Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Βενεζουελάνος ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πηγή: prensa-latina.cu

Ένας 112χρονος Βενεζουελάνος κατέχει σήμερα το ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο.

Ο Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα, που γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1909 στην πόλη Ελ Κόμπρε, της πολιτείας Τάτσιρα, που ήταν το ένατο από τα 10 παιδιά της οικογένειας και σε 10 ημέρες θα γίνει 113 ετών, πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, αναφέρεται ότι είναι καλά στην υγεία του, έχει εξαιρετική μνήμη, έχει ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, τον γάμο του και γνωρίζει επίσης τα ονόματα των αδελφών, των παιδιών και των εγγονιών του και λατρεύει να είναι περιτριγυρισμένος από οικογένεια και φίλους ενώ αφηγείται ιστορίες και συμμετέχει σε μεγάλες συζητήσεις.

Ως παιδί εργάστηκε στη γεωργία με την οικογένειά του και παρακολούθησε το σχολείο για μόλις πέντε μήνες στους οποίους έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Ως ενήλικας ήταν δικαστικός επιμελητής για 10 χρόνια στην Καρικένα το 1948 και ήταν ο υπεύθυνος για την επίλυση οικογενειακών και κτηματικών διαφορών, αναφέρεται στη δημοσίευση. 

Παντρεύτηκε την Εδιοφίνα ντελ Ροσάριο Γκαρσία και έζησαν μαζί για περίπου 60 χρόνια μέχρι το 1997 που πέθανε. Έκαναν 11 παιδιά (έξι άγόρια και πέντε κορίτσια) από τα οποία απέκτησε 41 εγγόνια, 18 δισέγγονα και 12 τρισέγγονα.

Το 2019 γιόρτασε τα 110α γενέθλιά του, και έγινε ο πρώτος υπεραιωνόβιος της Βενεζουέλας. Κατά τη γνώμη του, το μυστικό της μακροζωίας είναι να δουλεύεις σκληρά, να ξεκουράζεσαι στις διακοπές, να κοιμάσαι νωρίς, να πίνεις ένα ποτήρι "aguardiente" (τσίπουρο) κάθε μέρα, να αγαπάς τον Θεό και να το έχεις πάντα στην καρδιά.