Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Η φονικότητα του παγκόσμιου δόγματος Μονρόε της Ουάσινγκτον, του Βιτζάι Πρασάντ


Πηγή: guernicaeu.wordpress.com
Μετάφραση Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης
Eικόνα: Ναταλία Γκοντσάροβα (Ρωσία), 

Το εβδομαδιαίο δελτίο του Βιτζάι Πρασάντ, Ινδού ιστορικού, δημοσιογράφου και διευθυντή της
Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών.

Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής της για κυριαρχία στο αμερικανικό ημισφαίριο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διοργάνωσε την 9η Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ηπείρου στο Λος Άντζελες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε από νωρίς ότι τρεις χώρες του ημισφαιρίου (Κούβα, Νικαράγουα και Βενεζουέλα) δεν θα προσκαλούνταν στην εκδήλωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δημοκρατίες. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν φέρεται να σχεδίαζε μια επικείμενη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία – μια αυτοαποκαλούμενη θεοκρατία. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της στάσης εξαιρετισμού του Μπάιντεν και έτσι το Μεξικό, η Βολιβία και η Ονδούρα αρνήθηκαν να έρθουν στην εκδήλωση. Όπως αποδείχθηκε, η σύνοδος κορυφής ήταν ένα φιάσκο.

Λίγο πιο κάτω, πάνω από εκατό οργανώσεις διοργάνωσαν μια Λαϊκή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, όπου χιλιάδες άνθρωποι από όλο το ημισφαίριο συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το πραγματικό δημοκρατικό πνεύμα που αναδύεται από τους αγώνες των αγροτών και των εργατών, των φοιτητών και των φεμινιστριών και όλων των ανθρώπων που αποκλείονται από το βλέμμα των ισχυρών. Στη συγκέντρωση αυτή, οι πρόεδροι της Κούβας και της Βενεζουέλας ενώθηκαν διαδικτυακά για να γιορτάσουν αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να καταδικάσουν την οπλοποίηση των δημοκρατικών ιδεωδών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Το επόμενο έτος, το 2023, θα είναι η διακοσιοστή επέτειος του Δόγματος Μονρόε, όταν οι ΗΠΑ διεκδίκησαν την ηγεμονία τους στο αμερικανικό ημισφαίριο. Το κακόβουλο πνεύμα του Δόγματος Μονρόε όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά έχει πλέον επεκταθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ένα είδος Παγκόσμιου Δόγματος Μονρόε. Προκειμένου να διεκδικήσουν αυτή την παράλογη διεκδίκηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακολουθήσει μια πολιτική για την «αποδυνάμωση» αυτών που θεωρούν ως «σχεδόν ισότιμους αντιπάλους», δηλαδή της Κίνας και της Ρωσίας.

Φίλιπ Γκάστον (Καναδάς), Μαυροπίνακας, 1969.

Τον Ιούλιο, το Tριηπειρωτικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών- μαζί με το Monthly Review και το No Cold War – θα εκδώσει ένα φυλλάδιο σχετικά με την απερίσκεπτη στρατιωτική κλιμάκωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον εκείνων που θεωρεί αντιπάλους της – κυρίως την Κίνα και τη Ρωσία. Το φυλλάδιο αυτό θα περιλαμβάνει δοκίμια από τον Τζον Μπέλαμι Φόστερ, συντάκτη του Monthly Review, την Ντέμπορα Βενετσιάλ, δημοσιογράφο με έδρα την Ιταλία, και τον Τζον Ρος, μέλος της συλλογικότητας No Cold War. Στο πνεύμα αυτού του φυλλαδίου, το οποίο θα ανακοινωθεί σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, το No Cold War έχει επίσης εκπονήσει το ενημερωτικό δελτίο ν. 3, Is the United States Preparing for War with Russia and China? (Προετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες για πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα;), σχετικά με τη εκφοβιστική και ανησυχητική πορεία της Ουάσιγκτον προς την πυρηνική πρωτοκαθεδρία.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει μια ποιοτική κλιμάκωση της προθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πολέμους σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Σερβία. Σε αυτές τις εκστρατείες, οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι απολάμβαναν συντριπτική στρατιωτική υπεροχή και ότι δεν υπήρχε κίνδυνος πυρηνικών αντιποίνων. Ωστόσο, απειλώντας να εντάξουν την Ουκρανία στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να διακινδυνεύσουν να περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» του πυρηνικά εξοπλισμένου κράτους της Ρωσίας, όπως γνώριζαν. Αυτό εγείρει δύο ερωτήματα: γιατί οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτή την κλιμάκωση και πόσο μακριά είναι πλέον διατεθειμένες να φτάσουν στη χρήση στρατιωτικής βίας όχι μόνο εναντίον του Παγκόσμιου Νότου αλλά και εναντίον μεγάλων δυνάμεων όπως η Κίνα ή η Ρωσία;

Χρήση στρατιωτικής βίας για την αντιστάθμιση της οικονομικής παρακμής

Η απάντηση στο «γιατί» είναι σαφής: οι ΗΠΑ έχουν χάσει στον ειρηνικό οικονομικό ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες γενικά και την Κίνα ειδικότερα. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το 2016 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Από το 2021, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 19% της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι 16% των ΗΠΑ. Το χάσμα αυτό διευρύνεται συνεχώς και, έως το 2027, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ κατά σχεδόν 30%. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν απαράμιλλη παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή – οι στρατιωτικές τους δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις επόμενες εννέα χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες μαζί. Επιδιώκοντας να διατηρήσουν τη μονοπολική παγκόσμια κυριαρχία, οι ΗΠΑ υποκαθιστούν όλο και περισσότερο τον ειρηνικό οικονομικό ανταγωνισμό με τη στρατιωτική δύναμη.

LeRoy Clarke (Τρινιντάντ και Τομπάγκο), Τώρα, 1970

Ένα καλό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση αυτής της στρατηγικής αλλαγής στην αμερικανική πολιτική είναι η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 26 Μαΐου 2022. Σε αυτήν, ο Μπλίνκεν παραδέχτηκε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν στρατιωτική ισότητα με άλλα κράτη, αλλά στρατιωτική υπεροχή, ιδίως σε σχέση με την Κίνα: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να κρατήσει την Κίνα όσο αφορά την πρόκληση του βηματισμού της, για να διασφαλίσει ότι ο στρατός μας παραμένει μπροστά». Ωστόσο, με πυρηνικά οπλισμένα κράτη όπως η Κίνα ή η Ρωσία, η στρατιωτική υπεροχή απαιτεί την επίτευξη πυρηνικής υπεροχής – μια κλιμάκωση πάνω και πέρα από τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιδίωξη της πυρηνικής υπεροχής

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, οι ΗΠΑ αποσύρονται συστηματικά από βασικές συνθήκες που περιορίζουν την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων: το 2002, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία- το 2019, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη Συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις- και, το 2020, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τον Ανοικτό Ουρανό. Η εγκατάλειψη αυτών των συνθηκών ενίσχυσε την ικανότητα των ΗΠΑ να επιδιώκουν την πυρηνική υπεροχή.

Σέφα Σάλεμ (Λιβύη), KASKA, Χορός του Πολέμου, 2020.

Ο απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να αποκτήσουν την ικανότητα «πρώτου πλήγματος» κατά της Ρωσίας και της Κίνας – την ικανότητα να προκαλέσουν ζημιά με μια πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας ή της Κίνας σε βαθμό που να αποτρέψει αποτελεσματικά τα αντίποινα. Όπως σημείωσε ο Τζον Μπέλαμι Φόστερ σε μια ολοκληρωμένη μελέτη αυτής της αμερικανικής πυρηνικής ανάπτυξης, ακόμη και στην περίπτωση της Ρωσίας – η οποία διαθέτει το πιο προηγμένο μη αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο – αυτό θα «στερούσε από τη Μόσχα μια βιώσιμη επιλογή δεύτερου πλήγματος, εξαλείφοντας ουσιαστικά την πυρηνική αποτροπή της συνολικά, μέσω του «αποκεφαλισμού»». Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις και η απειλή του πυρηνικού χειμώνα από ένα τέτοιο χτύπημα θα απειλούσαν ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή η πολιτική της πυρηνικής πρωτοκαθεδρίας επιδιώκεται εδώ και καιρό από ορισμένους κύκλους εντός της Ουάσιγκτον. Το 2006, στο κορυφαίο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Foreign Affairs υποστηρίχθηκε ότι «θα είναι πιθανόν σύντομα δυνατό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταστρέψουν τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας ή της Κίνας με ένα πρώτο χτύπημα». Σε αντίθεση με αυτές τις ελπίδες, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιτύχουν ικανότητα πρώτου πλήγματος, αλλά αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων και άλλων όπλων από τη Ρωσία και την Κίνα – όχι σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής.

Από τις επιθέσεις τους σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου μέχρι την αυξημένη προθυμία τους να προχωρήσουν σε πόλεμο με μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία και την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικής ικανότητας πρώτου πλήγματος, η λογική πίσω από την κλιμάκωση του αμερικανικού μιλιταρισμού είναι σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στρατιωτική δύναμη για να αντισταθμίσουν την οικονομική τους παρακμή. Σε αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα να ενωθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη απειλή.

Ικέντα Μανάμπου (Ιαπωνία), Λιώσιμο, 2013

Το 1991, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και ο Παγκόσμιος Νότος παρέμεινε δέσμιος μιας ατελείωτης κρίσης χρέους, οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν το Ιράκ παρά τις παρακλήσεις της ιρακινής κυβέρνησης για μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού, ο Λίβυος συγγραφέας Αχμάντ Ιμπραήμ αλ Φακίχ έγραψε ένα λυρικό ποίημα, το «Nafaq Tudiuhu Imra Wahida» («Ένα τούνελ που άναψε μια γυναίκα»), στο οποίο τραγουδούσε: «Μια εποχή πέρασε, και μια άλλη εποχή δεν ήρθε και δεν θα έρθει ποτέ». Η κατήφεια καθόριζε τη στιγμή.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνες εποχές. Και όμως, η απελπισία του αλ Φακίχ δεν καθορίζει την ευαισθησία μας. Η διάθεση έχει αλλάξει. Υπάρχει μια πίστη σε έναν κόσμο πέρα από τον ιμπεριαλισμό, μια διάθεση που δεν είναι εμφανής μόνο σε χώρες όπως η Κούβα και η Κίνα, αλλά εξίσου στην Ινδία και την Ιαπωνία, καθώς και μεταξύ των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων που θα ήθελαν η συλλογική μας προσοχή να επικεντρωθεί στα πραγματικά διλήμματα της ανθρωπότητας και όχι στην ασχήμια του πολέμου και της κυριαρχίας.


Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
:)