Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Δημοσκοπικό προβάδισμα του Γκουστάβο Πέτρο στην Κολομβία

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κολομβίας τοy συνασπισμoύ Ιστορικό Σύμφωνο, Γκουστάβο Πέτρο, διατηρεί το δημοσκοπικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων μία εβδομάδα και κάτι πριν από τις εκλογές, αποκαλύπτει έρευνα του Λατινικού Αμερικανικού Στρατηγικού Κέντρου Γεωπολιτικής (CELAG).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπιση, που ονομάζεται Εκλογικό Πανόραμα της Κολομβίας Μαΐου 2022, ο Πέτρο έχει, σε αναγωγή έγκυρων ψήφων, πρόθεση ψήφου 48%  σε σύγκριση με τον Ροδόλφο Ερνάντες ( Λίγκα Κυβερνήτες κατά της Διαφθοράς) με 21,8%, τον Φεντερίκο "Φικο" Γκουτιέρες (Ομάδα για την Κολομβία) με 21,4% και τον Σέργιο Φαχάρδο (Συνασπισμός Κέντρο Ελπίδα) με 5,1%.

Η δημοσκόπηση του CELAG ζήτησε επίσης από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από το ποιον θα ψήφιζαν, ποιος θεωρούν ότι θα κερδίσει την προεδρική εκλογή και έδωσαν τον Πέτρο με 53,2%, τον Φίκο με 22,7% και τον Ροδόλφο Ερνάντες με 13,3% και τον Φαχάρδο με 2,6%.

Επιπλέον, στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αγοράς ψήφων ή εκλογικής νοθείας σε δημοτικό επίπεδο το 68,4% των μελλοντικών ψηφοφόρων το θεωρεί πιθανόν, έναντι 19,3% που θεωρεί όχι και 12,4% που απάντησαν δεν ξέρω ή δεν απαντώ. 

Το δείγμα της δημοσκόπησης αποτέλεσαν Κολομβιανοί άνω των 18 ετών που έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν στις εκλογές της 29ης Μαΐου και το 52% αντιστοιχεί σε γυναίκες και το 48% σε άνδρες.

Διενεργήθηκε σε έξι γεωγραφικές περιοχές (Μπογοτά, Καρίμπε,Κέντρο,Αντιόχεια, Ειρηνικός και Ορινόκο) και από αυτές τις περιοχές επιλέχθηκαν τα 22 πιο πυκνοκατοικημένες περιφέρειες. Από αυτάές τις περιφέρειες, επιλέχθηκε ένα δείγμα 45 τοποθεσιών διαφορετικών μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των περιφερειών, των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων και των αγροτικών περιοχών.



Το μέγεθος του δείγματος ήταν 2.174 άτομα και η δημοσκόπηση παρουσιάζει περιθώριο σφάλματος +- 0,9 - 2,1% και σύμφωνα με τη διασπορά κατανομής ποσοστό αξιοπιστίας 95%.

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων συμπίπτουν με αυτή του CELAG και η αύξηση της πρόθεσης ψήφου για τον υποψήφιο Ροδόλφο Ερνάντες τους τελευταίους μήνες είναι εντυπωσιακή. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν κερδίσει την απλή πλειοψηφία στον πρώτο γύρο στις 29 Μαΐου, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 19 Ιουνίου με τους δύο υποψήφιους με τις περισσότερες ψήφους.