Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Λαθρέμποροι μετέφεραν μετανάστες σε ξύλινα κιβώτια στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

 Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Εξαρθρώθηκε προσοδοφόρα επιχείρηση λαθρεμπορίας ανθρώπων που μετακινούσε μετανάστες σε βαλίτσες, κιβώτια και δεξαμενές νερού στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν την Τρίτη καταγγελίες για μια προσοδοφόρα επιχείρηση λαθρεμπορίας ανθρώπων που φέρεται να περιλάμβανε μετακίνηση μεταναστών σε βαλίτσες και δεξαμενές νερού από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν καταστέλλει ομάδες που προωθούν μετανάστες στις ΗΠΑ, με τις διελεύσεις στα σύνορα να έχουν φτάσει αριθμούς-ρεκόρ.

Μετανάστες που πιστεύεται ότι διέσχισαν τα σύνορα από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρονται σε πλήρη συνωστισμό σε φορτηγό πιάστηκε από τις αστυνομικές αρχές στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οκτώ άτομα, κυρίως Αμερικανοί πολίτες, κατηγορήθηκαν για το ρόλο τους στο λαθρεμπόριο εκατοντάδων ανθρώπων, κάποιοι από αυτούς κρυμμένοι σε ξύλινα κιβώτια σε τρακτέρ-ρυμουλκούμενα με ελάχιστο αερισμό, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και σχετικά δικαστικά έγγραφα. Άλλοι έξι συνεργάτες αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα.

Οι καταγγελίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διαταράξει τα δίκτυα λαθρεμπορίου καθώς οι συνοριακές συλλήψεις πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια αυτό το οικονομικό έτος, το οποίο ξεκίνησε από τον Οκτώβριο.


Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ερμίνια Σερράνι Πιέδρα, μια 31χρονη κάτοικο του Τέξας, γνωστή ως «Boss Lady», δηλαδή ως επικεφαλής της επιχείρησης που απέφερε τουλάχιστον εκατομμύρια δολάρια.

Η Σερράνο Πιέδρα κατέθεσε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2021, αλλά ανέφερε μόνο 120.000 δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς σε μια προδικαστική πρόταση που αποσφραγίστηκε την Τρίτη. Κανένας δικηγόρος της Σερράνο Πιέδρα δεν περιλαμβάνεται σε μια βάση δεδομένων των δικαστηρίων των ΗΠΑ.

Ξύλινα κιβώτια που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μεταναστών που πιστεύεται ότι πέρασαν τα σύνορα από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, αμερικανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) δήλωσαν ότι οι φερόμενοι λαθρέμποροι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη.

«Έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο συνυφασμένοι με τα καρτέλ και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη βία που διαπράττουν στους μετανάστες», δήλωσε ο Τζον Τιέν, αναπληρωτής γραμματέας του DHS.

«Για πάρα πολύ καιρό ενεργούσαν φαινομενικά ατιμώρητοι», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, 53 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους αφού παγιδεύτηκαν σε ένα τρακτέρ στο Σαν Αντόνιο κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς απόπειρας λαθρεμπορίας. Τέσσερις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου οδηγού, έχουν κατηγορηθεί για αυτό το περιστατικό.