Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

«Γίνονται βασανιστήρια στο Ελ Σαλβαδόρ», προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Πηγή:  e-Πρόλογος (e-prologos.gr)

Από τις 27 Μαρτίου, το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται υπό «Κράτος Εξαίρεσης» που παρέχει στη διοίκηση του Μπουκέλε ειδικές εξουσίες εξαιτίας της αναστολής των συνταγματικών εγγυήσεων

Tην Τετάρτη, το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OUDH) παρουσίασε μια έκθεση που προειδοποιεί για περιπτώσεις βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου καθεστώτος που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Nayib Bukele για την αντιμετώπιση των συμμοριών.

“Στο Ελ Σαλβαδόρ γίνονται βασανιστήρια. Οι καταγγελίες που ελήφθησαν πιστοποιούν την ύπαρξή τους”, δήλωσε ο συντονιστής του OUDH Ντανίλο Φλόρες κατά την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο “100 ημέρες καθεστώτος εξαίρεσης στο Ελ Σαλβαδόρ”.

Μεταξύ 27 Μαρτίου και 4 Ιουλίου, η ερευνήτρια του OUDH Natalia Ponce κατάφερε να εντοπίσει 63 καλά τεκμηριωμένες υποθέσεις σχετικά με υποτιθέμενα θύματα σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ελ Σαλβαδόρ βρισκόταν κάτω από ένα «κράτος εξαίρεσης» που παραχωρεί στη διοίκηση του Μπουκέλε ειδικές εξουσίες με αναστολή των συνταγματικών εγγυήσεων.

Αυτό το έκτακτο μέτρο έχει παραταθεί από το Κογκρέσο σε τέσσερις περιπτώσεις και αναμένεται ότι ο Μπουκέλε θα ζητήσει νέα παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γκουστάβο Βιλατόρο, πάνω από 49.000 πολίτες έχουν φυλακιστεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες ως ύποπτοι ότι ανήκουν σε εγκληματικές συμμορίες.

Η έκθεση του OUDH καταγράφει επίσης περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων, θανάτους κρατουμένων υπό κράτηση και υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συγγενείς των κρατουμένων πραγματοποιούν συνεχείς διαδηλώσεις για να απαιτήσουν την απελευθέρωση χιλιάδων ανθρώπων που η αστυνομία έχει αυθαίρετα συλλάβει από τότε που ο Πρόεδρος Nayib Bukele ξεκίνησε τον «πόλεμό του ενάντια στις συμμορίες».