Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στη Βραζιλία

Πηγή:  prensa-latina.cu

Μπραζίλια, 15 Αυγούστου (Prensa Latina) Λήγει σήμερα στη Βραζιλία η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τα πολιτικά κόμματα, σχηματισμούς και συνασπισμούς για τις γενικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE), θα δοθεί μία τελευταία προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, τους κυβερνήτες και αντικυβερνήτες, τους γερουσιαστές και τους αναπληρωματικούς τους, ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς ή περιφερειακούς βουλευτές.

Ο προθεσμία προβλέπεται στο εκλογικό ημερολόγιο του 2022 και η προθεσμία λήγει στις 08:00, τοπική ώρα, για τις υποψηφιότητες που θα παρουσιαστούν στο Διαδίκτυο.

Κάθε συνδυασμός μπορεί να παρουσιάσει μόνο έναν υποψήφιο πρόεδρο και αντιπρόεδρο, κυβερνήτη και αντικυβερνήτη και γερουσιαστή, με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους.

Για υποψηφιότητες για ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και περιφερειακούς βουλευτές, κάθε συνδυασμός μπορεί να υποδείξει υποψηφίους ίσο με τον αριθμό των εδρών, συν μία.

Ο ιστότοπος υπενθυμίζει ότι η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 30% αυτών των υποψηφιοτήτων γ  πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες.

Οι ομοσπονδίες των πολιτικών κομμάτων είχαν προθεσμία έως τις 31 Μαΐου για να επισημοποιήσουν την εγγραφή τους στο ανώτερο εκλογικό δικαστήριο.

Αυτή η αναγνώριση είναι μια καινοτομία στη φετινή ψηφοφορία και επιτρέπει σε δύο ή περισσότερες πολιτικές οργανώσεις να δράσουν από κοινού.

Τα κόμματα πρέπει να ενεργούν στις ομοσπονδίες ως ένα από την εκλογική περίοδο, κατά την οποία οι υποψήφιοι που θα παρουσιαστούν για τα πολιτικά αξιώματα, μέχρι το τέλος της τετραετίας, εφόσον εκλεγούν.

Τέτοιες ενώσεις πρέπει να συσταθούν ως νομικά πρόσωπα και να καταθέσουν το καταστατικό τους στο TSE για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όλο και περισσότερο ότι ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαίρ Μπολσονάρο θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης εκλογικής μάχης.

Οι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι η Βραζιλία, η πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, θα έχει μια δύσκολη μάχη στις κάλπες τον Οκτώβριο, το αποτέλεσμα της οποίας θα έχει ενδεχομένως συνέπειες πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της.