Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Νικαράγουα. Η κυβέρνηση του Ντάνιελ Ορτέγκα προειδοποιεί ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ «δεν θα γίνει δεκτός»

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας προειδοποίησε ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής δεν θα γίνει δεκτός λόγω των «παρεμβατικών» θέσεων του.

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την Πέμπτη την υποψηφιότητα του Ούγκο Ροντρίγκες για να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νικαράγουα, παρά το γεγονός ότι η χώρα της Κεντρικής Αμερικής απέσυρε τον Ιούλιο "την έγκριση που δόθηκε στον υποψήφιο Ούγκο Ροντρίγκες" για "παρεμβατικές και ασεβείς δηλώσεις" του εν λόγω διπλωμάτη κατά της Μανάγκουα.

«Ο κ. Ούγκο Ροντρίγκες, επαναλαμβάνουμε, δεν θα γίνει δεκτός στη Νικαράγουά μας σε καμία περίπτωση», διαβεβαίωσε αυτή την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ροσάριο Μουρίλο.

Διαβάζοντας μία Nota του Υπουργείου Εξωτερικών της Νικαράγουας στα επίσημα μέσα ενημέρωσης, ο Μουρίγιο επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «ο Ούγκο Ροντρίγκες δεν μπαίνει εδώ». «Ας είναι ξεκάθαρο αυτό στους ιμπεριαλιστές».

Σύμφωνα με τη nota, η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την υποψηφιότητα του Ροντρίγκες, τον οποίο η Νικαράγουα θεωρεί «ασεβή παρεμβατικό» και «καθόλου διπλωματικό», είναι «ασυνήθιστη».

 «Επαναλαμβάνουμε όχι μόνο την απόρριψή μας, αλλά και την ακλόνητη θέση μας για την εθνική αξιοπρέπεια που αγνοεί απολύτως τις παρεμβάσεις και την ιμπεριαλιστική δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ροντρίγκες -ο οποίος προτάθηκε τον περασμένο Μάιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Κέβιν Σάλιβαν, o oποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2018 και τον οποίο ο Μανάγκουα κατηγόρησε για παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις του 2018 στη Νικαράγουα που επιχείρησαν να δρομολογήσουν ένα πραξικόπημα στη χώρα.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου της Νικαράγουας, Ντάνιελ Ορτέγκα, το 2021, πριν από τις εκλογές στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, στις οποίες ο πρόεδρος της Νικαράγουας διεκδίκησε την επανεκλογή του. 

Ακόμη και μετά τις εκλογές, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και κάλεσε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν τη θέση της.