Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν τις σχέσεις τους

Πηγή: kosmodromio.gr  

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία διορίζουν απεσταλμένους η μία στις πρωτεύουσες της άλλης, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι θα ανταλλάξουν πρεσβευτές, τρία χρόνια και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο κολομβιανό πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Φέλιξ Πελάνσια «θα βρίσκεται σύντομα στην Μπογκοτά», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας είπε ότι ο Αρμάντο Μπενεντέτι, πρώην γερουσιαστής, θα «επιφορτιστεί με την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Πέτρο, ο οποίος έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας την Κυριακή, είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να ακυρώσει αμέσως την απόφαση του προκατόχου του – του δεξιού ηγέτη Ιβάν Ντούκε – να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Ο Ντούκε, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του Μαδούρο το 2019 και αντ’ αυτού υποστηρίζει τον ισχυρισμό του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι είναι ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

 

Ο Μαδούρο δεν μπόρεσε να παραστεί στην ορκωμοσία του Πέτρο επειδή ο Ντούκε του είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα.

Εκτός από την ανταλλαγή πρεσβευτών, η διαδικασία εξομάλυνσης θα περιλαμβάνει το πλήρες άνοιγμα των περισσότερων από 2.000 χιλιομέτρων (1.200 μίλια) συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά για οχήματα από το 2015 – αν και είναι ανοιχτό για τους πεζούς από πέρυσι.

Το Καράκας και η Μπογκοτά έχουν επίσης ανακοινώσει προθέσεις να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές σχέσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες είπε ότι ο Μαδούρο τον διέταξε να έρθει αμέσως σε επαφή με τον Κολομβιανό υπουργό Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ για το σκοπό αυτό.



Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν επίσης να «ενισχύουν την ασφάλεια και την ειρήνη» στα κοινά τους σύνορα.

«Θα συνεχίσουμε βήμα προς βήμα και με ασφαλή ρυθμό να προχωράμε προς την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των πολιτικών, διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων», δήλωσε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.