Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Δημοκρατία απαιτούν οι Βραζιλιάνοι

Πηγή:  kosmodromio.gr

Περισσότεροι από 900.000 πολίτες υπογράφουν το μανιφέστο που παρουσιάστηκε χθες στο Σάο Πάολο.

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι συνέρρευσαν, χθες Πέμπτη, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, σε μια εκδήλωση υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από μια συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ενάντια στην βάναυση στρατιωτική δικτατορία.

Το 1977, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο για να ακούσουν την ανάγνωση του «Γράμματος στους Βραζιλιάνους», ενός μανιφέστου που ζητούσε την άμεση επιστροφή του κράτους δικαίου.

Χθες, Πέμπτη, στον ίδιο χώρο ανακοινώθηκε ένα νέο μανιφέστο, υπέρ της δημοκρατίας και του εκλογικού συστήματος της χώρας, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα επιτεθεί, κατά τη διάρκεια της κούρσας ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αν και το συγκεκριμένο μανιφέστο, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 900.000 υπογραφές, δεν κατονομάζει τον Μπολσονάρου, κινείται στο περιβάλλον της διαδεδομένης ανησυχίας ότι ο ακροδεξιός ηγέτης μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να μην αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα είναι υπέρ του αριστερού πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Κινδυνεύουμε από ένα πραξικόπημα, επομένως η κοινωνία των πολιτών πρέπει να αγωνιστεί και να εγγυηθεί τη δημοκρατία», ανέφερε ο Χοσέ Κάρλος Ντίας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που συμμετείχε στη συγγραφή της επιστολής του 1977 και των δύο κειμένων που διαβάστηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, στο Associated Press.

Το μανιφέστο «προς τις γυναίκες και τους άντρες της Βραζιλίας», που υπογράφουν νομικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, αναφέρει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια στιγμή τεράστιου κινδύνου για τη δημοκρατική ομαλότητα και τους θεσμούς της δημοκρατίας, εν μέσω υπονοούμενων για περιφρόνηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».


«Αβάσιμες επιθέσεις που δεν συνοδεύονται από στοιχεία αμφισβητούν την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και το δημοκρατικό κράτος δικαίου που με τόσο σκληρούς αγώνες κατέκτησε η βραζιλιάνικη κοινωνία. Οι απειλές σε άλλες δυνάμεις και τομείς της κοινωνίας των πολιτών και η υποκίνηση σε βία και η κατάρρευση της συνταγματικής τάξης είναι απαράδεκτες» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Πρόσφατα είδαμε αυταρχικές ανοησίες που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, οι προσπάθειες να διαταραχθεί η δημοκρατία και η πίστη των πολιτών στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας δεν πέτυχαν, και ούτε θα πετύχουν εδώ», αναφέρει το κείμενο, που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τρεις πρώην προέδρους της χώρας.