πλειοψηφία των χωρών.

Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ανθρωπιστικό έργο της μπριγάδας Χένρυ Ρίβ, που ειδικεύεται σε περιπτώσεις καταστροφών, σεισμών και πανδημιών, τα μέλη της οποίας έφτασαν σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και για πρώτη φορά σε χώρες της περιοχής όπως η Ιταλία, η Ανδόρα και πιο πρόσφατα το Αζερμπαϊτζάν, φέρνοντας μαζί της το αλτρουιστικό και ανθρωπιστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την κουβανική ιατρική.

Η δράση του ιατρικού μας προσωπικού στη διάσωση ζωών και στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας, παρακίνησε αυθόρμητα  φίλους και οργανώσεις στην περιοχή, που χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. στους γιατρούς μας. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας που πήρε το αίτημα αυτής της πρωτοβουλίας, είναι αναμφίβολα, η κύρια απάντηση στις εκστρατείες δυσφήμισης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στη διεθνή ιατρική συνεργασία. 

Eυχαριστούμε την επιτυχή ένωση πολιτικών, συνδικαλιστικών, νεολαίστικων οργανώσεων, , κοινοβουλευτικών, ακαδημαϊκών, διανοούμενων, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, που μαζί με οργανώσεις αλληλεγγύης, προσπάθησαν, μέσω διαφορετικών καναλιών, να διαδώσουν την αλήθεια της Κούβας και να επισημάνουν τα επιτεύγματά μας στην αντιμετώπιση του Covid 19, που ο ισχυρός εχθρός του Βορρά προσπάθησε να φιμώσει και συσκοτίσει με ισχυρές εκστρατείες πολιτικής επέμβασης, επιχειρώντας να προβάλει μία αρνητική εικόνα των ηγετών μας, αναφορικά με την διαχείριση της ασθένειας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η πολιτική βούληση που πάντα μας χαρακτηρίζει, κατέστησε δυνατόν αυτή η αποκλεισμένη χώρα να έχει έως τώρα 2.428 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων, τα 2,268 αποθεραπεύτηκαν, δηλαδή το 93%, και μόνο 87 νεκρούς. Αυτό δεν το λένε τα μεγάλα ΜΜΕ. Γι 'αυτό ζητάμε να μην σταματήσετε την προσπάθεια να διαδίδετε μέσα από κάθε διαθέσιμο κανάλι, την αλήθεια της Κούβας.

Ήταν πολύ χρήσιμη η εργασία που εσείς πραγματοποιήσατε στα κοινωνικά δίκτυα οι διαδικτυακές εκδηλώσεις και οι τηλεδιασκέψεις, καθώς συνέβαλαν στην καταγγελία των επιπτώσεων του αποκλεισμού στον τομέα της υγείας και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του συστήματός μας, σε σύγκριση με εκείνο άλλων ανεπτυγμένων χωρών , όπως οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, και είναι προς το παρόν, δυστυχώς για το λαό της, το επίκεντρο της νόσου.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την κακοδιαχείρισή της έναντι της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή και ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες παραμένει απόλυτα σιωπηλή  σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, σε σαφή παραβίαση όλων των αρχών και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές δίκαιο.

Ευρωπαίοι φίλοι, ο αποκλεισμός δυναμώνει, η αλήθεια χειραγωγείται, η ανθρωπιστική ουσία της δημόσιας υγείας μας δέχεται επίθεση και εφευρίσκονται ψευδείς ιστορίες για τη χώρα μας. Αυτό δεσμεύει όλους πολύ περισσότερο. Για αυτόν τον λόγο, σας καλώ να οργανώσετε την εκστρατεία Unblock Cuba 2020 σε καθεμία από τις χώρες σας, από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι την παρουσίαση του κουβανικού ψηφίσματος κατά του αποκλεισμού στα Ηνωμένα Έθνη στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτή η πρωτοβουλία που προωθήθηκε πέρσι από τους Γερμανούς φίλους , κατέγραψε δράσεις καταδίκης του αποκλεισμού σε σχεδόν 50 πόλεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ας το κάνουμε φέτος με ακόμα πιο ευρύ και ολοκληρωμένο τρόπο, σε αντιστοιχία με την αυξανόμενη ανάγκη εξάλειψης αυτής της εγκληματικής πολιτικής κατά του λαού μας, η οποία είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα σε όλο κόσμο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις και να παρουσιάσουμε την καμπάνια με έναν φρέσκο και ελκυστικό τρόπο, έτσι ώστε να επηρεάζει την ευαισθησία διαφορετικού κοινού, όλα αυτά, με σκοπό την επίτευξη μιας ευρείας , ποικίλης και αντιπροσωπευτικής πολιτικής κινητοποίησης, των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Έχουμε εμπιστοσύνη, ότι έτσι θα γίνει. 

Σύντροφοι, αυτή τη σημαντική ημέρα, σας εκφράζουμε τις ευχές μας για την 26η Ιουλίου. Εκ μέρους του λαού μας, του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP) και εγώ προσωπικά, σας στέλνουμε τις ευχαριστίες μας για τη συμπόρευσή σας στον σκληρό αγώνα μας για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, που είναι επίσης και δικός σας, και σας μεταφέρω τη διαβεβαίωση ότι η επανάστασή μας δεν θα υποχωρήσει ποτέ στην πίεση της αυτοκρατορίας, όσο ισχυρή και αν είναι.

Μπορείτε να συνεχίσετε να βασίζεστε σε όλη μας την εμπιστοσύνη και τη φιλία, με τον ίδιο τρόπο που εμείς θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Φέτος, στην 60η επέτειο από την ίδρυση του ICAP, πολλά από τα όνειρά , τα προγράμματα, οι μπριγάδες αλληλεγγύης και οι διεθνείς εκδηλώσεις αναβλήθηκαν για το 2021, συμπεριλαμβανομένης και της 19ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα στη Μόσχα της Ρωσίας. Αυτό όμως που ποτέ δεν μπορεί να αναβληθεί είναι είναι η δέσμευσή μας προς εσάς.

Μαζί συνεχίζουμε να τιμούμε την κληρονομιά του Ιστορικού μας ηγέτη,  Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, που μας καθοδηγεί καθημερινά, όπως έκανε προσωπικά πριν από 67 χρόνια στη Μονκάδα.

Μια αγκαλιά σε όλους. 
Ευχαριστώ πολύ.