Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Αναμένεται η έναρξη μιας νέας συνταγματικής διαδικασίας μετά το δημοψήφισμα στη Χιλή

Πηγή:  prensa-latina.cu

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, θα συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων του Κογκρέσου για να ξεκινήσει μια νέα συνταγματική διαδικασία, μετά την απόρριψη της πρότασης νέου Συντάγματος που υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή.

Σε μήνυμα του προς το έθνος, ο Μπόριτς ανακοίνωσε την έναρξη σειράς συνομιλιών για να μάθει για τις πρωτοβουλίες διαφορετικών τομέων που έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν αυτό το έργο. 

Ο πρόεδρος έκανε αυτή την ανακοίνωση μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 4ης Σεπτεμβρίου, όπου το συνταγματικό κείμενο που εκπονήθηκε από μια κοινή επιτροπή απορρίφθηκε από το 61,87% των ψηφοφόρων, έναντι 38,13% που το υποστήριξαν.

Η πρόταση είχε στόχο να αντικαταστήσει τονσυνταγμα που εγκρίθηκε το 1980, την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ Augusto (1973-1990). 

Σύμφωνα με τον Μπόριτς, ο λαός δεν ικανοποιήθηκε με το σχέδιο που παρουσίασε η συνταγματική συνέλευση και το απέρριψε ξεκάθαρα στις κάλπες.

Η αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προκλήσεων θα απαιτήσει άμεσες προσαρμογές στις κυβερνητικές μας ομάδες, για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα περίοδο με ανανεωμένο σθένος», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος σε πιθανές αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο.

Αφού αναγνώρισαν τη νίκη του "Απορρίπτω" στο δημοψήφισμα, οι εκπρόσωποι του "Εγκρίνω" προέτρεψαν την αντιπολίτευση να συμμορφωθεί με τη δέσμευση της επεξεργασίας ενός νέου Συντάγματος.

Υπενθύμισαν ότι το Σχέδιο που υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα αυτή την Κυριακή ήταν το προϊόν μιας λαϊκής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2020, όπου σχεδόν το 80% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της σύνταξης ενός νέου Συντάγματος.   

"Είναι σημαντικό να επιδιώξουμε ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο, γιατί απορρίφθηκε, αυτό το κείμενο αλλά όχι η προσπάθεια για ένα νέο Σύνταγμα", δήλωσε ο βουλευτής Βλάντο Μίροσεβιτς.

Η βουλευτής και επίσης εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάρολ Καριόλα, επιβεβαίωσε ότι η πρόκληση της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών συνεχίζεται και «δεν θα παραιτηθούμε επειδή το Σύνταγμα του 1980 δεν μας αντιπροσωπεύει».