Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στο Πουέρτο Ρίκο, δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Η ιδιωτικοποίηση του δικτύου υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα των διακοπών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς ρεύμα στο Πουέρτο Ρίκο, δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα Φιόνα.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος παροχής ηλεκτρισμού του νησιού, Luma Energy, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί για το μεγαλύτερο μέρος του Πουέρτο Ρίκο, μετά τη διακοπή της σε όλο το νησί που προκλήθηκε από το πέρασμα του τυφώνα Φιόνα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, πάνω από 100.000 κάτοικοι των δυτικών και νότιων κυρίως περιοχών του Πουέρτο Ρίκο εξακολουθούν να ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, αφού το δίκτυο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως.

Το ρεύμα εξακολουθεί να μην έχει επανέλθει στο ένα τρίτο περίπου των νοικοκυριών των δυτικών περιοχών και στο 17% περίπου των νοικοκυριών των νότιων περιοχών.

Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος του Πουέρτο Ρίκο ιδιωτικοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021, με διακηρυγμένο στόχο την επίλυση του προβλήματος των διακοπών ηλεκτροδότησης. Αφορμή είχε σταθεί τότε η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία. Παρά τις διακηρύξεις που συνόδευσαν την ιδιωτικοποίηση, το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού κατέρρευσε ξανά.

Μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου κατέθεσαν με επιστολή τους ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους η LUMA δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την αποτροπή μιας τέτοιας κατάστασης.