Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ισημερινός: Συμφωνία μεταξύ κινήματος των αυτόχθονων και κυβέρνησης Λάσο

Πηγή: kosmodromio.gr

Η κυβέρνηση του Ισημερινού και οι αυτόχθονες ηγέτες των διαδηλώσεων κατέληξαν σε συμφωνία με εκπλήρωση μέρους των αιτημάτων των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού και οι αυτόχθονες ηγέτες των διαδηλώσεων κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό των μαζικών διαδηλώσεων που κατέκλυσαν τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας από τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού επέφεραν συνολικά οχτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Με επικεφαλής την οργάνωση αυτόχθονων CONAIE, που ηγείται ο ακτιβιστής ιθαγενής Λεονίδα Ίζα, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου ως απάντηση για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς και για τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των διαδηλώσεων ξεκίνησαν τη Δευτέρα, αλλά διακόπηκαν την επόμενη μέρα μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη για τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε τους διαδηλωτές. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ισημερινού επιβίωσε από την ψηφοφορία παραπομπής που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. 

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επανέλθει στις συνομιλίες, αλλά επίσης επέβαλε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις από τις 24 επαρχίες της χώρας. Μετά τις διαπραγματεύσεις, και παρά την αμφισβήτηση του ηγέτη των αυτόχθονων, Λεονίδα Ίζα από την κυβέρνηση Λάσο, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία. 

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Επισκοπική Διάσκεψη του Ισημερινού στο Κίτο, τα μέρη κατέληξαν στις ακόλουθες συμφωνίες:
  • Όλοι οι κυβερνήτες πρέπει να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου για την πρόληψη και την εξάλειψη της κερδοσκοπίας των τιμών.
  • Η εθνική κυβέρνηση κηρύσσει το σύστημα υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Θα εκδοθούν αντισταθμιστικές δημόσιες πολιτικές για τον αγροτικό και τον αστικό τομέα.
  • Η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 15 αμερικανικά σεντς ανά γαλόνι. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η τιμή της βενζίνης θα είναι 2,40 δολάρια και η τιμή του ντίζελ θα είναι 1,75 δολάρια ΗΠΑ.
  • Η διοίκηση του Λάσο δεσμεύεται να καταργήσει το Διάταγμα 95, το οποίο μείωσε τη συμμετοχή του κράτους σε πετρελαϊκές δραστηριότητες και προώθησε διεθνείς διαδικασίες υποβολής προσφορών για κοιτάσματα πετρελαίου.
  • Οι αρχές θα αναμορφώσουν το διάταγμα 151, το οποίο αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές περιοχές, προστατευόμενες ζώνες, αρχαιολογικές ζώνες και πηγές νερού. Η μεταρρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις που θα διασφαλίζουν ότι θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κοινοτήτων πριν από την υλοποίηση έργων εξόρυξης στις εν λόγω περιοχές.
  • Η κυβέρνηση Λάσο έχει δεσμευτεί να καταργήσει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς η κατάσταση στις εμπλεκόμενες περιοχές αρχίζει να ομαλοποιείται.
  • Τα ζητήματα που εκκρεμούν προς επίλυση θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο διαδικασίας διαλόγου εντός των επόμενων 90 ημερών.
Τα πρακτικά υπογράφηκαν από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie), Λεονίντας Ίζα, του Συμβουλίου Ευαγγελικών Ιθαγενικών Λαών και Οργανώσεων του Ισημερινού (Feine), Εουστάκιο Τουάλα, και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών, Ιθαγενικών και Μαύρων Οργανώσεων (Fenocin), Γκάρι Εσπινόζα, καθώς και από τον υπουργό Κυβέρνησης, Φρανσίσκο Χιμένεθ.

Η φτώχεια επηρεάζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων του Ισημερινού, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, και μόνο περίπου ένας στους τρεις έχει «επαρκή απασχόληση» σε μια χώρα όπου πρωτοστατεί η ανασφάλιστη, «μαύρη» εργασία.