Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η Νικαράγουα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Πηγή: telesurtv.net

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα κατήγγειλε ότι η Ολλανδία πρόσβαλε τις οικογένειες της Νικαράγουας με απειλές και αναστολές κοινωφελών έργων.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Βασίλειο της Ολλανδίας αφού το κατηγόρησε ότι τηρεί παρεμβατική και νεοαποικιακή θέση στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Μέσω ανακοίνωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας ενημέρωσε την κυβέρνηση της Ολλανδίας για την απόφασή της να διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις.

Στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση της χώρας της Κεντρικής Αμερικής κατήγγειλε ότι η Ολλανδία έχει προσβάλει οικογένειες της Νικαράγουας με απειλές και αναστολή κοινωφελών έργων, όπως νοσοκομεία για κοινότητες ιθαγενών και αφρονικαραγουανών.

«Απoρρίπτουμε και καταδικάζουμε τα αδικήματα και τα εγκλήματα αυτής της αποικιοκρατικής και νεο-αποικιοκρατικής Ευρώπης εναντίον χωρών που δέχονται τις επιθέσεις τους όπως η δική μας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νικαράγουας.


Στη Νota που υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα ​​αναφέρεται ότι οι επιθέσεις της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ολλανδίας παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης, γεγονός που μας αναγκάζει να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις.

Η Νικαράγουα έλαβε αυτό το διπλωματικό μέτρο λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Ντάνιελ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να έχει δεσμούς με το Βασίλειο της Ολλανδίας, το οποίο χαρακτήρισε «παρεμβατικό».