Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ο Κινέζος πρόεδρος συγχαίρει τον Πέτρο για την εκλογική του νίκη στην Κολομβία

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο Xi ζήτησε  ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Μπογκοτά με στόχο την «εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης».

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κολομβίας, Gustavo Petro, ενώ τόνισε ότι ξεκινά ένα νέο στάδιο στις διμερείς σχέσεις , όπως ανέφεραν τη Δευτέρα επίσημες πηγές .

Σε αυτό το πνεύμα, ο αρχηγός του ασιατικού κράτους τόνισε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φτάνουν σε «ένα νέο σημείο εκκίνησης», ενώ τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της Κολομβίας στη Λατινική Αμερική.

Ταυτόχρονα, ο Xi εξέφρασε τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Μπογκοτά προκειμένου να «εμβαθύνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη» μετά από μια μακρά ιστορία ευθυγράμμισης της χώρας της Λατινικής Αμερικής με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.


Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Petro όπου εξέφρασε τη φιλοδοξία να εδραιωθούν «οι αμοιβαία επωφελείς διμερείς δεσμοί συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του Ιστορικού Συμφώνου για να ενημερώσει ότι ελπίζει να συνεχίσει να εργάζεται «στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας της υγείας και της εφαρμογής της Ειρηνευτικών Συμφωνιών του 2016 ».

 

Η ανάληψη της προεδρίας του Petro έχει οριστεί για τις 7 Αυγούστου, οπότε μέχρι τότε αναπτύσσεται μία σταδιακή μεταβίβαση εξουσίας στο υπουργικό συμβούλιο που έχει οριστεί να εποπτεύει 23 τομείς και 190 οντότητες.

Ο Κολομβιανός προοδευτικός ηγέτης κέρδισε στον δεύτερο γύρο στις 19 Ιουνίου με 50,44% των ψήφων τον υποψήφιο Rodolfo Hernández και σηματοδοτείται ένα σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία της χώρας που κυβερνήθηκε από δεξιές και μιλιταριστικές κυβερνήσεις.